Dağıtılmış defter teknolojisi (DLT - Distributed ledger)

Başlangıç Seviyesi

Distributed Ledger Technology (DLT) bir nevi teknoloji ve protokol altyapısı olup  eş zamanlı erişim ,tasdik ve  birden çok varlık veya konuma yayılmış ağdaki değişmez işlemlerin kaydedilmesine yarar. Dağıtılmış defter teknolojisi (DLT), işlemlerin ve işlem detaylarının aynı anda birden fazla yerde kaydedildiği dijital bir sistemdir. Geleneksel veritabanlarından farklı olarak, dağıtılmış defterlerin merkezi veri deposu veya yönetim işlevi yoktur. Bitcoin tarafından tanıtılmış olup şimdilerde potansiyeli göz önüne alındığında teknoloji dünyasında çokça kullanılan bir yapı haline gelmiştir.

Dağıtılmış bir defterde, her düğüm her öğeyi işler ve doğrular, böylece her öğenin bir kaydını oluşturur ve doğruluğu konusunda bir fikir birliği oluşturur. Dağıtılmış bir defter, kayıt defteri gibi statik verileri ve finansal işlemler gibi dinamik verileri kaydetmek için kullanılabilir. Kripto para dünyasının temelini oluşturan blok zincirler dağıtılmış defter teknolojisinin en iyi bilinen bir örneklerindendir.

Dağıtılmış Defter Teknolojisi Özellikleri

Dağıtılmış defter teknolojisi kullanan veri tabanları genel olarak merkeziyetsiz bir yapıya sahiptir. DLT, dağıtık ve senkronize bir yapıda olmasından dolayı üzerinde bulunan veriler kolay kolay manipüle edilememektedir. DLT ile çalışan ağlar üzerinde gerçekleşen her işlem hakkında ağa eklenmeden önce fikir birliğine varılması gerekmektedir. DLT ile saklanan veriler genellikle şifrelenerek saklanmaktadır. Verinin detayını görmek ya da incelemek isteyen bir kullanıcının bu işlem için yetkisinin olması gerekmektedir. Ancak her DLT yapısına sahip ağ bu şekilde çalışmamaktadır. DLT kullanan Bitcoin özelinde yapılan her işlem tamamiyle şeffaf bir şekilde paylaşılmaktadır. Yani işlem detaylarına, alıcı ve gönderici hesap, cüzdan bakiyeleri gibi her türlü bilgi üçüncü kişiler tarafından ulaşılabilmektedir.

Distributed Ledger Technology (DLT) Nasıl Çalışır?

Distributed Ledger Technology (DLT) “merkeziyetsizlik” dijital veri tabanı güvenliğini sağlayan ve koruyan bir protokoldür. Dağıtılmış ağlar manipülasyona karşı merkezi bir otoriteye olan ihtiyacı kaldırır. 

DLT tüm bilgilerin saklanmasını doğru şekilde kriptografi kullanarak sağlamaktadır. Aynı şeye kriptografik imzalar ve anahtarlar kullanılarak erişilebilir. Bilgi bir kez depolandığında değişmez bir veritabanı haline gelir ve ağın kendi işleyiş kurallarına göre yönetilir.

DLT fikri yepyeni bir fikir değildir. Çoğu firma bilgilerini başka lokasyonlarda saklamaktadır. Ancak her farklı lokasyondaki bilgi eninde sonunda ana merkezi bir sistemde ve periyodik olarak güncellenmelidir .Bu merkezi merkezi bilgi tabanını siber saldırılara karşı savunmasız kılmaktadır. Merkezi veri tabanı her farklı lokasyonlardaki bilgilerce tekrar tekrar güncellendikçe gecikmelere yatkın haldedir.

DLT sisteminin doğası siber saldırıların başarılı olabilmesi için ağda depolanan her bilginin ve her bilginin kopyasının aynı anda saldırıya uğraması gerektiği için onları siber saldırılara karşı daha da dayanıklı hale getirir. Ek olarak kayıtların eş zamanlı (peer-to-peer) paylaşımı ve güncellenmesi tüm süreçleri daha hızlı, etkili ve ucuz hale getirir.