Supercomputer ya da Türkçe karşılığı ile süper bilgisayar, şu anda mümkün olan en yüksek bilgi işlem gücü düzeyinde çalışan, büyük hız ve belleğe sahip bir bilgisayar veya sanal makinedir. Resmi olarak tanınan ilk süper bilgisayar, 1964'te piyasaya sürülen CDC 6600'dür. Bununla birlikte, süper bilgisayar fikri, Columbia Üniversitesi'nde IBM çizelgelerinin kullanıldığı 1920'lerde başlamıştır.
Süper Bilgisayarların Kullanım Alanları
Bir süper bilgisayar muazzam miktarda veriyi işleyebilen tek bir kolektif makine görevi gören bir bilgisayar veya bilgisayar dizisidir. Elektrik mühendisleri, binlerce mikroişlemciyi birbirine bağlayan süper bilgisayarlar üretmektedirler. Süper bilgisayarlar, aritmetik işlemleri çok hızlı yapabildiklerinden nükleer araştırma, kod kırma, genetik analiz, hava durumu modellerini tahmin etme ve birçok hesaplama gerektiren diğer karmaşık işler için kullanılmaktadır.
Süper Bilgisayar Özellikleri
Süper bilgisayarlar, kendi neslinin diğer bilgisayarlarından daha hızlı iş yapabilir. Genellikle o sırada üretilmiş sıradan kişisel bilgisayarlardan binlerce kat daha hızlıdırlar. Tüm sınıflardan yeni bilgisayarlar daha güçlü hale geldiğinde, geçmişte yalnızca süper bilgisayarların sahip olduğu güçlere sahip yeni sıradan bilgisayarlar yapılırken, yeni süper bilgisayarlar onları geride bırakmaya devam etmektedir.
Süper bilgisayar türleri şunları içerir: paylaşılan bellek, dağıtılmış bellek ve dizi. Paylaşılan belleğe sahip süper bilgisayarlar, paralel bir hesaplama ve boru hattı konsepti kullanılarak geliştirilmiştir. Dağıtılmış belleğe sahip süper bilgisayarlar, birçok (yaklaşık 100~10000) node'dan oluşur.
Süper Bilgisayarın Boyutu
Bir süper bilgisayarın boyutu, süper bilgisayarı kaç bilgisayarın oluşturduğuna bağlı olarak değişmektedir. Bir supercomputer, hepsi birlikte çalışan 10, 100, 1000 veya daha fazla bilgisayardan oluşabilir. 2016 itibariyle, en büyük süper bilgisayar Çin'deki Sunway TaihuLight'tır. Sunway TaihuLight, Her biri 256 çekirdekli ve toplam da 10.649.600 çekirdeğe sahip 40.960 adet RISC işlemciden oluşur. Sunway TaihuLight, 93 petaflop işlem gücü kapasitesine sahiptir ve Sunway RaiseOS adı verilen özel bir işletim sistemi kullanır.