Mainnet Swap

Orta Seviye

Mainnet swap, bir Blokzinciri ağından diğerine geçmeye verilen addır. Mainnet swap, Ethereum gibi üçüncü taraf bir Blokzinciri platformundan, başka bir platforma geçiş şeklinde gerçekleşir. Mainnet swap sayesinde mevcut token ve coinler, yeni çıkarılan kripto paralarla değiştirilir ve tüm blok zinciri işlemleri yeni zincire taşınmış olur.

Bir örnekle açıklamak gerekirse X tokenın, A Blokzinciri’nden B Blokzinciri’ne geçiş yapacağını düşünelim. A Blokzinciri üzerinde X tokenı olan kullanıcılar, tokenlarını yeni çıkarılan blok zincirindeki B Blokzinciri X tokenı ile değiştirmeye başlar. Token değişimi 1’e 1 olacak şekilde gerçekleşir. Yani A Blokzinciri’nde bulunan X tokenı, B Blokzinciri’nde bulunan X tokenına eşittir. Mainnet değişiminden sonra arta kalan tüm A Blokzinciri X tokenları ise yakılır. Bu sayede X tokenı sadece mainnet olan B Blokzinciri’nde kullanılabilir. 

Bir blok zinciri projesinin önceden piyasaya sunulmuş tokenleri, genellikle kendi blok zinciri ağlarında çalışan yeni bir kripto para birimiyle değiştirildiğinde bir mainnet değişimi gerçekleşirmiştir diyebiliriz. Bu süreç aynı zamanda "token veya coin göçü" olarak da adlandırılabilir. Mainnet değişimi genellikle, mainnetin başlatılmasından hemen sonra gerçekleşir.

Token göçü, her zaman yeni bir Blokzinciri’nin piyasaya sürülmesiyle ilişkili değildir. Projelerin basitçe bir protokolden diğerine geçtiği durumlarda da token göçü gerçekleşebilir. Örneğin Storj, ölçeklenebilirlik sorunlarından kaçınmanın bir yolu olarak tokenlerini Bitcoin tabanlı bir protokolden Ethereum ağına geçirerek bir mainnet değişimi gerçekleştirmiştir.

Mainnet Swap Yöntemleri

Her mainnet değişimi, farklı yöntemlerle gerçekleşebilir. Bazı projeler, kullanıcıların eski tokenlarını yenileriyle takas etmeleri için önceden tanımlanmış bir son kullanım tarihi belirler. Bu tarihlerden önce kullanıcılar tokenlarını değiştirmezlerse, fon erişimlerini kaybedebilirler çünkü eski tokenler genellikle yok edilir veya dondurularak kullanılamaz hale getirilir.

Mainnet Swap Neden Önemli?

Proje ekiplerinin, fon toplamak ve madencileri çekmek için Ethereum (ERC-20 ve ERC-223 tokenleri) ve NEO (NEP-5 tokenleri) gibi diğer blok zincirlerinde kendi tokenlerini yayınlaması yaygındır. Bir proje kendi ana ağını başlatmaya karar verdiğinde, ana ağ tokenleri ve mevcut tokenler iki farklı blok zincirinde işlendiği ve birbiriyle uyumlu olmadığı için mevcut tokenleri yerleşik blok zincirinden ana ağa geçirmek önemlidir.

Genellikle bir mainnet takası gerçekleştirilmeden önce proje ekibi, haritalama adı verilen bir süreç olan ana ağın yerel varlığı ile tokenin nasıl takas edileceğine ilişkin talimatları netleştirir. Bununla birlikte, bu Blokzinciri’nin nasıl çalıştığı hakkında detaylı bilgi gerekir, aksi takdirde yanlış kullanım tüm varlıkların kaybına neden olabilir.