Bitcoin (BTC) ve kripto para alım satımı yapmak, doğru strateji izlendiğinde bugün en kazançlı finansal işlemlerden olabilir. Bununla beraber, “Bitcoin işlemlerinde vergi ödemem gerekir mi?” sorusu hemen herkesin aklını kurcalıyor. Gerçekten de kripto para ve Bitcoin alım satımlarında vergi ödememiz gerekiyor mu?
Kripto para ve Bitcoin işlemlerinde vergilendirme
Aslında, bu soruya kesin ve tek bir cevap vermek mümkün değil. Çünkü vergilendirme, hukuki bir mesele ve kripto paraların yasal çerçevesi halen tam olarak oturmuş değil. Bazı ülkeler kripto para regülasyonları getirdi, Türkiye dahil birçok ülke de kripto paralara dair regülasyonlar üzerinde çalışıyor.
Kripto paraların artık hayatımızın kalıcı bir parçası olduğunu düşünürsek, zamanla her ülkenin kripto para birimleri üzerinde çeşitli regülasyonlar uygulamasını bekleyebiliriz. Ancak bu alanda hâlâ çok fazla soru işareti var.
Türkiye’de kripto para regülasyonu
Türkiye Cumhuriyeti, bir süredir kripto para regülasyonu üzerinde çalışıyor. 2021 Aralık’ında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kripto paralara dair bir yasa tasarısının yakında meclise sunulacağı açıklamıştı.
Henüz Türkiye’nin getireceği kripto para regülasyonunun detayları bilinmiyor. Ancak bu regülasyon, başka ülkelerde olduğu gibi kripto paraları menkul kıymet, emtia ya da para olarak nitelendirilerek vergiye tabi tutabilir. Sonuçta, kripto paraların vergilendirilmesi önünde bir engel olmadığını anlamak önemli. BTC coin ve diğer kripto paralar üzerinden sermaye kazancı elde edilebildiğinden bunların vergilendirilmesi daima olasılık dahilindedir.
Bitcoin işlemlerinde vergilendirme örnekleri
Peki kripto para işlemlerine regülasyon getiren ülkelerde nasıl vergilendirmeler var? Portekiz ve Güney Kore gibi bazı ülkeler kripto paraları regüle etmesine rağmen vergiye tabi tutmuyor. Öte yandan birçok ülke kripto para ve Bitcoin işlemlerini çeşitli oranlarda vergilendirme yoluna gitti.
Örneğin, Birleşik Krallık’ın kripto para regülasyonları yatırımcılara sermaye kazanç vergisi ödeme yükümlülüğü getiriyor. Buna göre, kripto para ve Bitcoin işlemlerinden 50 bin 270 sterlin altında kazanç elde eden yatırımcıların yüzde 10; 50 bin 270 sterlin üstünde kazanç elde edenlerin ise yüzde 20 vergi ödemesi gerekiyor.
Japonya’da ise vergiler, kişinin kazancına göre yüzde 55’e kadar çıkabiliyor. Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan da kripto para işlemleriyle elde edilen kazancı vergilendiriyor. Hindistan’da kripto para vergileri yüzde 10 ile yüzde 35 arasında değişiyor.
Türk lirası ile Bitcoin (BTC) satın almak
Türk lirası ile Bitcoin (BTC) satın almak, sanıldığından çok daha kolaydır. Türkiye’nin köklü kripto para borsalarından Bitlo üzerinden kolayca BTC/TRY paritesinde işlem yapabilirsiniz. Bitcoin dışında Bitlo üzerinden Türk lirası ile Ethereum (ETH), Avalanche (AVAX), Shiba Inu (SHIB), Dogecoin (DOGE) gibi kripto paraları da alıp satabilirsiniz.