Bugün en popüler kripto paralar arasında yer alan SHIB token, Shiba Inu projesinin yerel kripto para birimi olarak 2020’de piyasaya çıktı. Shiba Inu, tıpkı Dogecoin (DOGE) gibi bir şaka coini projesiydi. Ancak kısa sürede geniş bir topluluğa erişti ve çeşitli kullanım alanları kazandı. Bugün SHIB token, piyasa değeri en büyük kripto para birimleri listesinde yer alıyor. Shiba Inu ekosistemi Shiboshi NFT’leri ve ShibaSwap merkeziyetsiz borsası gibi yapılara sahip.
Bir şaka coininden fenomene dönüşen SHIB tokena dair en ilginç konulardan biri ise bu kripto para biriminin Ethereum (ETH) kurucusu Vitalik Buterin ile olan ilişkisi. Shiba Inu’nun kurucusu Ryoshi ve destekçileri, Vitalik Buterin’in de projeyi desteklediğini öne sürüyor. Peki durum gerçekten böyle mi? Kripto dünyasının önde gelen isimlerinden Vitalik Buterin, bir SHIB token destekçisi mi?
SHIB token ve Vitalik Buterin ilişkisi
Shiba Inu (SHIB) projesi, Ağustos 2020’de Ryoshi takma ismini kullanan kişi ya da kişilerce yaratıldı. Ryoshi, DOGE coini kendisine hem model almış hem de rakip görmüştü. SHIB token da Dogecoin ile aynı internet meminden esinleniyordu ve tıpkı onun gibi kolay erişilebilir, sosyal medyanın ve topluluğunun gücüne dayanan bir kripto para olmayı hedefliyordu. Bunu da başardı. Bugün SHIB token da Dogecoin gibi devasa bir topluluğa, birçok ünlü destekçiye sahip ve birçok şirket tarafından ödeme aracı olarak kabul ediliyor.
Peki SHIB tokenın bu noktaya ulaşmasında Vitalik Buterin’in payı var mı? Evet, var! Fakat bu destek, Vitalik Buterin’in isteği dahilinde gerçekleşmedi. Ryoshi, SHIB token piyasaya çıktığı dönemde, başlangıç arzının yarısını Buterin’in cüzdanına gönderdi. SHIB tokenın başlangıç arzı 1 katrilyon tokendı. Yani Buterin, bir anda cüzdanında 500 milyon SHIB token buldu. Vitalik Buterin ise bu tokenların yarını Hindistan’daki bir Kovid-19 yardım kampanyasına bağışladı; kalan yarısını da yaktı. Ryoshi ve Shiba Inu topluluğu, Buterin’in bu hareketini SHIB tokena açık bir desteği olarak yorumladılar. SHIB tokenın sosyal medyaya fenomene dönüşmesinde ve kripto yatırımcıları arasında popüler hale gelmesinde Buterin’in bu hareketinin büyük payı oldu.
Bundan sonra Vitalik Buterin, tabiri caizse SHIB tokenı radarına aldı ve Shiba Inu topluluğuyla iletişim halinde kaldı. Şubat 2022’de Denver’da düzenlenen bir konferansta Buterin, üzerinde Shiba Inu köpeği desenli bir pijamayla görüntülendi. Son olarak Temmuz 2022’de, Buterin, Shiba Inu topluluğunu düzenledikleri bir bağış kampanyasından dolayı Twitter üzerinden tebrik etti. Buterin’in paylaşımı, kripto dünyasında ilgiyle karşılandı.
Bu yönüyle Buterin, bir SHIB token destekçisi sayılabilir. Ancak Elon Musk gibi projeyi açıktan desteklemediğini belirtmeliyiz.
Vitalik Buterin, SHIB token geliştiricisi olabilir mi?
Kripto dünyasında birçok anonim geliştirici var. Bunların en ünlüsü, Bitcoin (BTC) kurucusu Satoshi Nakamoto. Yıllardır birçok kişi Nakamoto’nun gerçekte kim olduğunu çözmeye çalışıyor. Benzer bir durum SHIB token kurucusu Ryoshi için de yaşanıyor. Kimi dedikodulara göre Ryoshi, aslında Vitalik Buterin olabilir. Olasılığı daha yüksek bir söylentiye göre ise Ryoshi, SHIB tokenı geliştirme sürecinde Vitalik Buterin’den yardım aldı.
Bu söylentiler, Ryoshi’nin Medium isimli blog sitesinde yazdığı yazılardaki kimi imalarından ortaya çıktı. Bununla beraber, Vitalik Buterin tüm bu söylentileri reddediyor ve Shiba Inu projesiyle ilgisi olduğunu kabul etmiyor.
SHIB token nasıl alınır?
Shiba Inu (SHIB) tüm kripto paralar gibi kripto para borsalarından satın alınabilir. Türkiye’de Türk lirasıyla kolayca ve güvenle SHIB token satın almak için Bitlo’yu ziyaret edebilirsiniz.