Curve Finance Projesi Farkı ve CRV Token Yorumu

Başlangıç Seviyesi
Curve Finance Projesi Farkı ve CRV Token Yorumu

Curve Finance, stabil kripto para birimlerinin birbirleri ile takas edilebileceği bir merkeziyetsiz kripto para platformudur. Ocak 2020 tarihinde hayata geçen platform, merkeziyetsiz finans alanının giderek popülerleşmesi ile hızlı bir şekilde büyümüştür.

Bu makalemizde Curve Finance projesinden ve CRV tokenın yapısından bahsedeceğiz.

Curve Finance Nedir?

Curve Finance 2020 yılında Ethereum blok zinciri üzerinde stabil kripto para birimleri için oluşturulmuş bir merkeziyetsiz alım satım platformudur. Curve Finance, bir merkeziyetsiz borsa ve otomatik piyasa yapıcıdır. Curve, özellikle stablecoin alım satımına odaklandığından dolayı kurumsal DeFi yatırımcıları tarafından büyük ilgi görmektedir. Curve aracılığıyla kullanıcılar en uygun fiyatlarla ve en az işlem ücretiyle stabil kripto paralar arasında takas gerçekleştirebilirler.

Curve Finance, kripto para dünyasında DeFi Summer olarak adlandırılan 2020’nin yaz aylarında hızla popülerlik kazanmış ve Ağustos 2020 tarihinde hem DAO hem de teşvikler için Curve (CRV) tokenı duyurdu. 

Curve Finance kripto para sektöründe deneyimli bir Rus bilim insanı olan Michael Egorov tarafından kurulmuştur. Michael Egorov, Curve projesini hayata geçirmeden önce gizlilik temelli altyapı ve protokoller geliştiren kripto para projesi olan NuCypher'in kurucu ortağı ve CTO'luk görevini üstlendi.

Curve Finance Neden Farklı?

Curve Finance hem token yapısı hem de merkeziyetsiz finans dünyasına getirdiği yönetişim mekanizması ile diğer kripto para birimlerinden ayrılmaktadır. CRV token yatırımcıları belirli süreler ile kitledikleri CRV tokenlar için belirli bir miktarda Vote-Escrowed CRV (veCRV) almaktadırlar. veCRV tokenlar Curve DAO’da oy hakkını temsil etmektedirler. veCRV tokenlar cüzdanlar arası transfer edilememektedir. Bu sebeple veCRV sahibi olmak isteyen yatırımcılar platform üzerinden CRV token kilitlemek zorundadırlar. Bir kullanıcının veCRV bakiyesi, CRV kilidinin açılmasına kalan süre azaldıkça doğrusal olarak azalmaktadır. Örneğin, bir yıl kilitli 4000 CRV bakiyesi, iki yıl kilitli 2000 CRV veya dört yıl kilitli 1000 CRV ile aynı miktarda veCRV sağlar. Bu veCRV bakiyesi ilk kilit anından itibaren kilit sonuna kadar düzenli bir şekilde azalmaktadır. Böylece Curve üzerinde daha fazla söz sahibi olmak isteyen yatırımcılar sürekli olarak bir rekabet içerisindedir. 

Curve DAO ile veCRV sahipleri, Curve Finance üzerindeki havuzlara ne kadarlık bir ek teşvik verileceğinin yanı sıra platform üzerinde yapılabilecek olası değişiklikler hakkında da söz sahibi olmaktadır. Curve Finance hem verdiği hizmet hem de CRV token yapısı ile diğer merkeziyetsiz kripto para projelerine oranla daha iyi bir yapıya sahiptir. 

CRV Tokenomics

CRV token resmi olarak 13 Ağustos 2020'de piyasaya çıktı. Curve DAO tokeninin temel amacı, Curve Finance platformundaki likidite sağlayıcılarını teşvik etmenin yanı sıra, protokolün yönetimine mümkün olduğunca çok kullanıcıyı dahil etmektir.

CRV token toplam 3.3 milyar adet arza sahiptir ve bu arz şu şekilde dağıtılmıştır:

    • %62 Likidite Sağlayıcılara

      • %30 Takım ve Yatırımcılar (2-4 yıllık dağıtım planı)

        • %3 Çalışan (2 yıllık dağıtım planı)

          • %5 Rezerv

          Curve yönetişimi için kilitlenen CRV tokenlar karşılığında verilen veCRV tokenlar dinamik bir yapıya sahiptir. Kilitlenen her bir CRV token için kilit süresinin uzunluğuna göre 1, 0.5 ve 0.25 arasında değişen oranlarda veCRV kazanılmaktadır. Kilit anından kilit süresinin bitimine kadar olan sürede elde tutulan veCRV sayısı sürekli olarak azalmaktadır. Böylece yönetişim için sürekli bir CRV token talebi oluşmaktadır.

          Curve Finance ve CRV Token Geleceği

          Curve Finance desteklediği çoklu zincir yapısı ile birçok alandaki kullanıcıya ulaşmaktadır. AMM üzerinde kullandığı yenilikçi teknoloji ile slippage oranını ciddi seviyelerde düşüren Curve Finance, merkeziyetsiz platformlar arasında yüksek likidite ve işlem hacmine sahiptir.

          CRV token yönetişim ve teşvik mekanizmasına getirdiği talep odaklı yaklaşımı ile DeFi ve kripto para dünyasında önemli bir tokendır. CRV token, Curve Finance ekosisteminin ayrılmaz bir parçası olarak görülmektedir. CRV token, veCRV tokenın yapısı gereği yönetişim için önemli bir role sahiptir. Platform üzerinde söz sahibi olmak ya da daha fazla gelir elde etmek isteyen yatırımcılar, platformlar veCRV tokenlara sahip olmak için adeta savaş vermektedir. Kripto para dünyasında bu mücadele “Curve Wars” yani “Curve Savaşları” olarak adlandırılmaktadır.

          Curve (CRV) token, kripto para dünyasında kurduğu yenilikçi yönetişim anlayışı ve sağladığı faiz getirisi ile birçok yatırımcı için önemli bir varlık olarak ön plana çıkmaktadır. Curve finance her ne kadar Uniswap ile olan kapışmasında hacim ve pazar payı olarak geri kalmış gibi gözükse de, CRV token işlevi ve kullanım alanları ile UNI tokendan çok daha iyi bir konumda yer almaktadır.