Türkçe karşılığı “bencil madencilik” olan selfish mining, Cornell araştırmacıları tarafından 2013 yılında Majority is not Enough: Bitcoin Mining is Vulnerable başlıklı bir makalede ayrıntılı olarak ele alınan bir kavramdır. Bu makalede araştırmacılar, madencilerin yeni oluşturulan blokları ana blok zincirinden saklayarak ve ayrı bir çatal oluşturarak daha fazla bitcoin kazanabileceklerini kanıtlamıştır. Bitcoin madencilik teşviklerine müdahalede bulunulabileceğini ve bu nedenle de Bitcoin teşvik sisteminin bozuk olduğunu öne sürmüşlerdir.
Selfish mining, madenci gruplarının gelirlerini artırmak ve bir blok zinciri üzerinde güç uygulamak için bir araya geldiği bitcoin veya diğer kripto para birimleri madenciliği için bir stratejidir. "Madencilik", blok zinciri ağındaki nodeların işlemleri doğruladığı ve onayladığı, madencilerin hesaplama çabaları karşılığında yeni basılmış tokenler kazandığı süreçtir. Selfish mining yapan grup, ana zincirden yeni oluşturulan blokları gizler ve bunları daha sonraki bir zamanda ortaya çıkarır.
Bitcoin madenciliği, coin üretmek için kriptografik olarak karmaşık bulmacaları çözen madencilere dayanır. Süreç, bulmacaların çözülmesinin zorluğundan elektrik maliyetlerine ve internet bağlantılarının kalitesine kadar çeşitli faktörlere bağlı olduğu için faaliyetten elde edilen gelir değişir. Bitcoin protokolü, madencileri madencilik çıktılarıyla orantılı olarak ödüllendirecek şekilde yapılandırılmıştır. Bu, madenciler kendilerini büyük havuzlar halinde organize etseler bile, ödüllerin halka açık blok zincirinde bireysel madencilerin ürettiği coinlere bağlı olmasını sağlar.
Ancak yukarıdaki senaryo, madencilerin yeni oluşturulan bloklarını Bitcoin'in genel Blokzinciri’nde kullanıma sunacağını varsayar. 2013 tarihli makalelerinde Cornell araştırmacıları, madencilerin yeni blokları gizleyerek ve bunları özel ağlarındaki sistemlere sunarak toplam gelirdeki paylarını artırabileceklerini gösterdi. Bu uygulama keşif sürecini hızlandırır ve ağ gecikmesi ve elektrik maliyetleri gibi madencilikle ilgili altyapı sorunlarını ortadan kaldırır.
Normalde bir madencinin, bir bloğu bulduğu anda duyurması gerekir. Blok onaylanırsa, madenci blok ödülünü alır. Selfish mining yapan madenciler ise bloklarını hemen yayınlamayarak, bir şekilde Blokzinciri’nin kendilerine özel bir şubelerini yaratırlar. Ağın geri kalanı bir önceki bloğun üzerine inşa edilmeye devam ederken, bencil madenciler bu yeni zincirin üzerine inşa etmeye başlarlar. Bu noktadan itibaren her iki zincir de birbirinden farklı bir görünüşe sahip olacaktır.
Bencil madencinin amacı, her zaman ağın geri kalanından en az bir blok önde olmaktır. Nodelar, en birikmiş iş kanıtı olan zinciri geçerli blok zinciri olarak kabul eder. Yani en çok üzerinde çalışılan zincir, Blokzinciri’ndeki bir sonraki blok olmaya adaydır. Bencil madenciler her an zincirlerini açığa çıkarabilirler. Eğer bencil madencilerin zinciri ağın geri kalanı tarafından takip edilen zincirden daha uzunsa, mevcut bloklar atılacak ve işlemler tersine çevrilecektir. Bencil madenciler tüm ödülleri bu bloklardan toplar ve diğer normal madencilerin kaynaklarını (işlem gücü, elektrik) israf etmesine neden olurlar.
