Bitcoin yapısı gereği merkeziyetçi bir yapıya sahip olduğu için belirli bir organizasyon yapısı bulunmamaktadır. Dolayısıyla karar verici bir merciye sahip olmayan Bitcoin’e yeni tasarılar, gelişmeler için üzerinde anlaşmaya varılan bir standart gerekliydi. Böylece Bitcoin İyileştirme Önerisi (BIP) geliştirildi.
BIP Ortaya Çıkışı
2008 yılında piyasaya sürülen Bitcoin için ilk BIP, 2011 yılında yayımlandı. Bu BIP yaratılırken, Python dilindeki geliştirme önerileri yapısından ilham alınmıştır. Oluşturulan tüm BIP’ler, GitHub’da herkese açıktır.
BIP Kategorileri
Bitcoin İyileştirme Önerisi üç kategoriden oluşur:
- Standart İzleme,
- Bilgilendirme Süreç
Standart izleme BIP’leri, protokolde veya doğrulama yöntemlerindeki değişikliklerle ilgilidir.
Bilgilendirici BIP’ler, eğitim veya farkındalık yaratmak amacındadır.
Süreç BIP’leri ise Bitcoin protokolü dışında önerilen süreç değişiklikleriyle ilgilidir.
Bilgilendirici BIP'ler, Bitcoin topluluğu tarafından dilediği gibi kabul edilebilir veya yok sayılabilir. Standartlar İzleme ve Süreç BIP'ler için ise topluluk kararı gerekir. Bu aşamalara ulaşmadan önce BIP’ler, önerilen, reddedilen, geri çekilen veya ertelenen bir taslak hazırlama sürecinden geçer. Ardından ise aktif aşama, eskime veya değiştirme gelir.
Çoğu BIP, liste sunucuları veya diğer topluluklar üzerindeki tartışmalarla hayata başlar. BIP'ler, hard fork ya da soft fork gibi kritik kararlarla da ilgili olabilir. Fork teklifleri minimum %95’lik bir oy fazlalığı gerektirmektedir.
BIP'de ortaya konan bir değişiklik üzerinde topluluk fikir birliğine varılsa bile, her geliştirici hangi kod tabanını kullanacağına dair kendi seçimini yapmakta özgürdür. Ayrıca, bireysel Bitcoin kullanıcıları tarafından kodun hangi sürümünün kullanılacağı belirtilemez. Kullanıcı arayüzünde yapılan değişiklikler gibi birçok değişiklik ise hiçbir BIP gerektirmemektedir.