Rus asıllı Kanadalı yazılımcı ve yazar Vitalik Buterin, kripto para dünyasında adını ilk kez 2011’de duyurdu. O sırada henüz 17 yaşında olan Buterin, Bitcoin Magazine isminde bir kripto para ve Bitcoin dergisi çıkarıyordu. Ancak genç ismin kripto para dünyasındaki yıldızı asıl üç yıl sonra parlayacaktı.
2014 yılında Ethereum blok zinciri piyasaya çıktı. Kısa sürede kripto para birimleri arasında adını Bitcoin’in hemen ardına yazdıracak olan Ethereum’un kurucularından biri ise Vitalik Buterin’den başkası değildi.
Vitalik Buterin, 2013 yılında whitepaper’ını yazdığı Ethereum’u Gavin Wood, Charles Hoskinson, Anthony Di Iorio ve Joseph Lubin ile beraber kurmuştu. Ancak o zamandan beri Ethereum’un kurucuları arasında en çok tanınanı da Buterin oldu.
Vitalik Buterin kimdir?
Vitalik Buterin, 31 Ocak 1994’te bilgisayar bilimci bir babanın oğlu olarak Rusya’nın Kolomna şehrinde dünyaya geldi. 6 yaşında ailesiyle beraber Kanada’ya yerleşen Buterin, burada özel yetenekliler için eğitim programına alındı. Matematik ve yazılım alanlarında dikkat çekici bir yeteneği vardı ve ekonomiyle ilgileniyordu.
Vitalik Buterin’in Bitcoin ile tanışması da çok sürmedi. 2011 yılında, henüz 17 yaşında bir lise öğrencisiyken Bitcoin Weekly isminde bir blogda Bitcoin karşılığında makaleler yazmaya başladı. Ancak bu blogdaki macerası çok sürmedi çünkü blog kısa süre sonra kapandı. Bunun üzerine Buterin, 2011 Eylül’ünde Mihai Alisie ile beraber Bitcoin Magazine isimli dergiyi kurdu.
Bu sırada Vitalik Buterin, Toronto Üniversitesi’nde eğitim görmeye de başlamıştı. Burada, ünlü kriptograf ve öğretim üyesi Ian Goldberg’in asistanlığını yaptı. Ne var ki Vitalik Buterin’in üniversite macerası kısa sürdü. Genç yazılımcı 2013 yılında Ethereum whitepaper’ını yayımladı ve bir yıl sonra, 2014’te, Ethereum’u geliştirmeye odaklanmak için üniversiteyi bıraktı.
Ethereum nasıl kuruldu?
Vitalik Buterin’in 2013 yılında yayımladığı whitepaper, hemen birçok çevrenin ilgisini çekti. Aslında Ethereum’un başka kurucuları da vardı: Gavin Wood, Charles Hoskinson, Anthony Di Iorio ve Joseph Lubin. Ancak bunlardan bazıları kendi kripto para projelerine yöneldi. Örneğin, Gavin Wood, Polkadot’u (DOT); Charles Hoskinson ise Cardano’yu (ADA) kurdu. Buna karşın Vitalik Buterin, Ethereum’a sadık kaldı ve blok zincir üzerinde çalışmayı sürdürdü. Bu yüzden, bugün hâlâ Ethereum üzerindeki çalışmalarını sürdüren Buterin, Ethereum ve kripto para dünyası denince akla gelen ilk isimlerden biri haline geldi.
Buterin, Ethereum’u ilk defa Kasım 2013’te, Ethereum whitepaper’ında tanımladı. Aslında Buterin, Bitcoin'in uygulama geliştirme için bir betik diline ihtiyacı olduğunu savunuyordu. Ancak Bitcoin ile anlaşma sağlayamayınca daha genel bir betik diliyle yeni bir platform geliştirmeyi tasarladı. Böylece ortaya Ethereum çıktı.
Vitalik Buterin şu an Ethereum'un gelişimini yöneten, hazinesini kontrol eden ve topluluğu platformun gelişimine daha fazla katmak için çalışan bir kuruluş olan Ethereum Vakfı'nın yönetim kurulu üyeliğini yürütüyor. Ethereum ise geldiği aşamada şu an birçok kripto para projesinin belkemiği olarak dikkat çekiyor. Ethereum blok zincir ağında faaliyet gösteren yaklaşık 3 bin merkeziyetsiz uygulama (dApp) bulunuyor. Ethereum blok zinciri, NFT’lerin de ortaya çıkmasını sağladı.