NFT Topluluğunda Fenomen Haline Gelen Loot Projesi Nedir?

Başlangıç Seviyesi
NFT Topluluğunda Fenomen Haline Gelen Loot Projesi Nedir?

NFT oyunları ile ilgileniyorsanız Loot projesini duymuş olabilirsiniz. 27 Ağustos 2021’de görücüye çıkan Loot NFT projesi, kısa sürede bir fenomene dönüştü. Ethereum (ETH) kurucusu Vitalik Buterin bile projeye olan hayranlığını açıkladı. Ancak rol yapma oyunlarına (RYO) ve eskinin masaüstü FRP’lerine aşina olmayanlar için Loot, çok anlamsız gelebilir. Çünkü Loot NFT’leri, siyah arka plan üzerinde birkaç satır yazıdan ibaret (gibi görünüyor)! 

Bu makalede, önce Loot projesinin ne olduğunu açıklayacak, sonra detaylarına değineceğiz.

Loot NFT projesi nedir?

NFT oyunları son dönemde çok popüler oldu. Axie Infinity (AXS), Decentraland (MANA), The Sandbox (SAND), Alien Worlds (TLM) gibi oyunların yanı sıra yakın zamanda Bored Ape Yacht Club (APE) da bir blok zincir oyunu geliştirmeye başladı. Loot da onlardan biri ancak çeşitli açılardan çok daha farklı, özgün ve heyecan verici. 

Loot, temelde, 8 bin NFT’den oluşan bir koleksiyondur. Her bir Loot NFT’si, Loot Bag olarak anılır. Bir Loot Bag ise fantastik temalı bir RYO’da bulabileceğiniz türden sekiz öğeden (kılıçlar, pelerinler, tılsımlar gibi) oluşan bir listedir. Bu öğeler bir tasarım ürünü değildir; onları yalnızca birer yazı olarak görürüz.

NFT Oyun Topluluğunda Trend Haline Gelen Loot Projesi Nedir?

Bu öğelerin belirli bir kullanım kuralı da yoktur. Fakat bu, onların değersiz oldukları anlamına gelmez. Aksine, Loot Bag’ler ve Loot projesi, NFT oyunları dünyasına büyük bir heyecan getirmiştir ve bu heyecanın arkasında, her şeyden önce, Loot projesinin sağladığı serbestlik yatmaktadır. Loot, kullanım alanları tamamen aşağıdan yukarı, yani topluluk tarafından belirlenen bir proje olarak öne çıkmaktadır. Şimdi gelin, önce Loot projesinin nasıl ortaya çıktığına, sonra da önemine değinelim.

Loot projesi nasıl ortaya çıktı?

Loot, 27 Ağustos 2021’de piyasaya çıktı. Loot projesi, Dom Hofmann tarafından yaratıldı. Dom Hofmann, bir döneme damgasını vuran Vine video paylaşım platformunun kurucu ortaklarından biri olarak tanınıyor. 

Hofmann, başından beri Loot projesinin tamamen topluluğun kontrolünde olmasını amaçlıyor. Tam da bu yüzden projeyi yöneten akıllı sözleşmelerin anahtarlarını yok ederek kendisinin proje üzerindeki kontrolünü sıfırladı! Hofmann, bir röportajında bu kararıyla ilgili şöyle söylüyor: “Akıllı sözleşme sahibinin proje üzerinde de facto kontrole sahip olacağından ve bunun projeyi olumsuz etkileyeceğinden endişeliydim.” 

Peki, Hofmann neden böyle endişe taşıyordu? Bunun cevabı, Loot projesinin öneminde ve onu farklı kılan şeyde gizli. 

Loot projesi neden özel?

Başta da dediğimiz gibi, Loot NFT’leri, çeşitli RYO öğelerinden oluşan Loot Bag’ler, yani liste şeklinde çantalardır. Peki bu öğeler hangi oyunda kullanılır? İşte, Loot projesinin bam teli burası: Loot NFT’leri belirli bir oyunda kullanılmak üzere üretilmemiştir. Bilindiği gibi, çoğu NFT projesinin kullanım alanı geliştiricileri tarafından en başta belirlenir. Ancak Loot NFT’lerinin hangi projelerde ve nasıl kullanılacağı tamamen topluluğun kararına ve yaratıcılığına bırakılmıştır. Bir başka deyişle, Loot NFT’lerinin resmi bir kullanım alanı yoktur. Nitekim Loot projesinin yaratılmasından sonra kısa süre içinde Loot NFT’lerini kullanan çeşitli projeler, topluluklar ve platformlar ortaya çıkmıştır.

Bu açıdan Loot, eskinin FRP oyunlarına benzer. Yani, kabaca açıklamak gerekirse, Loot NFT’leri oyuncular için bir evren yaratır. Bu evreni ve onun öğelerini nasıl kullanacağı ise oyunculara kalmıştır. Loot projesi etrafında hangi araçların, platformların ve projelerin yaratıldığına değineceğiz ama önce Loot’un nasıl çalıştığına ve Loot NFT’lerinin değerinin nasıl belirlendiğine bakalım.

Loot nasıl çalışır?

Her bir Loot Bag, Ethereum (ETH) blok zinciri üzerinde yaratılmış birer NFT, yani ERC-721 tokenıdır. Loot Bag’lerin her biri sekiz öğe içerir. Bu sekiz öğenin nadirlik dereceleri ya da “harikalık” seviyeleri bir akıllı sözleşme tarafından rastgele belirlenir. 

