Blok onayı kripto para dünyasında cüzdanlar arası transfer işlemi yapan herkesin karşılaştığı bir terimdir. Blok onayı adından da anlaşılacağı gibi, bir blok zincir üzerinde gerçekleşen işlemin kaç adet blok tarafından onaylandığı anlamına gelmektedir. Kripto para blok zincirlerinde madenciler ya da doğrulayıcılar tarafından onaylanan her işlem bir blogun içerisine yazılarak blok zincire kayıt edilir. Blok onayı ise blok zincir üzerinde yapılan transferden sonra blok zincire kaç adet blogun eklendiğini ifade etmektedir.
Blok zincirler üzerinde kullanılan konsensüs algoritmasına göre blok onay süreleri ve gereklilikleri değişmektedir. Örneğin Proof of Work algoritması kullanan Bitcoin’de her blok 10 dakika sürmekteyken, Ethereum üzerinde bir blok ise 15 saniye sürmektedir. Ancak Proof of Stake algoritması kullanan blok zincirlerde blok onayları daha hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.
Blok Onay Süresi
Blok onay süresi, bir işlemin blok zincirinde onaylanması için gereken süreyi ifade etmektedir. Bir işlemin onayı ile blok zincire eklenen bloklar ile de o işlemin kaç adet blok tarafından doğrulandığını görebilmekteyiz. Örneğin Ethereum blok zincirinde her blok 15 saniye sürmektedir. Blok zincir üzerinde yapılan bir transfer 15 saniye içerisinde ilk onayını almaktadır. Ancak kripto para borsalarına yapılan transferlerde bu durum daha farklıdır. Bir kripto para borsasındaki cüzdanınıza kripto para yatırdığınız zaman o işlemin hesabına tanımlanması için işlemin borsalar tarafından önceden belirlenmiş sayıda blok onayı almış olması gerekmektedir. Bu blok zincirlerde meydana gelebilecek kötü niyetli saldırılardan korunmak amacıyla yapılan bir güvenlik önlemidir.
Blok Onay Süresini Kısaltmak Mümkün mü?
Blok zincirler üzerinde kullanılan teknolojiye göre blok süreleri belirlenmektedir. Bitcoin özelinde blok onay süreleri 10 dakika iken Ethereum özelinde bu süre 15 saniyedir. Ancak kullanım alanı hızla artan ve gelişen blok zincir teknolojisinde hızlı işlem yapabilmek önemlidir. Blok zincirler geliştiricilerin yapacağı önermeler ile blok sürelerini kısaltabilmektedirler. Örneğin Waves blokzincirinde, NG (Next Generation) protokolü yürürlüğe girmeden önce işlemler 1 dakika içerisinde onaylanırken, NG protokolü aktif olduktan sonra onay süresi 1 saniyeye kadar düşürülmüştür.