Son yıllarda fikirlerin gerçekleşebilmesi için kitlesel fonlama olarak adlandırılan bir kavram ortaya çıktı. Bu fonlamalar sayesinde iş fikirleri daha hızlı ve daha ayakları yere sağlam basarak ticaret hayatına başlar. Bu yöntem kripto para ekosisteminde de Crowdsale (kitle satışı) isimli yeni bir kaynak yaratma biçimi yarattı.
Kitle Satışı ve Kitle Fonlaması arasındaki farklar
Kitle satışının, geleneksel kitle fonlamasından en önemli farkı, ortada olmayan bir projeyi ya da fikri satmak yerine adına ICO (ilk token arzı) denilen bir ürün yani kendi tokenlarının satılıyor olmasıdır. Bu tokenlar, kitlesel satışın bir sonucu olarak sonunda başlatılacak olan projeye katılmanıza izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Projenin sunduğu hizmete bağlı olarak tokenlar, yakın gelecekte o hizmete bir tür erişim bileti görevi görecektir. Kitlesel satışa katılacağınız bir projede elde edeceğiniz tokenları ileride ödeme yöntemi olarak kullanabilir ve projenin ileride önerdiği faydaları sağlayabilirsiniz. Dolayısıyla tokenlar çevrimiçi hizmette kullanılan bir tür para birimidir.
Kitle Satışları Neden Olur?
Kitle satışı, genellikle bir proje resmi olarak başlamadan önce gerçekleşir. Yazılım geliştiriciler, pazarlama bütçeleri ve bir girişimin ihtiyaç duyduğu diğer her şey için ödeme yapılmasına yardımcı olarak projenin geliştirilmesi için fon oluşturmak üzere tasarlanmıştır. Aynı zamanda kitle satışı ile projeye olan ilgi de ölçülmektedir. Tokenları kimse satın almazsa, projeyi geliştiren şirket seçeneklerini yeniden gözden geçirmek isteyebilir.
Kitle satışlarının en önemli kısmı ise tokenlara daha sonra ne olacağıdır. Çoğu zaman piyasada alınıp satılırlar ve kullanıldıkları projeden bağımsız olarak piyasa değerlerini kazanırlar. Bu, kitle satışlarına katılan erken yatırımcıları teşvik etmenin önemli bir yoludur. Yatırımcılar, belirli bir çevrimiçi hizmetin potansiyeline inandıkları için token satın alabilirler. Proje düşündükleri kadar başarılı olursa, tokenların değeri artabilir ve daha sonra onları oldukça kârlı hale getirebilir.
Kitlesel Satışların Yasallığı
Kitlesel satış konseptindeki başlıca tehlikelerden biri de yasal olmaması ve belirli bir otorite tarafından kontrol edilemez oluşudur. Bir kripto para platformu, kitlesel satış ile birçok token satabilir. Ardından kötü yönetim nedeniyle proje batarsa ya da bu sadece basit bir dolandırıcılık ise yatırım yapan kişiler karşılarında bir muhatap bulamayabilirler.
Geleneksel yatırım dünyasında, start-up firmalarına kimin yatırım yapabileceğinin kuralları vardır. Yatırımcılar, korunabilmek adına akredite olurlar. Aksi takdirde, deneyimsiz ya da bilgisiz yatırımcılar, tüm gelirlerini ve mal varlıklarını kaybedebilirler.
Ancak kitlesel satışlarla ilgili kurallar henüz net değil. Kitle satışları hala çok yeni bir kavramdır. Bu nedenle faydaları, geleneksel yatırım araçlarından çok daha hızlı ve büyük olabilirken, yatırımlarının sıfırlanma riski de bir o kadar yüksektir.