Loot Bag’lerdeki öğeler yaygın (common), nadir (rare), çok nadir (very rare), epik (epic), efsanevi (legendary) ve mitik (mythic) olmak üzere 6 nadirlik derecesine sahip olabilir. Tüm Loot öğelerinin yüzde 47,25’i yaygın, yüzde 12,61’i nadir, yüzde 11,78’i çok nadir, yüzde 10,29’u epik, yüzde 9,67’si efsanevi ve yüzde 8,4’ü mitiktir. 

Kullanıcılar, bu öğeleri ayrı ayrı almaz. Bu öğeleri Loot Bag’lerde bulunur ve her bir Loot Bag, bir Loot NFT’sidir. Loot Bag’ler kullanıcılara ücretsiz dağıtılmıştır; yani bir Loot NFT’sine sahip olmak isteyen kullanıcı, NFT’ler piyasaya çıktığında yalnızca işlem ücreti ödeyerek o NFT’yi edinebilmiştir.

Loot NFT’lerinin değeri nasıl belirlenir?

Loot NFT’lerinin, yani Loot Bag’lerin değerini, her şeyden önce içerdikleri öğelerin nadirlik derecesi belirler. Her bir Loot Bag, bir eşya skoruna sahiptir. Bu eşya skoru, Loot Bag’in içerdiği öğelerin nadirlik skoruyla belirlenir. Bu skora bağlı olarak Loot Bag sahipleri, bir Loot Bag Sıralaması’nda yer alırlar. Loot Bag’lerin temel maddi değeri, işte bu eşya skorları ve Loot Bag Sıralaması’na dayanır. 

Bununla beraber, Loot projesinin NFT’lerinin değeri uzun vadede ancak Loot ekosisteminde oluşturulacak projeler ile belirlenebilir. Daha önce belirttiğimiz gibi, Loot projesi bir evren yaratır ve bu evrendeki oyunlar ya da projeler, topluluk tarafından üretilir. Her bir Loot oyununda farklı öğeler önemli olabilir. Bu da her bir Loot Bag’i farklı bir Loot projesi için değerli kılabilir. 

Loot ekosisteminde geliştirilen projeler

Loot, henüz çok yeni bir proje. Buna karşın hem NFT topluluğunun hem de geliştiricilerin ilgisini çekti. Öyle ki, Ethereum (ETH) kurucusu Vitalik Buterin bile projeyi yakından takip ediyor. 

Şimdiden geliştiriciler ve NFT topluluğu, Loot ekosisteminde çeşitli araçlar ve projeler geliştirdi. Loot, tamamen topluluğun ve geliştiricilerin yaratıcılığına bağlı olan sonsuz olasılıklı bir potansiyele sahiptir. Loot’un potansiyeli, bir Loot NFT’sini projenize nasıl dahil edebileceğiniz tarafından belirlenir. Bunun ise beş temel yolu vardır: topluluklar, geliştirici araçları, loncalar/klanlar, pazar takipçileri ve türev projeler.

Topluluklar

Loot projesinde topluluk alanları bulunur. Loot Topluluğu Discord'u ve Loot Geliştiricileri Discord'u gibi topluluk alanlarında Loot’a dair yeni fikirler tartışmaya sunulur. Geliştiriciler ise Loot ekosisteminde yeni projeler üretmek üzere bu alanlarda bir araya gelebilir. 

Geliştirici araçları

Loot ekosisteminde çeşitli geliştirici araçları bulunur. Bu araçlar arasında komut dosyaları, aracı modüller ve sanat geliştiricisi yazılımları yer alır. Bir örnek vermek gerekirse, Piksel Karakter Üretici, bu geliştirici araçlarının en popüler olanlarından biridir. Piksel Karakter Üreticisi, her bir Loot NTF'sinden otomatik olarak bir görsel yaratır. Bu görseller Loot ekosistemindeki bir oyunda kullanılabilir. Bir diğer popüler geliştirici aracı ise Loot Sound’dur. Loot Sound da Loot NFT’leri için benzersiz ses dosyaları yaratır. Bu sesler, ilgili NFT öğenin sesi olarak oyunlarda kullanılabiliir. 

Loncalar & klanlar

Loot NFT’leri temelinde loncalar ve klanlar oluşturulabilir. Örneğin, Loot Bag’lerinde Katana silahı bulunan Loot NFT sahiplerinin katılabildiği Katana Garden bunlardan biridir. Katana Garden’ın amacı ve işlevi yalnızca üyeleri tarafından bilinir. Katana Garden üyeleri Reddit üzerinden iletişim kurarlar ancak Katana Garden klanına katılabilmek için Loot Bag’inizde Katana bulunduğunu ispatlamanız gereklidir.

Pazar takipçileri

Pazar takipçileri, Loot NFT’leri piyasasını izleyen bir araçtır. Hangi Loot Bag’lerin hangi öğeleri içerdiği, kimin cüzdanında kaç Loot Bag bulunduğu gibi detayları pazar takipçileri üzerinden öğrenilebilir.

Türev projeler

Loot ekosistemi, topluluk tarafından yaratılan projelerle genişleyen ve değer kazanan bir yapıdır. Örneğin Loot Dungeon, Loot NFT'lerini kullanan metin tabanlı bir blok zincir rol yapma oyunudur. 

Loot Dungeon, Chainlink (LINK) Doğrulanabilir Rastgele Fonksiyonlar (VRF) yazılımını kullanır ve böylece bir rastgele zar atma mekanizması sunar. Oyuncular, Loot NFT’lerini stake ederek çeşitli canavarlarla savaşır ve sonuçlar bu zar atma mekanizmasıyla belirlenir. Savaşı kazananlar da piksel NFT’ler ile ödüllendirilir.