Yüksek ölçeklenebilirliğiyle Ethereum'a rakip olan ve en iyi Layer-1 ağları arasında gösterilen Solana (SOL), kuantum bilgisayarlara meydan okuyor. Özellikle Google'ın yeni kuantum çipi Willow'u duyurmasıyla beraber kuantum bilgisayarların olağanüstü bir hızda işlem çözme becerilerinin, gelecekte blokzincir güvenliğine tehdit oluşturabileceği endişesi kripto para piyasasına hakim olmuştu.
Ancak siber güvenlik uzmanlarının çoğu, kısa ve orta vade için böyle bir risk görmüyor. Google'ın Willow'u duyurduğu ve tartışmaların fitiliğini ateşlediği Aralık 2024'te ise birçok blockchain uzmanı, kuantum teknolojileriyle beraber blockchain güvenliğinin de gelişeceğini vurgulamıştı. Nitekim blokzincir girişimleri kuantum teknolojilerindeki gelişmelere karşı şimdiden önlem almaya başladı. Solana, doğrudan kuantum tehdidine karşı yeni bir güvenlik katmanı geliştirdi: Winternitz Vault.
Solana Winternitz Vault Nedir?
Solana, blokzincir ölçeklenebilirliğine yönelik yenilikçili yaklaşımını güvenlik alanına da taşıdı. Solana geliştiricileri, kullanıcıların varlıklarını kuantum bilgisayarların yarattığı potansiyel tehditlerden korumak için kuantuma dayanıklı bir dijital kasa oluşturdu.
Kriptografi araştırmacısı ve Zeus Network Baş Bilim İnsanı Dean Little, Solana Winternitz Vault adındaki bu dijital kasayı, 3 Ocak tarihli bir GitHub gönderisinde duyurdu. Little, bu yenilikçi güvenlik katmanının, Solana'da her işlem yapıldığında yeni anahtarlar üreten karmaşık bir hash tabanlı imza sistemi uygulayarak kuantum bilgisayarlara karşı direnç sağladığını açıkladı.
Henüz test edilmemiş olsa da her bir işlem için yeni özel anahtarlar üretmenin, kuantum bilgisayarların bir işlem her imzalandığında açığa çıkan genel anahtar kümesine koordineli saldırılar düzenlemesini zorlaştıracağı düşünülüyor.
Dean Little, GitHub gönderisinde Solana Winternitz Vault'u teknik ifadelerle şöyle tanımladı ve açıkladı: "Solana Winternitz Kasası, güvenlik için Winternitz One-Time Signatures (WOTS) kullanan kuantuma dayanıklı bir lamports kasasıdır. Bu kasa, Grover algoritması da dahil kuantum tehditlerine karşı sağlam kalabilen 224 bitlik ön görüntü direnci sunan kesilmiş bir Keccak256 hash'i uygular."
Solana Winternitz Vault şu anda kullanıcılara bir seçenek olarak sunuyor. Henüz ağ genelinde bir güvenlik yükseltmesi olarak uygulanmış değil. Yani, varlıklarınızı potansiyel kuantum tehdidine karşı korumak istiyorsanız ve bu çözüm aklınıza yatıyorsa, kripto varlıklarınızı bir Solana cüzdanı yerine Winternitz Vault'ta saklamayı seçmeniz gerekiyor.
Ethereum da Kuantuma Karşı Önlem Alacak
Sadece Solana değil, piyasa değeri en büyük altcoin olan Ethereum da kuantum tehdidini ciddiye alıyor. Ethereum'un teknik yol haritasında kuantuma dayanıklı çözümler geliştirilmesi bulunuyor. Bununla beraber, Ethereum'un kurucusu Vitalik Buterin, kuantum teknolojilerinin en az 10 yıl daha gerçek bir tehdit oluşturmayacağından emin.
Buterin, ekim ayında yaptığı bir açıklamada, "Gerçek kuantum bilgisayarlar yakında çıksa bile, sıradan insanların dizüstü bilgisayarlarının veya telefonlarının kuantum bilgisayarlara dönüştüğü günün gelmesi güçlü kurumların eliptik eğri kriptografisini kırabilecek bir bilgisayara sahip olmasından onlarca yıl sonrasını bulabilir," demişti.