Cardano (ADA) blok zinciri, 2015 yılında Charles Hoskinson tarafından geliştirilmeye başlandı. Aslında Hoskinson, 2014’te Vitalik Buterin ile beraber Ethereum (ETH) blok zincirini kuranlar arasındaydı. Ancak kısa sürede, Ethereum’a alternatif olacak bir blok zincir kurmak üzere ETH’den ayrıldı. Böylece 2015’te Cardano’yu geliştirmeye başladı ve bu yeni blok zincir, 2017’de faaliyete geçti.
Cardano da tıpkı Ethereum gibi akıllı kontratlar ve merkeziyetsiz uygulamalar yaratmaya olanak sağlayan bir blok zincirdir. Ethereum, blok zincir dünyasında bu özellikleriyle devrim yaratmış ve bugün Bitcoin (BTC) ardından piyasa değeri en büyük ikinci kripto para birimi haline gelmiştir. Ancak Ethereum’un önemli bazı sorunları vardır. Bu sorunların başında, ölçeklenebilirlik sorunu gelir. Ölçeklenebilirlik sorunu, Ethereum üzerindeki işlemlerin daha yavaş ve maliyetli olmasına yol açar. Cardano ise Ethereum’dan daha iyi bir ölçeklenebilirlik ve güvenlik sunabilmeyi amaçlamaktadır. Bu sayede Cardano, merkeziyetsiz uygulamaların ve merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosisteminin gelişmesine destek olmaktadır. Çünkü merkeziyetsiz uygulamaların ve DeFi ekosisteminin çalışmasında ölçeklenebilirlik çok önemli rol oynar.
Peki Cardano blok zincirin destekleyen, ağın yerel kripto para birimi olan ADA coin nedir? En popüler kripto paralar arasında yer alan ADA coin ne işe yarar? Bu makalemizde, Cardano ekosisteminin merkezinde yer alan ADA coine değineceğiz.
Cardano blok zinciri nedir?
Cardano, merkeziyetsiz bir Proof-of-Stake (PoS) blok zinciridir. Ölçeklenebilirlik, birlikte çalışabilirlik, sürdürülebilirlik, düşük maliyet, düşük enerji tüketimi ve kısa işlem süreleri Cardano'nun temel ilkeleridir. Bu yapısı ve ilkeleriyle Cardano, kendisini bir Ethereum (ETH) alternatifi olarak konumlamaktadır.
Cardano konsensüs protokolü: Ouroboros
Cardano platformu Ouroboros konsensüs protokolü üzerinde çalışır. Cardano tarafından kuruluş aşamasında oluşturulan Ouroboros, Proof-of-Work (PoW) madenciliğinin gerektirdiği enerji harcamasını azaltmak amacıyla tasarlanmış PoS protokolüdür. Ouroboros bunu, PoW algoritmasının kullandığı devasa bilgi işlem kaynaklarını ortadan kaldırarak yapar.
Cardano ağının gücü: ADA coin nedir?
Cardano ağının yerel kripto para birimi, en popüler kripto paralar arasında sayılan ADA coindir. ADA coin, ismini 19. yüzyılda yaşamış kadın matematikçi Ada Lovelace’ten alır. 27 Eylül 2017’de piyasaya çıkan ADA coin, bugün en değerli kripto para birimleri arasında yer alıyor.
Maksimum arzı 45.000.000.000 coin ile sınırlanmış olan ADA'nın piyasa değeri bu makale yazıldığı sırada yaklaşık 17 milyar dolar seviyesinde.
ADA coin ne işe yarar?
ADA coin, merkeziyetsiz bir kripto para birimidir. Yani dünyanın herhangi bir yerinde bulunan herhangi bir kullanıcı, ADA’yı aracılar olmaksızın güvenli bir değişim aracı olarak kullanabilir. Her ADA coin işlemi kalıcı, güvenli ve şeffaf bir şekilde Cardano blok zincirine kaydedilir.
Her ADA coin sahibi, aynı zamanda Cardano blok zincirinde bir hisse (stake) sahibidir. Cardano uyumlu kripto para cüzdanlarında saklanan ADA coinler, ödül kazanmak için ağın başarıyla çalışmasına katkıda bulunmak üzere bir staking havuzuna devredilebilir veya havuzun ödül alma olasılığını artırmak için bir staking havuzuna rehin verilebilir.
Rehin verilmiş ADA coin, dürüst doğrulama davranışı için teminat olarak tutulduğundan sahibi tarafından kullanılamaz veya harcanamaz. Rehin verilmiş ADA sahibi kullanıcılara işlem ücretleri biçiminde ödüller verilir. Ödüller, kullanıcının stake ettiği ADA miktarına göre dağıtılır.
Cardano staking havuzları
Cardano blok zincirinde kullanıcılar, doğrulayıcı olabilmek için ADA coin stake ederler. Kullanıcılar staking ve doğrulama sürecine iki şekilde katılabilir: Bir staking havuzu sahibi veya bir staking havuzu operatörü olabilirsiniz. Staking havuzları, işlemleri doğrulama işini yürüten güvenilir sunucu düğümleridir.
Staking havuzu sahibi, havuza ADA coin devreden kişidir. Cardano ağında kendi staking havuzunuzu oluşturabilir ve bunu gizli tutabilir veya başkalarının havuzunuza katılmasına izin verebilirsiniz. ADA coininizi başka bir havuza rehin vererek de havuz sahibi olabilirsiniz.
Staking havuzu operatörü ise sunucu kiralayarak, düğümü izleyerek, havuz anahtarını saklayarak ve diğer havuz yönetimi görevlerini gerçekleştirerek havuzunun devamlılığını sağlamakla görevli güvenilir bir kişidir.
ADA coin nasıl alınır?
ADA coin, tüm kripto para birimleri gibi güvenilir kripto para borsaları üzerinden satın alınabilir. Türkiye’de Türk lirası ile ADA coin almak çok kolaydır. Bitlo üzerinden kolayca ve güvenli bir şekilde ADA/TRY paritesinde işlem yapabilirsiniz.