Difficulty Bomb

Başlangıç Seviyesi

Difficulty bomb, yani "zorluk bombası" terimi; Proof of Stake sistemine geçişinin bir parçası olarak Ethereum madenciliğinde, madencileri ETH ile ödüllendirmek için kullanılan madencilik algoritmasındaki bulmacalarının zorluğunun kademeli olarak artmasını ifade eder.

Kullanıcılar madencilik yaparken, protokolün ortaya koyduğu bir bulmacanın çözümünü tahmin ederler. Bulmaca, madencilerin çözmesi için sabit bir süre alacak şekilde tasarlanmıştır (Ethereum'da 10-20 saniye). Bu yüzden ne kadar fazla sayıda madenci aynı bulmacaya başlarsa çözüme ulaşmak o kadar kolaylaşacaktır. Bu dengeyi ayarlamak için protokol, hashing gücüne bağlı olarak bulmacanın zorluğunu artırır.

Madencilikte Buz Devri

Ethereum bu tarz bir fikir birliği algoritması kullanır, ancak aynı zamanda belirli blok yüksekliklerine gelindiğinde genel zorluğu artıran bir zorluk bombası da içerir. Buna karşılık, bu tip bir artış madenciliğin karlılığını azaltır. Aslında amaçlanan etki de budur. Zaman geçtikçe, blok oluşturmak katlanarak zorlaşır ve rasyonel madenciler  uygulamayı terk eder. Nihayetinde, zorluk bombasının etkisi yüzünden "Buz Devri"  denilen bir dönem başlar ve bu dönemde madenciliğin zorlaşması nedeniyle zincir donar. 

Bu mekanizma, Ethereum’un mevcut yol haritasına uygun olarak Proof of Work'ü ortadan kaldırmak için tasarlanmıştır. Bir zincir eskidiği zaman zorluk bombası yeni bloklar oluşmasını engeller. Bu nedenle ağın gelecekte stake etmeye geçmesi beklenmektedir. Bu durum, zincirin iki çekişmeli çatala bölünmesini engelleyebilecek bir unsurdur. 

Gerekli güncellemeler yapılmadığı takdirde zincir kullanılamaz bir hale gelebilir. Zorluk bombası, geliştiricilerin sürekli olarak Ethereum zincirine güncelleme yapmasını sağlamaktır. 

Difficulty Bomb Nasıl Çalışır?

Kripto para dünyasında “zorluk” kavramı, bir blok zincirindeki bloğun çıkarılmasındaki zorluğun ölçütüdür. Zorluk seviyesinin yüksek olması, blok zincire girilen işlemlerin doğrulanması için ek bilgi işlem gücüne gereksinim olduğu anlamına gelir. 

Ethereum blok zincirinde, zaman içinde ne kadar çok blok çıkarılırsa bir sonraki bloğu çıkarmak o kadar zorlaşır. Genel olarak bir bloğun çıkarılması için gereken süre, çıkarılan her 100.000 blok için yaklaşık 10-20 saniye civarında artar. Madenciliğin bu şekilde yavaşlaması, madenciliğin ekonomik faydasını azaltacağından zamanla çekiciliği de azalır. Az önce de açıkladığımız gibi “buz devri” olarak adlandırılan bu süreçte madenciler, bulmacaları çözüp ETH ödülünü almak için birbirleri ile rekabet eder. Bu rekabet madencilerin Proof of Work’ten (PoW), ödüllerin stake bazında dağıtıldı Proof of Stake (PoS) geçmesine neden olur. 

Ethereum buz devrini geciktirmek çeşitli güncellemeler yapabiliyor. Son güncelleme 1 Ocak 2020’de buz devrini 4 milyon blok yani yaklaşık 611 gün geciktirecek bir yükseltme yapıldı. 2.0 olarak adlandırılan bu yükseltme ile zorluk bombası üçüncü kez ertelenmiş oldu. Diğer iki gecikme ise Ekim 2017’de yapılan “Bizans” ve Şubat 2019’da yapılan “Konstantinopolis” güncellemeleri ile sağlanmıştı.