Kağıt cüzdan, Bitcoin depolamak için çevrimdışı bir mekanizma olarak tanımlanmaktadır. Fiat para biriminin aksine, bir Bitcoin’in (veya diğer çoğu kripto para birimi türünün) fiziksel bir temsili bulunmamaktadır. Bunun yerine, dijital tokenları depolamak için kullanılan cüzdanlar, genellikle işlemler yapıldığında Blockchain defterindeki güncellemeleri kolaylaştırmaya yardımcı olan yazılım programlarıdır. Kağıt cüzdanlar internetten işlem görmeleri sebebiyle sıcak cüzdanlardan farklıdır. Kağıt cüzdanlar yine de fiziksel Bitcoin depolamamaktadırlar, başka bir deyişle bu cüzdanların kağıt kalitesi, kripto para sahibi için erişim yöntemine atıfta bulunmaktadır.
Kağıt cüzdanlar 2011 ve 2016 yılları arasında popüler olarak kullanılmaktaydı ancak kağıt cüzdan kullanımı bazı riskleri beraberinde getirdiğinden artık kullanılması fazla tavsiye edilmemektedir. Kağıt cüzdanlar kağıdın fiziksel kırılganlığından dolayı, oldukça kolay bir şekilde zarar görebilir veya imha edilebilir. Kağıt cüzdanların oluşturulmasında rol oynayan cihazların güvenliği de bu duruma etki etmektedir. Kağıt cüzdan yazdırdıktan sonra kağıt cüzdan yazdırmakta kullanılan verileri saklamayan bir bilgisayar ve yazıcı kullanılması önemlidir. Kağıt cüzdanlar öncelikle Bitcoin’in ilk yıllarında popülerliğini kazanmıştır. Son yıllarda kripto para kullanıcıları, varlıklarını güvence altına almak için başka yöntemler keşfetme eğiliminde bulunmaktadırlar.
Adından da anlaşılacağı gibi bir kağıt cüzdan, kripto para birimi adresinin genel ve özel anahtarlarının fiziksel olarak yazdırıldığı bir kağıt parçasından oluşmaktadır. Bu anahtarlar genellikle ilgili alfanümerik dizileriyle birlikte QR kodları olarak görüntülenmektedir. Alfanümerik bir dize, yalnızca, a-z, A-Z arasındaki harfleri ve 0-9 arasındaki bazı sayıları içeren bir dizedir.
Bir kağıt cüzdan oluşturulduktan sonra sahibi, adresini başkalarıyla paylaşarak kripto para birimi işlemleri gerçekleştirebilir. Kullanıcılar işlemleri, anahtarları manuel olarak girerek veya QR kodlarını bir akıllı telefon ile taratarak yapılabilir.
Kağıt Cüzdanı Anlamak
Sıcak cüzdan gibi, kağıt cüzdan da genel ve özel anahtarlardan yararlanmaktadır. Varlıklarını bir kağıt cüzdanda saklamak isteyen kripto para kullanıcıları, genellikle özel anahtarı bir kağıda yazdırma sürecinden geçmektedirler. Kağıt cüzdana sahip olmak isteyen kullanıcılar için ilk adım, anahtarları ve karşılık gelen QR kodlarını rastgele oluşturacak bir cüzdan oluşturma sitesini ziyaret etmeleri gerekmektedir.
Genellikle, kullanıcıların anahtarlar oluşturulurken İnternet erişimlerini kesmeleri ve anahtarlar oluşturulduktan sonra İnternet geçmişlerini silmeleri önerilmektedir. Anahtarlar herhangi bir kötü amaçlı yazılım girişimini tamamen önlemek için yepyeni bir bilgisayarda oluşturulmaktadırlar. Bu durum çoğu kullanıcı için mümkün olmayacaktır ancak kullanıcılar anahtarları oluşturmadan önce bilgisayarında bir kötü amaçlı yazılım kontrolü yapmalıdır. Ek olarak, kullanıcılar kağıt cüzdanın takip edildiğinden emin olarak hasar görmeye veya kaybolma sorunlarına izin vermemek adına kodlar yazdırılmalıdır. Cüzdanlarla ilgili ek bilgilere erişmek için kodlar taranabilir ancak işlemleri kolaylaştırmak için kullanıcının internete bağlı bir “ledger (donanım cüzdan türü)” olması gerekmektedir. Ledger, kağıt cüzdanı yerine kullanılabilir ve coinleri kağıt cüzdandan ledgera etkin bir şekilde aktarmayı sağlamaktadır.
Paper Wallet'ın Avantajları
Fiziksel cüzdanlar, uzun zamandır Bitcoin depolamanın en güvenli yollarından biri olarak kabul edilmiştir. Bu cüzdanlar düzgün bir şekilde inşa edilirse ve belirli önlemler alınırsa, zararlı bir kullanıcının Bitcoin varlıklarınA erişmesi neredeyse imkansız olacaktır. Bir kağıt cüzdan, Bitcoin’leri siber saldırılara, kötü amaçlı yazılımlara karşı korumanın son derece güvenli bir yolu olarak kabul edilmektedir. Bu noktada, normal para birimi gibi basılan paranın Bitcoin olmadığını hatırlamak önem kazanmaktadır. Bir Bitcoin cüzdanında veya dijital cüzdanda saklanan bilgilerin çıktısı alınmaktadır. Cüzdanda görünen veriler, kişilerin o cüzdana para transfer etmesine izin veren genel anahtarı (cüzdan adresi) ve fon harcamalarına erişim sağlayan özel anahtarı içermektedir. Bu nedenle, Bitcoinlerin kendileri çevrimdışı olarak depolanmamakta, önemli anahtarlar çevrimdışı olarak depolanmaktadır.
