Web3 Wallet

Orta Seviye

Hem kripto para birimlerine hem de merkezi olmayan finans (DeFİ) uygulamalarına erişebilen bir kripto para cüzdanıdır. Web3 Wallet, Web3 Cüzdan anlamına gelmektedir. Web 3.0 ile etkileşime girmemizi sağlayan yazılımdır. Web 2.0’ın kullanıcı ile internet arasındaki etkileşiminden farklı olarak üçüncü nesil internettir. 

Web3 Cüdanları aslında dijital cüzdanlardır. Dijital varlıkları saklama yeteneğine sahiptir, kripto paralardan NFT’lere kadar bir çok varlık çeşidini içerir. Web3 Cüzdan, merkezi olmayan uygulamalar (dApp) ile çalışır genellikle Ethereum veya InterPlanetary Dosya Sistemi (IPFS) gibi eşler arası bir ağ olan blok zinciri ile desteklenir. Web3 Cüzdan kapsamlı bir dApp ekosistemine erişim sağlar. 

Dijital Cüzdan Nedir?

Kripto cüzdanları genellikle merkeziyetsizdir bu özellik sizin bir aracıya ihtiyaç duymadan dijital varlıklarınızı saklayabilmenizi sağlar. Dijital varlığın tam kontörünü size verir ancak bu özel erişimdeki tüm sorumluluk size aittir. Özel cüzdan anahtarlarınızın güvenliğini sağlamanız çok önemlidir. 

Dijital cüzdanlar, kripto varlıkların saklanmasının yanısıra avantajlar da sunar. Coinleri göndermek ve takas etmek gibi diğer özellikler sayesinde tüm varlıklarınızı yönetebilme imkanı sağlar.

Piyasa kullanıma açık güçlü özellikleri olan bir çok dijital cüzdan bulunmakta. Web3 cüzdanına en popüler olanlardan bazıları MetaMask, TrustWallet, Argent gibi cüzdanlardır.


Web3 Nedir?

Blockchain endüstrisinin ortaya çıkması ile birlikte Web3’ü duymuş olmanız oldukça muhtemel. Ancak tecrübesi olmayanlar için bu oldukça yabancı ve kafa karıştırıcı bir terimdir. 

Genel olarak Web3 internetin “en yeni nesli” ya da “evresi” olarak adlandırılabilir. Mantık yürütebileceğiniz üzere Web1 ve Web2 daha aşina olduğunuz evrelerdir. Bu internet evreleri belirli bir noktadan ve kişiler tarafından başlatılmadı. Bununla birlikte Web1 statik, Web2 dinamik ve Web3 merkeziyetsiz özellikli dinamiklere sahiptir. 

Web3 için esas olan merkezitsizliktir. Web2’den farklı olarak verilere sahip olan tek bir merkezi varlık yoktur. Web3’de yönetim dağıtılır ve paylaşılır, kullanıcıların kendi verilerini kontrol etmesi nedeniyle büyük kişisel bilgi setlerine sahip şirketle ile ilgili sorun çözülmektedir.

Web3 ekosisteminde, dApp’ler (merkezi olmayan uygulamalar) gibi başka bir bileşen de bulunur. Bunlar genellikle blok zincir tabanlı merkezi olmayan uygulamalardır ve en büyük dApp ekosistemi Ethereum blok zincirinde bulunmaktadır. dApp’ler ile tek bir noktadan dahi olsa merkezileştirme ile gelen çeşitli sorunları ortadan kaldıran güçlü uygulamalar geliştimek mümkündür.