Tangle

Orta Seviye

IOTA Tangle, özel olarak tasarlanmış yenilikçi bir dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) türüdür. IOTA teknolojisi, geleneksel blok zincir teknolojisine değil yeni model bir DLT türüne dayanmaktadır. Almanyada kurulmuş bağımsız IOTA Vakfı tarafından oluşturulmuştur. IOTA Vakfı’nın hedefi, Tangle ile birlikte dağıtılmış defter teknolojisini yazılımsal olarak geliştirmektir. 

Çeşitli uygulamalar için mevcut blokzinciri sistemlerinin işlem sınırlamaları, farklı amaçlara hizmet etmek için kullanılabilecek sanal para birimi alternatiflerinin geliştirilmesine yol açtı. IOTA Tangle, büyüyen IoT cihazları ekosistemi için ücretsiz mikro işlemleri mümkün kılmak amacıyla geliştirdi. IoT cihazları, akıllı cihazlar, ev güvenlik sistemleri, bilgisayar çevre birimleri, giyilebilir teknoloji, yönlendiriciler ve WiFi bağlantıları, Bluetooth bağlantıları ve NFC cihazlar da dahil olmak üzere ağ özellikli cihazlardır.

Tangle, yüksek ölçeklenebilirlik, ücretsiz ve neredeyse anında aktarım vaadiyle oluşturuldu.

IOTA Tangle Nedir?

IOTA bir kripto para birimidir, mimarisine IOTA Tangle denir. Tangle, dağıtılmış bir defterdeki işlemlerin kimliğini doğrulamak için bir çalışma kanıtı (PoW) sistemi kullanır. Tangle’ın PoW sistemi, Bitcoin tarafından kullanılana benzer ancak daha az enerji kullanır ve diğer PoW sistemlerinden (Bitcoin tarafından kullanılan dahil) daha hızlıdır. 

Tangle’ın mimarisinin birbirine bağlılığı, defter genelinde tam doğrulama gerektirmez. Bunun yerine, tüm taraflar aynı anda doğrulama yapıyor ve bunun sonucunda işlemleri tamamlamak için gereken enerji ve süre kısalıyor. 

Tangle Ne Kadar Güvenli?

Sistem, büyük ve kordineli bir saldırıya karşı güvenlik zaafları bulundurur. IOTA Vakfı’nın açıklamasına göre, bir saldırgan ağdaki hash gücünün çoğunluğunu kontrol ediyorsa, fikir birliğinin yönünü de kontrol edebilir. 

Olası saldırılara karşı korunmak için “Koordinatör” adlı bir rol geliştirildi. Bu rolün yönetinden ise IOTA Vafı sorumludur. Mayıs 2019’da duyulan bu rol, kripto para birimi topluluğuna IOTA Vakfı’nın Koordinatör rölünün Coordicide adlı tüm sistem yükseltmesinin bir parçası olarak kaldırmayı amaçladığını bildirdi.

IOTA’nın teknik incelemesinde Tangle, blok zinciri teknolojisinin hedefi olarak tanımlanıyor:”Tangle, doğal olarak bir sonraki evrimsel adım olarak blok zincirinin yerini alıyor ve bir makineden başka bir makineye mikro ödeme sistemi kurmak için gerekli olan özellikleri sunuyor.

Tangle Avantajı Nedir?

Tange teknolojisinin öne çıkan avantajı, çalıştırma maliyetidir. Bitcoin gibi blok zincir tabanlı kripto para birimleri için, ağda gerçekleşen tüm işlemlerde işlemin kendi değerinden ayrı olarak işlem ücreti alınır. Tangle’ın işlem depolama ve işlem mekanizması herhangi bir madenci gerektirmediğinden işlem ücreti yoktur. 

Küçük boyutlu mikro ödemelerin sayısı kripto para piyasası ile doğru orantılı olarak artacağından, işlem maliyeti bu tür ödemeler için blok zinciri tabanlı Iota kripto para biriminin kullanımını pratik hale getirecektir.