BitTorrent Nedir? İşte Ünlü Dosya Paylaşımı Platformu!

Başlangıç Seviyesi
BitTorrent Nedir? İşte Ünlü Dosya Paylaşımı Platformu!

BitTorrent, 2000’lerin başında en popüler dosya paylaşım uygulamalarından biriydi. Yaşı yetenler hatırlayacaktır: torrent ağları üzerinden dünyanın dört bir yanındaki insanlar birbirleriyle müzik albümleri, şarkılar, filmler, diziler paylaşırdı ve BitTorrent, bu ağların en ünlüsüydü. 

Torrent ağları eşler arası veri transferi olanağı sağlayarak online dosya paylaşımı alanında bir devrim yapmıştı. Yani veriler merkezi bir sunucudan indirilmezdi; bunun yerine bir bilgisayarlar ağına bağlanılır, doğrudan bir başkasının bilgisayarından veri çekilirdi. Kulağa blokzincirler gibi geliyor, öyle değil mi? Ancak birazdan Bitcoin, Ethereum, Solana gibi merkeziyetsiz blockchain ağları ile eskinin BitTorrent’i gibi torrent ağları arasındaki farkları göreceğiz. 

“Eskinin” dediğimizi fark etmiş olmalısınız. Çünkü bu bahsettiğimiz eski ve efsanevi BitTorrent, bugünküyle tıpatıp aynı değil. Bu ikonik torrent programı bir süre sonra telif konulu yasal problemlerle, daha sonra ise finansal sorunlarla karşılaştı. Nihayetinde 2019 yılında Tron (TRX) blockchain ağının kurucusu Tron Vakfı tarafından satın alındı. Yeni sahipleriyle beraber BitTorrent, blockchain ve kripto para teknolojileriyle tanıştı. Öyle ki kendi kripto para birimi olan BTT token’ı da çıkardı. 

Bu yazımızda BitTorrent’in ne olduğuna ve BTT token’ın ne işe yaradığına yakından bakacağız. Ama önce, eğer Tron ağı hakkında bilgi sahibi değilseniz, buraya tıklayarak “Tron Nedir? TRX Coin Hakkında Her Şey!” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Çünkü artık BitTorrent, Tron ağını kullanıyor!

BitTorrent Nedir?

Bir veriyi transfer etmenin ya da paylaşmanın birkaç yolu vardır. Bundan binlerce yıl önce insanlar veri transferi için duman kullanırdı, sonraları dumanın yerini güvercinler aldı. Ardından ulaklar, postacılar, telgrafçılar ve Graham Bell’in dehasıyla telefon geldi. Ancak asıl büyük devrim internetin icadıyla başladı. İnternet çağında veri paylaşımı en başta merkezi sunucular üzerinden yapılıyordu. Sonra eşler arası veri ve dosya paylaşımı başladı. 

BitTorrent, eşler arası veri paylaşımının en önemli merkezlerinden biriydi ve hâlâ öyle. Özünde BitTorrent, dosya paylaşım taleplerini hayata geçirmek için ağına erişen tarafları birbirine bağlayan bir yazılımdır. 

Diyelim siz Tarkan’ın yeni albümünü indirmek istiyorsunuz. Benim bilgisayarımda bu albüm var ve ben bunu sizinle paylaşmaya gönüllüyüm. BitTorrent, benim bilgisayarımdan bu albümü (yani veriyi) transfer etmenizi sağlayaran bir yazılımdır işte. 

Bugün BitTorrent, Tron ekosisteminin bir parçasıdır ve kendi kripto para birimi olan BTT token sayesinde daha fazla merkeziyetsizleşme yolunda önemli bir adım atmıştır. 

Bu bağlamda iki önemli merkeziyetsiz uygulamaya da ev sahipliği yapar: BitTorrent Speed ve BitTorrent File System (BTFS)

BitTorrent Speed

BitTorrent Speed, daha hızlı veri transferine kapı aralayan merkeziyetsiz bir bant genişliği paylaşım uygulamasıdır. Daha hızlı veri transfer etmek isteyen kullanıcıları BTT token ödeyerek sağlayıcılardan geniş bant aralığı alabilir.

BitTorrent File System (BTFS)

BitTorrent File System (BTFS), merkeziyetsiz bir bulut depolama platformudur. Bu açıdan Filecoin (FIL) gibi projelere benzetilebilir. BTFS’de bilgisayarınızın atıl depolama alanını BTT token kazanmak için paylaşabilirsiniz. Depolama alanı ihtiyacı olanlar ise Google Cloud ya da Apple iCloud gibi merkezi depolama sistemlerine göre dışarıdan müdahalelere dirençli, daha güvenilir, tek bir hata noktası bulunmayan, daha maliyetsiz bir seçenek elde edebilir.

BTT Token Nedir?

Aslında BTT token hakkında uzun uzun konuşmaya hiç gerek yok. İlla çok detaylı bilgi almak istiyorum derseniz, BTT token’ın whitepaper’ını okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Biz bu yazıda BTT token’ın işlevini tek cümlede özetleyeceğiz: BitTorrent ekosisteminin para birimi olmak! 

Şimdiye kadar anlattığımız tüm bu sistemin göbeğinde BitTorrent’in kripto para birimi BTT token bulunur. TRON ağında çalışan bir TRC-10 token’ı olan BTT, halihazırda BitTorrent ekosistemindeki birtakım ödemelerde kullanılır. Örneğin, az önce bahsettiğimiz üzere, BTT token ödeyerek geniş bant aralığı alabilir ve çok daha hızlı veri/dosya transferleri gerçekleştirebilirsiniz. 

Bugün veri paylaşımı veya dosya saklama gibi başlıklar söz konusu olduğunda akla ilk gelen kripto paralardan biri de BTT token. En iyi Web3 token’ları listelerinde mutlaka gördüğümüz bu kripto para birimi, bundan sonra da günden güne gelişen BitTorrent ekosisteminin ekonomik anahtarı olmayı sürdürecek.

BTT Token Yorumcuları Ne Diyor?

BTT token yorumları yapan kripto para analistleri, bu gelecek vadeden altcoin’in ölmeye yüz tutmuş BitTorrent platformunu hayata döndüren şey olduğunu sıklıkla vurguluyor. Elbette TRON blockchain ağıyla birlikte. 

Bununla beraber, kripto para dünyasının kendine özgü riskler barındırdığını ve kripto para al-sat işlemlerinde bu varlıkların yüksek volatilitesini her zaman göz önünde bulundurmak gerekir. BTT token satın almayı düşünüyorsanız, kısa vadeli de olsa uzun vadeli de, BTT token grafiklerini incelemeyi ve kendi analizinizi yapmayı unutmayın!