Bazı kağıt cüzdan servisleri, kullanıcılara çevrimdışıyken yeni adresler ve anahtarlar oluşturma seçeneği sunarlar. Bunu yapmak için, kullanıcıların cüzdan oluşturucuyu bir HTML dosyası olarak indirmesi ve İnternet bağlantısı yokken çalıştırması gerekmektedir. Çevrimdışı adres oluşturma olasılığı nedeniyle, kağıt cüzdanlar genellikle soğuk cüzdanlara alternatif olarak kabul edilmektedir. Kağıt cüzdanların güvenli olmasının sebeplerinden birisi analog olmaları ile de ilgilidir, yani hackerlar ve yalnızca dijital ortamda gerçekleştirilebilen diğer saldırılar kağıt cüzdanlara genellikle etki edemezler.
Soğuk (çevrimdışı) depolama şekli, güçlü güvenlik avantajları sağlamaktadır. Kullanıcı, siber saldırılara ve kötü amaçlı yazılımlara karşı cüzdanlarını korumalıdır, soğuk cüzdanlar aracılığıyla kullanıcının özel anahtarına erişmek mümkün olmamaktadır. Yine de soğuk cüzdanlar yüzde yüz garanti sağlamamaktadır, örnek olarak bir siber saldırgan kullanıcının kağıt cüzdanının yerini keşfedebilir ve fiziksel olarak onu çalarak Bitcoin varlıklarına erişebilir. Bazı kullanıcılar kağıt cüzdanı saklar veya gizler. Kağıt cüzdan da fiziksel hasarlardan korunmalıdır, başka bir deyişle anahtarlar kaybolursa ve artık taranamazsa, kullanıcı o adrese gönderilen Bitcoin’lere bir daha erişim sağlayamamaktadır. Yanlış türde yazıcı kullanılması bile kağıt cüzdana zarar verebilmektedir.
Paper Wallet'ın Dezavantajları
Kağıt cüzdanlar güvenlik avantajları sunarken, bazı kağıt cüzdanlar büyük riskler de taşımaktadırlar. Siber saldırganlar basılı anahtarlara erişemese de, bu değerli bilgi parçalarına ulaşmanın farklı yolları bulunmaktadır. Örnek olarak, daha büyük ağlara bağlı yazıcılar genellikle bilgi depolar ve oluşturma işlemi sırasında anahtarları çalmak için siber saldırıya yönelik yazılımlar gizlice yüklenebilir.
Birçok kullanıcı için kağıt cüzdanla ilgili daha büyük riskler, kullanıcı hatası sebeiyle de olmaktadır. Ucuz mürekkep kullanan bir yazıcı, zamanla bulaşabilir, akabilir, solabilir ve cüzdanı erişilemez hale getirebilir. Kağıdın kaybolması, çalınması, yırtılması veya başka bir şekilde hasar görmesi durumunda aynı endişeler yine geçerli olmaktadır. Kullanıcı bir anahtarı yanlış okursa veya cüzdan yazılımı, yazdırılan cüzdanın özel anahtar biçimini artık tanımıyorsa, bunlar da sorunları beraberinde getirir.
Yakın zamanda yatırımcılar, kağıt cüzdanlarda ham özel anahtarların kullanılmasına güvenlik ve kullanıcı hatası riski olarak vurgulamışlardır. Şifrelenmemiş özel anahtarlar, diğer kullanıcılara kolayca ifşa edilebilir veya özellikle kullanıcılar anahtar sistemine aşina değilse, Bitcoin’leri almak yerine yanlışlıkla göndermek için kullanabilirler.
Kağıt cüzdan kullanmanın bir diğer tehlikesi ise, fonlar ile aynı cüzdandan birden fazla işlem yapılamamasıdır. Örnek olarak, Alice'’n bir kağıt cüzdanda 10 Bitcoin’e sahip olduğunu ve kalan 7 Bitcoin’i saklarken Bob’a 3 Bitcoin göndermesi istensin. Alice kağıt cüzdanından Bob’a 3 Bitcoin gönderirse, kalan 7 Bitcoin başka bir adrese (bu adres para üstü adresi olarakta bilinir) aktarılmaktadır. Bu durum, Alice’in kağıt cüzdanında bakiye kalmayacağı ve geriye kalan Bitcoin’lerin kendisine ait olmayan bir değişiklik adresine aktarıldıkları için bu 7 Bitcoin’ erişemeyeceği anlamına gelmektedir. Alice, yaptığı alım-satım işleminin çıktılarını hem Bob’un adresini hem de kendisine ait başka bir adresi içerecek şekilde ayarlayabilir (para üstünü kendisine geri göndermek için) ancak bu durum biraz teknik bilgi gerektiren bir işlemdir. Alice kendisi için bir para üstü çıktısı oluşturamazsa, kaybolan bu 7 Bitcoin bu işlemin bloğunu doğrulayan bir madenci tarafından toplanabilir. Bu nedenle, tüm bakiyeyi (10 Bitcoin) Trust Wallet gibi bir kripto para cüzdanı yazılımına göndermesi ve bunu yaptıktan Bob'a 3 Bitcoin göndermesi daha iyi bir hamle olacaktır.