Kripto para birimlerinin çevrimdışı depolanması, genellikle saklama amaçlı olmayan donanım cüzdanları, USB’ler, çevrimdışı olan bilgisayarlar veya kağıt cüzdanlar gibi konuları içermektedir.
Kripto para birimlerini almak, depolamak ve göndermek için kullanılan kripto para cüzdanları iki kategoriye ayrılır, bunlar: Sıcak ve soğuk cüzdanlar olarak bilinmektedir.
Sıcak cüzdanlar, bir cüzdan servis sağlayıcısının web sitesi aracılığıyla erişilebilen yazılımlardır ve kullanım kolaylığı, rahatlığı, sürekli kullanılabilirliği ile kullanıcılar için daha yaygın bir seçenektir.
Bir cüzdanda depolanan fonlara erişim, sırasıyla tek imzalı veya çoklu imzalı cüzdanlarda tek veya birden fazla özel anahtarla güvence altına alınmaktadır. Örnek olarak özel anahtarlar, hırsızlık veya bir kimlik avı saldırısı sonucunda ele geçirilirse, cüzdanda depolanan fonlar çalınabilir ve kalıcı olarak kaybedilebilir. Böyle bir durumda, blok zinciri işlemlerinin geri döndürülemez olması ve kripto para birimi kullanıcılarının kimliklerinin anonim olması nedeniyle asıl sahibine başvurulmasının imkanı çok az hatta hiç yoktur.
Soğuk depolama, kullanılmadığı zamanlarda güvenli olmayan ağlardan, en önemlisi genel internetten fiziksel olarak bağlantısını keserek kullanıcı fonları için ek bir koruma sağlamaktadır. Soğuk cüzdan güvenli bir yerde kaldığı sürece, potansiyel saldırganların kripto paralara erişmesi imkansızdır.
Soğuk depolama, hem bireyler hem de kripto para borsaları gibi müşterilerin fonlarını saklamayı içeren şirketler tarafından kullanılmaktadır. Soğuk depolamanın birçok farklı yöntemi vardır ve bunlardan en popüler olanları kağıt ve donanım cüzdanlarıdır. Kağıt cüzdan, üzerinde cüzdanın genel ve özel anahtarlarının basılı olduğu fiziksel bir kağıt parçasıdır. Donanım cüzdanı ise, fonlara erişmek için bir bilgisayara bağlanan USB sürücüsü gibi özel bir cihazdır.