Zorluk (Blockchain)

Orta Seviye

Bir Blokzincir'de (Blockchain) yer alan herhangi bir bloğun çıkarılması için gereken çaba, ”difficulty” ya da Türkçe karşılığı ile “zorluk” olarak adlandırılır. 

Proof of Work blok zincirleri, ağdaki hash gücü miktarına bağlı olarak zorluğun artmasına ya da azalmasına neden olan belirli kuralları uygular. Bu kurallar, blockchainde yer alan blokların çok hızlı çıkarılmasını engellemek ve ağın güvenliğini sağlamak için uygulanır. Örneğin Bitcoin, yeni bir blok bulmak için harcanacak süreyi yani mining difficultyi on dakika olarak belirlemiştir. Blokların bulunması için geçen ortalama süre (hedef blok) uzuyorsa, beraberinde ortalama süre de artacaktır. Eğer bloklar hızlı bulunuyor ise ortalama süre azalacaktır.

Hedef süre, periyodik olarak sıfırlanan bir sayıdır. Her 2016 blokta bir, ki bu yaklaşık 2 haftaya denk gelmektedir, bloklar arasındaki ortalama süre 10 dakika olacak şekilde ayarlanır. Bir bloğu başarılı bir şekilde çıkarmak için, madencinin bu sayıdan daha düşük bir hash’e sahip olması gerekir. Madenciler, belirlenen hedefin altında bir sayıyı bulmaya çalışırlar. Bu sayı ne kadar düşükse, çözüm bulma olasılığı o kadar azdır. Bitcoin madencileri, aynı bilginin varyasyonlarını defalarca hashlemek zorunda olduğundan Bitcoin çok fazla hesaplama gücü tüketmek zorundadır. Bu yüzden genel kullanıma yönelik cihazlar yerine madenciler ASIC gibi amaca yönelik cihazları tercih etmeye başlamışlardır. 

Bitcoin (BTC) Madencilik Zorluk Tablosu

Tüm madencilik hash oranına bağlı bir parametre olarak BTC madencilik zorluğu tabloda verilmiştir. 

Zorluk