Polkadot (DOT) ve Web 3.0

Orta Seviye
Polkadot (DOT) ve Web 3.0

2017 yılında bir İlk Coin Teklifi (Initial Coin Offering - ICO) ile finanse edilen Polkadot (DOT), blok zincirini 2020'de hayata geçirdi. Polkadot, diğer blok zincirlerinin Polkadot blok zinciri ile entegre olmasına ve etkileşime girmesine olanak tanıyan güvenlik odaklı bir zincirler arası sistemdir. Polkadot, yerel kripto para birimi olan DOT token aracılığıyla zincir üstü bir oylama mekanizmasına sahiptir ve bu oylama mekanizması sayesinde çatalsız yükseltmelere olanak sağlar. DOT token, Polkadot'un stake ve slashing mekanizmaları aracılığıyla finansal teşvikler ve caydırıcı önlemler için de kullanılır. 

Kâr amacı gütmeyen İsviçre merkezli Web3 Vakfı tarafından desteklenen Polkadot, daha merkeziyetsiz, şeffaf ve kapsayıcı bir internet mimarisini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. 

Bu makalede Polkadot (DOT) projesini tanıyacak ve Web 3.0 kavramıyla olan ilişkisini ele alacağız. 

DOT/TRY paritesinde işlem yaparak Türk lirası ile Polkadot (DOT) alıp satmak için tıklayın.

Polkadot (DOT) ve Web 3.0 ilişkisi

Ethereum (ETH) kurucularından Gavin Wood tarafından kurulan ve Parity Technologies ile Web3 Vakfı tarafından desteklenen Polkadot (DOT), Web 3.0 hedefini gerçekleştirmek için tasarlandı. 

Web 1.0 (orijinal World Wide Web) 1990'ların başında ortaya çıkarken, yaklaşık 10 yıl sonra Amazon, Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter gibi dinamik ve çok işlevli platformlar ile Web 2.0 başlamıştı. Ancak Web 2.0, zaman içinde aşırı merkezi olmakla eleştirilir oldu. Bu aşırı merkeziliğin kâr odaklılığa, kitlesel gözetime, rahatsız edici reklam türlerine, gitgide artan güvenlik ihlallerine, mahremiyetin azalmasına ve veri hırsızlığına yol açtığı öne sürülüyor. İşte Web 3.0 fikri, burada sahneye çıkıyor. 

Web 3.0, Web 2.0 modelini tersine çevirmek ve merkezi uygulamaları blok zincir teknolojisi sayesinde merkeziyetsiz protokollere dönüştürerek programları doğrudan birbirine bağlamayı amaçlıyor. Kısacası Web 3.0 yeni, şeffaflık odaklı ve merkeziyetsiz bir internet vadediyor.

Peki, Polkadot (DOT) bu çabanın neresinde yer alıyor?

Polkadot (DOT): Bir Web 3.0 projesi

İsviçre merkezli bir proje olan Polkadot (DOT), 2017 yılının ortalarında Peter Czaban, Robert Habermeier ve eski Ethereum CTO'su ve kurucu ortağı Gavin Wood tarafından kuruldu. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Web3 Vakfı tarafından desteklenmesi ise Polkadot’un hemen dikkatleri üzerine çekmesini sağladı. 

Web3 Vakfı, kriptografi, algoritmalar, ekonomi ve ağ oluşturma konularında temel araştırmalara odaklanmış bir kuruluş. Vakıf ayrıca blok zincir geliştirme ekipleriyle işbirliği yapıyor, blok zincir girişimlerine hibe sağlıyor ve blok zincir topluluğunun eğitimini ve büyümesini destekliyor. Web3 Vakfı’nın Polkadot (DOT) projesini destekleme sebebi ise her ikisinin de internete dair amaçlarının aynı olması: Kullanıcıların kendi kişisel verileri üzerinde daha fazla kontrole sahip olduğu, merkeziyetsiz, daha şeffaf ve daha güvenli bir internet ortaya çıkarmak. Hem Web3 Vakfı hem de Polkadot, mevcut internetin, yani Web 2.0’ın verileri merkezi şekilde tekelleştirerek şirketlere çok fazla güç verdiğini savunuyor. Onlara göre artık internet dünyasında bir değişim gerekli ve bu değişimin adı Web 3.0. 

Polkadot (DOT) projesinin karakteristik özellikleri

Polkadot (DOT) blok zincirinin değerini ve Web 3.0 için potansiyelini daha net anlamak için onun karakteristik özelliklerine bir göz atmak faydalı olabilir. 

Tamamen Birlikte Çalışabilir Platform

Polkadot (DOT), blok zincirler arası transferlere olanak sağlar. Ancak bu transferler, basit coin transferlerinden ibaret değildir. Polkadot'un zincirler arası sistemi, farklı blok zincirleri arasında çok çeşitli veri ve varlık transferlerini destekler. Polkadot'a bağlanmak, birçok farklı blok zincirinin Polkadot kripto ağında birbirleriyle birlikte çalışabilir hale gelmesini sağlar.

Ekonomik ve İşlemsel Olarak Ölçeklenebilir Ekosistem

Polkadot (DOT), birbirine bağlı ağ doğrulayıcılarının birden fazla blok zincirin güvenliğini ve fikir birliğini sağlamasına olanak tanır. Böylece ekonomik olarak ölçeklenebilir bir model ortaya koyar. Platform ayrıca ağ işlemlerini birden çok paralel blok zinciri arasında yayarak işlem ölçeklenebilirliğini artırır.

Yenilikçi ve Kolaylaştırılmış Blok Zincir Geliştirme Çerçevesi

Polkadot'un blok zinciri geliştirme çerçevesi Substrate, geliştiricilerin dakikalar içinde özel blok zincirler oluşturmasına olanak tanır. Harici blok zincirler de Polkadot ağına bağlanarak basitleştirilmiş uygulama geliştirme olanağıyla gerçek birlikte çalışabilirlik ve gelişmiş güvenlik mimarisinden yararlanabilir.

Çatalsız, Yükseltilebilir Platform

Polkadot (DOT) ağı kendini otomatik olarak yükseltebilir, yeni özellikleri sorunsuz bir şekilde ağına entegre edebilir ve hataları hızlı bir şekilde düzeltebilir. Üstelik tüm bunları çatal gerektirmeden yapar! Bu sayede Polkadot, blok zincirin yapabileceklerini artıran yeni teknolojiler geliştirilirken artan verimlilikle çalışmaya devam eder.

Blok zincir çatalları ile ilgili daha detaylı bilgi almak için tıklayın.

Merkeziyetsiz Yönetişim Modeli

Polkadot (DOT), tüm paydaşların ekosistemin en önemli kararlarına dahil olduğu gelişmiş bir yönetişim modeli kullanır. Ağ yükseltmeleri, zincir üzerinde bağımsız olarak gerçekleştirilir. Bu nedenle Polkadot'un gelişimi, topluluğun değerlerini yansıtır ve demokratik bir şekilde ilerler.

Esnek ve Güvenlik Odaklı Ekosistem

Polkadot (DOT) blok zinciri protokolü, veri kullanılabilirliğini ve şeffaflığı geliştirerek blok zincirlerin birbirleriyle demokratik bir şekilde etkileşime girmesine olanak sağlar. Böylece onlara kendi ağlarının güvenliğini artırmak için de çalışan bağımsız bir yönetişim yapısı sağlar.