ASIC-Resistant

İleri Seviye

ASIC-resistant ya da Türkçesiyle ASIC dirençli kripto paralar, ASIC cihazlarıyla madenciliği yapılamayan kripto para birimlerini kapsar. 

ASIC-Resistant

Kripto Para Madenciliği Nedir?

Madencilik, Bitcoin (BTC) başta olmak üzere merkeziyetsiz ağların önemli bir yönüdür. Madenciler, Proof-of-Work (PoW) blok zincirlerinin güvenliğini sağlamakla ve ağa gönderilen işlemleri doğrulamakla yükümlüdür. Bunun karşılığında belirli miktarda kripto para ödülü kazanırlar. Buna madencilik ödülü ya da blok ödülü denir.

Zaman içinde madencilik çok kârlı bir iş haline gelmiştir. Ancak aynı zamanda zorlaşmıştır ve bu yüzden şirketlerin devasa madencilik çiftlikleri işlettiği bir iş operasyonuna dönüşmüştür.

Kripto para madenciliğiyle ilgili detaylı bilgi almak için tıklayın.

ASIC Nedir?

ASIC kısaltmasının açılımı “Application Specific Integrated Circuit” yani “Uygulamaya Özgü Tümleşik Devreler”dir. ASIC, belirli bir kullanım amacına hizmet etmek ve belirli bir bilgi işlem görevini yerine getirmek üzere geliştirilen entegre devrelere verilen isimdir.

Kripto para dünyasında ASIC cihazları Bitcoin ya da diğer kripto para birimlerinin madenciliğini yapmak amacıyla tasarlanmıştır. Örnek olarak Bitcoin, ASIC'e karşı dirençli değildir. Yani Bitcoin madenciliği için ASIC cihazlarının kullanılması madencilik verimliliğini artırır. Eğer bir kripto para birimi ASIC’ler ile verimli bir şekilde elde edilemiyorsa, bu kripto para birimi ASIC’e karşı dirençlidir.

ASIC Direnci Nedir?

ASIC'ler (Uygulamaya Özgü Tümleşik Devreler), belirli bir kullanım durumuna hizmet etmek için tasarlanmış ve belirli bir hesaplama görevini gerçekleştiren entegre devrelerdir. Kripto para birimleri söz konusu olduğunda, ASIC cihazları madencilik sürecine katılmak için optimize edilmektedir. Tercihen Bitcoin madenciliği için kullanıldıkları için, Bitcoin’in ASIC dirençli olduğu düşünülmemektedir.

Madencilik, bir tür matematik problemine çözüm bulmak için birden fazla girişimde bulunur. Bir ASIC'in temel amacı, saniyede olabildiğince çok deneme (hashing işlemi) gerçekleştirmektir. Bu yüzden, Bitcoin veya ASIC ile madenciliği yapılabilen diğer PoW kripto para birimlerini işlerken bu cihazlar bir GPU'ya göre daha işlevseldir.

ASIC dirençli kripto paralar, ASIC cihazlarını bu kripto paraların madenciliğini yapmak için kullanmanın ya imkansız olduğu ya da bilinen GPU madenciliğine kıyasla neredeyse hiç fayda sağlamadığı madencilik algoritmalarına sahiptir. ASIC dirençli kripto paraların madenciliği için ASIC'lerin kullanılması kârsızdır.

ASIC tasarlayıcıları ve üreticileri, sürekli olarak madencilik algoritmalarının ASIC direnç durumunu geçersiz kılabilen yeni ASIC madenci modelleri ürettikleri için bir kripto para birimini ASIC dirençli hale getirme ve ASIC dirençli tutabilme süreci, devamlı geliştirme gerektirmektedir.

ASIC Dirençli Kripto Paralar

En bilinen ASIC dirençli kripto paralara örnek olarak Monero (XMR), Safex Cash (SFX), Haven Protocol (XHV), Horizen (ZEN), Vertcoin (VTC), Aeon (AEON) sayılabilir.

ASIC’e Dirençli Kripto Paralar ASIC ile Elde Edilirse Ne Olur?

ASIC dirençli bir kripto para biriminin protokolleri ve madencilik algoritması, ASIC’ler tarafından algılanamayacak şekilde dizayn edilmiştir. Yani bu tip kripto para birimlerini ASIC’lerin yardımıyla elde etmeye çalışmak ya hiçbir sonuç getirmeyecektir ya da çok verimsiz olacaktır. 

ASIC üreticileri sürekli yeni modeller üzerinde çalışarak ASIC dirençli kripto paraların savunma mekanizmasını kırmaya çalışmaktadır. Bu yüzden ASIC dirençli kripto paralar da daima savunma mekanizmalarını yenilemektedir. 

Proof of Work fikir birliği algoritması kullanan para birimlerinin bazıları ASIC’e dirençli olabilir. Ancak Proof of Work dışında kullanılan fikir birliği algoritmaları (Proof of Stake, Delegated Proof of Stake, Proof of Authority) doğaları gereği ASIC direncine sahiptir.