ERC-20

Orta Seviye

Ethereum olarak bilinen popüler kripto para birimi ve blok zinciri sistemi; satın alınabilen, satılabilen veya alınıp satılabilen tokenların kullanımına dayanmaktadır. ERC-20, Ethereum blok zincirinde token yayınlamak ve uygulamak için kullanılan teknik bir standarttır. Kasım 2015'te Ethereum geliştiricisi Fabian Vogelsteller tarafından önerilmiştir. ERC-20 standardı, bir tokenın Ethereum ekosisteminde düzgün çalışması için izlenmesi gereken ortak bir kurallar dizisini betimler. Bu nedenle ERC-20, bir kod parçası veya yazılım olarak düşünülmemelidir. Bunun yerine teknik bir kılavuz veya şartname olarak tanımlanabilir.

ERC-20 Nedir?

ERC-20 en önemli Ethereum tokenlerinden biri olarak bilinmektedir Teknik bir standart olarak ortaya çıkmıştır; Ethereum blok zincirindeki tüm akıllı kontratlar için kullanılır ve tüm Ethereum tabanlı tokenların uyması gereken kuralların bir listesini sağlamaktadır.

ERC-20, bazı açılardan Bitcoin, Litecoin ve diğer herhangi bir kripto para birimine benzemektedir. ERC-20 tokenları, değeri olan ve gönderilip alınabilen blok zinciri tabanlı varlıklardır. Belirgin fark ise kendi blok zincirlerinde çalışmak yerine, ERC-20 tokenlarının Ethereum ağında yayınlanmasıdır.

ERC-20 standardı, geliştiricilerin farklı tokenlar ve uygulamalar arasındaki etkileşimi daha doğru bir şekilde tahmin etmesini kolaylaştırır. Ayrıca, ERC-20 tokenlerinin Ethereum blok zinciri içinde nasıl aktarıldığını ve ilgili arz ve adres bakiyelerinin tutarlı bir şekilde nasıl kaydedildiğini de tanımlar. Maker (MKR), Basic Attention Token (BAT), Augur (REP) ve OmiseGO (OMG) dahil olmak üzere birçok tanınmış dijital para birimi ERC-20 standardını kullanmaktadır.

Çok sayıda merkezi olmayan uygulama (DApp) ve hizmet, ERC-20 tokenlarını destekleyerek topluluk üyelerinin ve işletmelerin bunları çok çeşitli uygulamalarda (kripto para birimi cüzdanları, merkezi olmayan borsalar, oyunlar vb.) benimsemesini ve kullanmasını kolaylaştırır.

ERC-20 Ortak Kural Listesi

Ekim 2019 itibariyle, Ethereum'un ana ağında 200.000'den fazla ERC-20 uyumlu token bulunmaktadır. ERC-20 geliştiricilere, daha büyük Ethereum platformunda sorunsuz çalışmayı sağlayan bir kurallar listesi sunar. Tüm Ethereum tokenlarının uyması gereken ortak bir kurallar listesi tanımlayan ERC-20, bu sebepten hayati bir öneme sahiptir. Bu kurallardan bazıları, tokenların nasıl aktarılabileceğini, işlemlerin nasıl onaylandığını, kullanıcıların bir token hakkındaki verilere nasıl erişebileceğini ve tokenların toplam arzını içermektedir.

Ethereum blok zincirine yerleştirilmiş, ancak farklı ve benzersiz uygulamalara sahip birkaç ERC20 uyumlu token vardır. Yaklaşıma bağlı olarak, tokenlar çeşitli dijital varlıkları veya ticareti yapılabilen ürünleri (coinler, kuponlar, altın sertifikaları, sadakat puanları ve IOU'lar gibi) temsil etmek için kullanılabilir. Ek olarak, ERC-20 tokenları, topluluk seçimleri sırasında kullanıcıların oy haklarını belirtmek için bir araç olarak da kullanılabilir.

ERC-20 standardı, bir dijital token oluşturmak ve yayınlamak için gereken çaba miktarını önemli derecede azaltmıştır ve bunun sebebi muhtemelen ICO kitle fonlaması olaylarına ve bir bütün olarak blockchain teknolojisine olan ilginin artmasıyla ilgilidir. ERC-20 standardını kullanan zaten bir kaç proje mevcuttur ve ERC-20 anlaşmalarının sayısı her geçen gün artmaktadır. Bir örnek ile açıklamak gerekirse 2017'nin ortalarında, Ethereum ağında yaklaşık 5.500 ERC-20 akıllı sözleşmesi vardır. 2018'in başlarında, bu sayı 40.000'in üzerine çıktı ve şu anda bu sayı 160.000'in üzerindedir.

Ethereum Ağında ERC-20 Standardına Uymayan Tokenlar

Ethereum ağındaki tokenlerin çoğu ERC-20 standardını takip etse de bazı istisnalar vardır. Örneğin Ether (ETH), standarttan önce oluşturulmuş ve henüz bu standarda uymamaktadır. Bu durum, Eter'i 1: 1 oranında (1 WETH = 1 ETH) temsil eden bir ERC-20 tokeni olan Wrapped Ether’in (WETH) oluşturulmasında etkili bir rol oynamıştır. WETH, kullanıcıların ETH'lerini merkezi olmayan borsalarda diğer ERC-20 tokenlarıyla takas etmelerine izin verir.

ERC-20’nin Tanımladığı 6 Fonksiyon

ERC-20 standardı teknik olarak, Ethereum tabanlı tokenların bazı işlevlerini ve özelliklerini koruyan altı işlevi açıklar. Bu işlevler, tokenların adresler arasında aktarılma şeklini ve simge, ad ve tedarik gibi simge akıllı sözleşmesiyle ilgili bazı önemli verileri içerir.

ERC-20, Ethereum sistemindeki diğer tokenların yararına altı farklı işlev tanımlar. Bunlar genellikle tokenların aktarıldığı yöntem ve kullanıcıların belirli bir tokenla ilgili verilere nasıl erişebileceği dahil olmak üzere temel işlevsellik sorunlarıdır.

Birlikte ele alındığında, bu işlevler ve sinyaller seti, farklı türlerdeki Ethereum tokenlarının, Ethereum sistemi içindeki herhangi bir yerde aynı şekilde performans göstermesini sağlar. Bu nedenle, Ether para birimini destekleyen neredeyse tüm dijital cüzdanlar, ERC-20 uyumlu tokenları da destekler. Ancak ERC-20 standardı nispeten yeni olduğundan muhtemel olarak düzeltilmesi gereken hatalar olabilir.

Sonuç olarak, bu özel token, her türden geliştiriciye Ethereum sisteminde yeni tokenların nasıl çalışacağını doğru bir şekilde tahmin etme yetkisi verir. Bu, geliştiriciler için belirlenen görevi basitleştirir; token kurallara uyduğu sürece, her yeni projenin her yeni token yayınlandığında yeniden yapılması gerekmeyeceğini bilerek çalışmalarına devam edebilmektedirler. Ethereum'da yayınlanan birçok farklı token arasında uyumluluk sağlar ki bu uyum da gereklidir. 

Maker (MKR), Basic Attention Token (BAT), Augur (REP) ve OmiseGO (OMG) dahil olmak üzere birçok tanınmış dijital para birimi ERC-20 standardını kullanmaktadır. ERC-20 tokenı olarak verilen herhangi bir dijital para birimini satın almayı planlıyorsanız, bu tokenlarla uyumlu bir cüzdanınız da olmalıdır.