Marj ticareti, üçüncü bir tarafça sağlanan fonları kullanarak varlık ticareti yapma yöntemi olarak bilinmektedir.
Normal ticaret hesaplarıyla karşılaştırıldığında marj hesapları, alım-satım yapan kişilerin daha fazla sermayeye erişmesine ve pozisyonlarını daha iyi kullanmalarına izin vermektedir.
Marj ticareti, yapılan alım-satım getirilerini arttırmak için kullanılır, böylece alım-satım yapan kişiler başarılı işlemlerde daha büyük karlar elde edebilirler. Marj ticaretinin, büyük getiriler için kullanılması, marj ticaretini özellikle düşük volatiliteye sahip piyasalarda popüler hale getirmektedir.
Bununla beraber marj ticareti, hisse senedi, emtia ve kripto para piyasalarında da kullanılmaktadır.
Geleneksel piyasalarda, ödünç alınan fonlar genellikle bir yatırım komisyoncusu tarafından sağlanır. Bununla birlikte, kripto para birimi alım-satım işlemlerinde, fonlar genellikle, marj fonları için piyasa talebine göre faiz kazanan diğer alım-satım yapan kişiler tarafından sağlanmaktadır. Daha az yaygın olmasına rağmen, bazı kripto para birimi borsaları da kullanıcılarına marj fonları sağlamaktadır.
Kripto para ile marj ticareti, kullanıcıların bir borsada “marjlı” kripto para alım-satım işlemi yapmak için mevcut fonlarına karşı borç para almalarına olanak tanımaktadır. Başka bir deyişle, kullanıcılar satın alma güçlerini artırmak için borç para alarak mevcut kripto para birimlerini veya dolarlarını kullanabilmektedirler. (Genellikle ödünç alınan miktara faiz ödemektedirler, ancak her zaman değil).
Buna örnek olarak, bir kişi 100 dolar değerinde Bitcoin almak amacıyla 75 dolar borç almak için 25 dolar yatırmış olsun ve 4:1 kaldıraç kullanmış olsun. Bu noktadaki tek şart ise, her ne olursa olsun, kişinin 75 dolar artı ücretleri geri ödemesi gerektiğidir. Ödünç verilen tutarı geri almayı sağlamak için borsa genellikle, ödünç alınan parayı kaybetmeye başlanacağı bir fiyata ulaşıldığında marj ticareti “istenir” (çünkü alım-satım için borç para alımına izin verilir, ancak paranın kaybedilmesine müsaade edilmemektedir.) Pozisyona daha fazla para konularak, bir marj çağrısından kaçınılabilir.
Belirli bir borsa, bir dizi farklı kaldıraç seçeneğine (2:1, 3.33:1, 4:1, 100:1, vb.) sahip olmaktadır. Marj ticareti kısa (fiyatın düşeceğine bahse girilen noktada) veya uzun (fiyatın yükseleceğine bahse girilen noktada) yapılabilmektedir. Ayrıca spekülasyon yapmak, riskten korunmak veya bir borsadaki bakiyenin tamamını tutmak zorunda kalmamak için de kullanılabilmektedir.
Marj Ticareti Kripto Para Birimi Nasıl Çalışır?
Marj ticareti basit bir ifadeyle, yapılan bahisten yararlanmak için borç para almak anlamına gelmektedir. Yani ekstra ödül şansı için ekstra risk alınmaktadır. Bu noktada eğer olasılıklar lehinize işliyorsa, öncelikle yapılmak istenilen bir şey olmaktadır.
Marj ticareti için ayrı bir teorik örnek verilirse, yalnızca 5.000 doları ile 10.000 dolar değerinde Bitcoin satın alınabilsin (2:1 veya 2x oranından yararlanarak %50 yani ödünç alarak). Kişi 5.000 dolarını yatırır ve diğer 5.000 doları otomatik olarak bir borç verenden ödünç olarak alır (genellikle ya borsadan ya da diğer satıcılardan borç alarak) ve sonrasında sattığında ise bir ücret ödeyebilir veya ödemeyebilir (bu ücret, ödünç alınan paranın faizidir). Bununla birlikte, borç para alındığı için, her ne olursa olsun geçerli ücretlerle birlikte parayı geri borçlu olunur.
Bu durumda kripto para biriminin yükselmesi için bahse girilirse ve birim düşerse veya durgunlaşırsa ve coinin tutulması gerekiyorsa, faizin uygulandığı durumlarda faizi artırılır. Bu aynı zamanda düşüş yaşansa, para kaybetmiş olunsa dahi, ödünç alındığı ve herhangi bir ücrete borçlu olunacağı anlamına gelmektedir.