Fantom (FTM), yüksek düzeyde işlem hızları, güvenliği ve merkeziyetsizliğiyle Web3 geliştiricileri arasında son derece popüler bir blockchain ağıydı... Özellikle de Proof-of-Stake (PoS) konsensüs mekanizmasının kendine özgü bir yorumu olan Lachesis ile diğer pek çok akıllı sözleşme destekli blokzincirden ayrılıyordu. Fantom'un kripto para birimi olan FTM coin ise yüksek piyasa değeri ve Fantom ekosistemindeki kullanım alanlarıyla en iyi altcoin'ler arasında yer alıyordu.
Ne var ki Fantom ve FTM coin isimleri artık tarihe karışıyor. Yeniden markalaşma kararı alan Fantom'un Opera ağı, Sonic blokzincirine dönüştü bile! FTM coin ise yerini S coin'e bırakıyor. Fantom'u geliştiren Fantom Vakfı da Sonic Labs adını aldı.
Tabii bu önemli değişiklik, kripto para piyasası katılımcıları arasında epey soru işaretine yol açtı. Bu yazıda önce Fantom blokzincirinin ve FTM coin'in ne olduğunu kısaca hatırlayacak, ardından Fantom'un Sonic'e dönüşmesiyle ilgili en çok merak edilen 5 soruya cevap vereceğiz.
Bu yazıda aşağıdaki sorulara cevap bulacaksınız:
- Fantom neden Sonic oluyor?
- Sonic blokzinciri nedir ve nasıl çalışır?
- S coin nedir? Ne işe yarar?
- FTM coin'lerim S coin olacak mı?
- S coin nereden alınır?
Sonic ve S Coin Hakkında 5 Soru 5 Cevap
Fantom (FTM), kripto para piyasasının en popüler Katman-1 blockchain projelerinden biriydi. Projenin ana ağı (mainnet) olan Opera veya Fantom Opera, en iyi akıllı sözleşme platformları arasında gösteriliyordu. Doğrusu, bugün ortalığı kasıp kavuran Solana (SOL) henüz piyasada yokken, kripto para yatırımcılarının ve blockchain meraklılarının gözü kulağı Fantom Opera'daydı. Yüksek işlem hızları ve ölçeklenebilirlik becerisi, Fantom Opera'yı özellikle Web3 geliştiricileri için bir cazibe merkezi kılmıştı. Ancak şimdi Fantom ve FTM için sahneden çekilme zamanı geldi. Onun yerini, Aralık 2024'te ana ağı faaliyete geçen Sonic ve Sonic'in kripto para birimi S coin alıyor.
İşte, Fantom'un Sonic'e dönüşmesiyle ilgili bilmeniz gerekenler!
Fantom neden Sonic oluyor?
Fantom'un Sonic adıyla yeniden markalaşma kararı alması kripto para yatırımcıları arasında merak uyandırdı. Birçok kişi bunu yalnızca bir pazarlama hamlesi olarak görse de Fantom'un Sonic'e dönüşmesi aslında bir blockchain yükseltmesine de işaret ediyor. Sonic Labs, Fantom'u blockchain endüstrisinin geleceğine taşımayı amaçlıyor ve yeni bir vizyonun ürünü olarak sunuluyor.
Sonic Labs'in vizyonu, geliştiricilere merkeziyetsiz uygulamalar için çok hızlı ve maliyet açısından avantajlı bir akıllı sözleşme platformu sağlamayı hedefliyor. Nitekim Fantom Vakfı, ağustos ayında bu yeniden markalaşmayı duyururken, Opera ana ağındaki tıkanıklık gibi önemli sorunları çözmeyi ve kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi amaçladıklarını söylemişti. Sonic, Opera'nın Web3 geliştiricilerine sunamadıklarını sunacak: daha fazla hız ve ölçeklenebilirlik, daha düşük maliyet!
Sonic blokzinciri nedir?
Sonic ağı, Aralık 2024'te resmen yayınlandı. Fantom'un Opera ağı da varlığını sürdürüyor ama Sonic Labs, sadece Sonic blokzinciriyle ilgilenecek. Peki ama Sonic blokzinciri nedir ve nasıl avantajlar sunuyor?
Sonic, EVM uyumluluğuna ve güvenli bir Etherem ağ geçidine sahip yeni bir Layer-1 blockchain ağı. Sonic whitepaper'ine göre bu ağ, "saniyede 10.000'den fazla işlem yapabilme" kapasitesine sahip. Bu da onu kripto paralar ve diğer dijital varlıklar için en hızlı Layer-1 platformlarından biri yapıyor.
Sonic, geliştiricilere yönelik teşvik programlarıyla da öne çıkıyor. Bunlar arasında İşlem Ücretlerini Parasallaştırma (Fee Monetization - FeeM) programı özellikle dikkat çekiyor. Bu program, Web3 geliştiricilerine, uygulamalarının ürettiği işlem ücretlerinin yüzde 90 kadarını veriyor. Yani, geliştiricileri, Sonic blokzincirini kullandıkları için ödüllendiriyor.
$S: Sonic coin nedir?
İşlem ücretleri demişken, Sonic projesini iyice anlamak için "S coin nedir?" sorusuna da cevap vermeliyiz. S coin aslında FTM coin'in Fantom'daki işlevini Sonic'te üstleniyor. S token veya Sonic token olarak da bilnen S coin, Sonic'in yönetişim ve fayda token'i olarak çalışıyor. S coin, şu amaçlarla kullanılıyor:
- Ağdaki işlem ücretlerini ödemek,
- Stake ederek kripto para geliri kazanmak,
- Doğrulayıcıları ödüllendirerek teşvik etmek,
- Yönetişim mekanizmasında oy hakkı sağlamak.
S coin'in toplam arzı ise 3.175.000.000 token olarak belirlendi.
FTM coin'lerim S coin olacak mı?
Büyük kripto para borsalarının çoğu, Fantom'un Sonic'e dönüşümünü destekliyor. Bitlo da bu dönüşümü destekleyen kripto varlık platformları arasında yer alıyor. FTM coin sahibi Bitlo kullanıcılarının varlıkları, otomatik olarak S coin'e dönüştürülecek. Bu dönüşüm, 1'e 1 oranda, yani "1 FTM = 1 S" hesabıyla gerçekleşecek. Yani, eğer Bitlo bakiyenizde FTM bulunuyorsa, S coin dönüşümünü gerçekleştirmek için herhangi bir şey yapmanız gerekmiyor. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Sonic coin nereden alınır?
Kripto para borsalarında FTM'lerin S coin'lere dönüştürülmesi aslında "Sonic coin nereden alınır?" sorusuna da cevap veriyor. Bitlo, 13 Ocak 2025 09.00 itibarıyla FTM marketlerini kaldıracak. 16 Ocak 2025 14.00'da ise Bitlo’da FTM/TRY ve FTM/USDT marketleri yerine S/TRY ve S/USDT alım satımı başlayacak. Böylece, kripto para yatırımcıları, Bitlo'da Türk lirası veya USDT ile Sonic coin alım satımı yapabilecek.
İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.