Birleşik Krallık (BK) hükümeti, parlamentoya yeni bir kripto para yasa tasarısı sundu. Bu yasa tasarısı, kripto varlıkların sınıflandırılmasında çığır açabilir! Kripto para birimleri, NFT'ler ve token'laştırılmış gerçek dünya varlıkları (RWA'lar) gibi blockchain tabanlı dijital ürünleri kapsayan yasa tasarısına göz atmaya ne dersiniz?
Birleşik Krallık'ın yeni kripto varlıklar yasası ne vadediyor?
Birleşik Krallık'ın yasal çerçeveleri şu anda iki şahsi mülkiyet sınıfı tanımlıyor: i) sahip olunan varlıklar (things in possession), ii) hareketli varlıklar (things in action). Bunlardan ilki kişinin bizzat elinde bulundurabildiği altın, itibari paralar, arabalar, arsalar gibi varlıkları kapsıyor. İkincisi ise borçlar ve hisseler gibi varlıkları içeriyor. Bu yasal çerçevede kripto varlıklar başta olmak üzere dijital varlıkların hangi sınıfa dahil edileceği, uzun zamandır tartışma konusuydu.
Şimdi BK hükümeti, yeni yasa tasarısıyla bu sorunu çözmeyi amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda, üçüncü bir şahsi mülkiyet sınıfı yaratmayı öneriyor. Bu sınıf, dijital varlıkları kapsıyor. Eğer bu öneri kabul edilir ve tasarı meclisten geçerse Bitcoin (BTC) başta olmak üzere birçok kripto para birimi, NFT'ler ve RWA'lar şahsi mülk olarak kabul edilecek.
Daha önce dijital varlıklar mülkiyet hukuku kapsamına dahil edilmediği için bu varlıkların sahibi yasal korumadan da yoksundu ve olası davalarda gri alanlar, karar vermeyi zorlaştırıyordu. Yeni yasa, iş anlaşmazlıkları ve boşanma anlaşmaları gibi ihtilaflı durumlarda bu varlıkların mülkiyetine dair netlik sağlayarak yargıçların işini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Ayrıca varlık sahiplerine ve şirketlere dolandırıcılıklara karşı yasal koruma sağlıyor.
Birleşik Krallık hükümetinin Mülkiyet Yasası açıklaması
BK hükümeti, konuya dair resmi internet sitesi üzerinden bir duyuru yayımladı ve yasa tasarısını açıkladı. Bu açıklamanın tam metnini sizin için çevirdik.
Bugün Parlamento'ya sunulan Mülkiyet (Dijital Varlıklar vb.) Yasa Tasarısı, Britanya tarihinde ilk kez kripto paralar, dijital sanat ürünleri gibi NFT'ler ve karbon kredileri de dahil dijital varlıkların yasal çerçevede şahsi mülk olarak kabul edilebileceği anlamına geliyor.
Tasarı aynı zamanda Britanya'nın bu varlıkları hukuken tanıyan ilk ülkelerden biri olarak gelişmekte olan küresel kripto varlıkları yarışındaki öncü pozisyonunu korumasını sağlayacak.
Daha önce, dijital eşyalar İngiltere ve Galler mülkiyet yasası kapsamına kesin olarak dahil edilmemişti. Bu da yasal süreçlerde varlık sahiplerini belirsiz bir alanda bırakıyordu.
Bu bağlamda yeni yasa, mal sahiplerine ve şirketlere dolandırıcılık ve sahtekarlıklara karşı yasal koruma sağlarken, hakimlerin dijital varlıklara dair ihtilafların bulunduğu ya da örneğin dijital varlıkların boşanma davalarında olduğu gibi uzlaşmaların bir parçasını oluşturduğu karmaşık davalarda karar vermelerine de yardımcı olacak.
Adalet Bakanı Heidi Alexander şunları söyledi:
"Dünyada lider konumdaki hukuk hizmetlerimiz büyümeyi artırmaya ve Britanya'yı uluslararası hukuk endüstrisinin merkezinde tutmaya yardımcı olarak ekonomimizin hayati bir parçasını oluşturmaktadır.
Hukukun gelişen teknolojilere ayak uydurması çok önemlidir ve bu yasal düzenleme, sektörün kripto varlıklarda küresel liderliğini sürdürebilmesi ve karmaşık mülkiyet davalarına açıklık getirebilmesini sağlayacaktır.
Bu gelişme, Birleşik Krallık hukuk sektörünün yeni teknolojilere ayak uydurmak için daha hazırlıklı olmasını sağlayacak ve halihazırda ekonomiye yılda 34 milyar sterlin değerinde katkı sağlayan hukuk hizmetleri sektöründe daha fazla istihdam yaratıp yatırım çekecektir.
İngiliz hukukunun küresel birleşme ve devralmaların 250 milyar sterlinini ve küresel kurumsal tahkimlerin yüzde 40'ını yönettiği tahmin edilmektedir; bu nedenle yasaların güncel tutulması, Birleşik Krallık'ın uluslararası arenada tercih edilen hukuk devleti olarak kalmasını sağlamak açısından hayati önem taşımaktadır."