Selfish mining işleminin başarısı bir şekilde şansa bağlıdır ancak esas olarak madencinin kullanabileceği hash gücüne bağlıdır. Normal madenciler kendi kaynaklarının boşa gitmesini istemediklerinden bencil madencilere katılabilirler. Uzun vadede, bencil madencilik, hash gücünü daha küçük havuzlarda yoğunlaştırdığı için Bitcoin'in merkezi olmayan sistemini bir şekilde baltalayabilir.
Selfish mining kazançlı görünse de çoğu kişi Bitcoin'i ciddi şekilde etkileme ihtimalinden dolayı şüpheyle yaklaşmaktadır. Ağı bu şekilde merkezileştirerek, kripto para biriminin değer önermesini ortadan kaldırabilirler. Kâr etmek için, dürüst davranmak madencilerin yararınadır. Günün sonunda, kârları tamamen Bitcoin üzerine kuruludur yani Bitcoin’in bencil madencilik yüzünden değer kaybetmesi madencilerin uzun vadede zararlarına olacaktır.
Selfish Mining Nasıl Yapılır?
Başlangıçta forklanmış Blokzincir, genel Blokzinciri’nden daha kısa olacaktır. Bununla birlikte bencil madenciler, halka açık blok zincirinden dürüst madencilerin kendi zincirlerini terk edip özel zincire katılması için yeni blokları göstermelerini stratejik olarak zamanlayabilir. Daha sonra, özel zincir havuzunda yeni bloklar çıkarır ve yeni oluşturulan blokları gizler.
Bu arada, kamu Blokzinciri yeni bloklar çıkarmaya devam eder. İşlem, özel Blokzinciri genel blok zincirinden daha büyük olana kadar tekrarlanır. Akabinde özel zincir bloklarını tekrar ortaya koyar ve kamu zincirindeki madenciler daha kazançlı olduğu için özel zincire katılmak için bloklarını terk eder.
Araştırmacılar, “Bencil bir madencilik havuzu eşiğine ulaştığında rasyonel madenciler, diğer havuzlara kıyasla daha yüksek gelir elde etmek için tercihen bencil madencilere katılacaklar” diye belirtiyor. Onlara göre senaryo, bencil madencilik zincirinin kamu blok zincirinin çoğunluğu haline geldiği bir durumla sonuçlanabilir. Bu, Bitcoin'in merkezi olmayan yapısını çökertecek ve bencil bir havuz yöneticisi sistemi kontrol edecektir.
Selfish Miningi Sınırlamak
Bitcoin madenciliği var olan tüm Bitcoinlerin üçte ikisinin çıkarılmasından sorumlu olan bir ülke olan Çin'de merkezileştirilmiş durumda. Bu, kripto para ekosisteminde bencil madenciliğin tehlikeleri ve Bitcoin üretiminin merkezileştirilmesi hakkında tartışmalara yol açmış durumda ancak ekonomistler bencil madenciliğin etkilerine karşı çıkıyor ve bunu Bitcoin'in geleceği için sıfır toplamlı bir oyun olarak görüyorlar.
Örneğin, Bloq ekonomisti Paul Sztorc, eğer tüm madenciler bencil madencilik stratejisini kopyalarsa, o zaman “daha önce bulunduğunuz yere geri dönersiniz” diyor. Ona göre madenciler, “sadece kendilerine zarar verdiklerini” anladıktan sonra bencil madenciliği durduracaklar. Yukarıda bahsi geçen araştırmayı yapan Emin Gün Sirer, Çinli madencilerin Bitcoin üretimini devralma tehdidini azalttı. Washington Post'a verdiği demeçte, "Bütün Çinli madencilerin aynı girişimin parçası olduğu veya gizli anlaşma yaptığı bir durum geçerli değil" dedi.
Konuyla ilgili başka araştırmalar da mevcut. 2014 tarihli bir makalede, Boston Üniversitesi araştırmacısı Ethan Heilman, bencil madenciliğe karşı bir savunma mekanizması olan Freshness Preferred'i önerdi. Bu şemaya göre, bencil madenciler cezalandırılacak ve blokları tutan madencileri cezalandırmak için değiştirilemez zaman damgaları kullanılarak kârlılıkları azaltılacaktı.