Directed Acyclic Graph, tipik olarak kripto para birimlerinde kullanılan bir veri modelleme veya yapılandırma aracıdır. Bloklardan oluşan bir blok zincirinin aksine, yönlendirilmiş asiklik grafiklerin köşeleri ve kenarları vardır. Böylece kripto işlemleri tepe noktası olarak kaydedilir. Bu işlemler daha sonra üst üste kaydedilir. Aynı zamanda bir blok zincirine benzer şekilde, işlemlerde düğümler aracılığıyla DAG’a gönderilir. Bir işlem göndermek için düğümlerin İş Kanıtı (PoW) görevleri gereklidir.
Basitçe, bir blok zincir sistemi bir zincir gibi görünürken, DAG’ın sistemi daha çok bir grafiğe benzer. DAG modeli şu anda sektörde veri depolama ve çevrimiçi işlemlerdeki verimliliği sebebiyle gelecekte blok zincirin olası bir alternatifi olarak görülüyor.
DAG modeli, blok zincirdeki mevcut merkeziyetçilik sorununa alternatif bir çözüm olarak görülüyor. Bu model ile madenciler zincire eklenecek yeni bir blok için rekabet etmek zorunda kalmayacak. Aynı anda geliştirilen düğümler sayesinde işlemler de daha hızlı işlenebilecek. Geliştiriciler DAG daha ölçekli hale geldiğinde bir ağın kullanabilirliğini arttırabilecek daha iyi ve daha güvenli bir çözüm olarak değerlendiriyor.
DAG Nasıl Çalışır?
Yapısı dallı şekilde birbirine bağlı düğümlerle ağaca benzeyen DAG modeli, her düğüm birden fazla ana köke sahip olabileceğinden aynı anda birden fazla işlemin doğrulanmasına imkan tanır. Böylece kullanıcılar yeni bir işlem yapmadan önce devam eden işlemlerinin tamamlanmasını beklemek zorunda kalmazlar.
Yönlendirilmiş döngüsel olmayan grafikte, her yeni işlemin ağa kabul edilmeden önce daha önceki işlemlere referans vermesi gerekir. Bu işleyiş bir blok zincirindeki blokların da önceki bloklara referans vermesiyle aynı mantıkta oluşur. Bu sistemin mantığı, yeni bir işlemin ancak başka bir işlem tarafıdan referanslanmasıyla başarılı şeklde onaylanmasıdır.
Bir DAG’da her köşe bir işlemi temsil eder. Blok yoktur, bu nedenle madenciliğe de gerek yoktur. İşlemler bloklar halinde bir araya getirilmek yerine birbiri üzerine inşa edilir.
DAG Ne İçin Kullanılır?
DAG modeli, blok zincire kıyasla merkeziyetsizliği ve ölçeklenebilirliği daha da güçlü hale getirmeyi amaçlamaktadır aynı zamanda güvenlik ve kullanılabilirliği de iyileştirmeyi hedefler. Bitcoin blok zinciri ya da Ethereum platformunda madenciler bir seferde bir blok oluşturabilir dolayısıyla yeni işlemler ancak eski işlemler tamamlandıktan sonra doğrulanabilir. DAG modeli, işlemleri doğrudan blok zincirine ekleyerek bu blokları ortadan kaldırır.
DAG Avantajları
- Mikro işlemler ve yüksek hacimli işlemler için uygundur.
- Madencilik ekipmanı ihtiyacını ortadan kaldırır.
- Ücretler önemli ölçüde azaltılabilir.
- Daha düşük enerji tüketimi.
DAG Dezavantajları
- Düşük işlem hacmi nedeniyle saldırılara açık.
- Henüz gelişim aşamasında.
Blockchain Artıları
- Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimleri tarafından yaygın olarak kullanılmakta.
- Şeffaf, değiştirilemez ve yüksek güvenlikli.
Blockchain Eksileri
- Düşük işlem hacmi nedeniyle saldırılara açık.
- Henüz gelişim aşamasında.
- Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimleri tarafından yaygın olarak kullanılmakta.
- Şeffaf, değiştirilemez ve yüksek güvenlikli.
- Zorlu depolama ve ağ gereksinimleri.
- Büyük miktarda güç tüketimi.
- Yüksek işlem ücretleri.