Ethereum Cüzdanı Nedir? Ethereum Cüzdanı Çeşitleri Nelerdir?

Orta Seviye
Ethereum Cüzdanı Nedir? Ethereum Cüzdanı Çeşitleri Nelerdir?

Bir Ethereum bloğunda depolanan her şeyin bir Ethereum cüzdanı adresi vardır. Bu adres sayesinde kişi, sahip olduğu varlıkları blok zincirde bulabilir ve onlara erişebilir. Bir Ethereum bloğunda Ether ya da diğer tokenlar gibi kripto varlıklar depolanabileceği gibi akıllı sözleşmeler ya da başka herhangi bir veri de depolanabilir. 

Verinin adresi, o verinin sahibinin kimliğidir. Veriler blokta şifrelenmiş halde depolanır ve veriye yalnızca o verinin şifresini çözebilen kişi erişir. Verilenmiş şifreyi çözebilmek için ise adres sahibinin özel bir anahtar kullanması gerekmektedir. Bir başka deyişle, şifrelenmiş veriyi çözmek için gereken özel anahtara sahip kişi blok zincirdeki ilgili veriyi de kontrol eder. Yani, bir kripto varlık üzerinde sahiplik iddia etmenin tek yolu o kripto varlığın adresiyle ilişkili özel anahtara sahip olmaktır. 

İşte bu yüzden, kripto paralarınızı korumanın tek yolu özel anahtarlarınızı korumaktır. Tabii, özel anahtarınızı depolamak için kullanacağınız ama sizden başka kimsenin de erişemeyeceği bir mekanizmaya da ihtiyaç duyarsınız. Bu mekanizma, bir kripto para cüzdanıdır. Bir cüzdanın başat işlevi, blok zincirdeki bir veriye erişmekte kullanılan bir ya da birden fazla özel anahtarı depolamasıdır.

Bir Ethereum cüzdanı da Ethereum blok zinciri için bu işlevi görür. İyi bir Ethereum cüzdanı, anahtarlarınıza ulaşmanızı kolaylaştırır ve başkalarının anahtarlarınıza ulaşmasını başarıyla engeller. Bütün cüzdanların temel amacı, kullanım kolaylığı ile güvenlik arasında mükemmel bir denge bulabilmektir. 

Peki, Ethereum cüzdanı çeşitleri nelerdir? Kaç çeşit Ethereum cüzdanı vardır ve ne işe yararlar?

Ethereum cüzdanı çeşitleri

Özel anahtarları depolamanın birkaç yolu vardır. Bu yollardan kimisi daha hızlı, kimisi daha güvenlidir. Haliyle Ethereum cüzdanı çeşitleri de birden fazladır. Ethereum cüzdanı çeşitlerini kabaca üçe ayırabiliriz: 

    • Yazılım cüzdanları,
    • Donanım cüzdanları,
    • Kağıt cüzdanlar.

    Yazılım cüzdanları

    Yazılım cüzdanları, özel anahtarları depolayan programlardır. Yazılım cüzdanları aracılığıyla kripto para varlıklarınıza erişmek görece kolay ve hızlıdır. Cüzdanda depolanan anahtarlarınıza kullanıcı adınız ve şifreniz ile ya da yalnızca size özel bir şifrelenmiş dosyayla programa giriş yaparak erişebilirsiniz.

    Yazılım cüzdanları sıcak cüzdanlar ve soğuk cüzdanlar olarak ikiye ayrılır. 

    • Ethereum sıcak cüzdanı: Sıcak cüzdan, kripto varlık anahtarlarınızı çevrimiçi depolayan cüzdandır. Sıcak cüzdanlar aracılığıyla anahtarlarınıza ve Ethereum varlıklarınıza dünyanın neresinde olursanız olun bir internet bağlantınız olduğu sürece kolaylıkla erişebilirsiniz. Sıcak cüzdanlar kullanım kolaylığı ile öne çıkmaktadır ancak Ethereum cüzdanı çeşitleri arasında güvenlik bakımından en zayıf olanların da sıcak cüzdanlar olduğu söylenebilir. Sıcak cüzdanınıza giriş bilgilerinizi ele geçiren biri özel anahtarlarınıza kolaylıkla ulaşır. Ayrıca, sıcak cüzdanlar çeşitli şirketlerin programlarıdır. Eğer şirket kapanır ya da hacklenirse, ilgili sıcak cüzdanda depoladığınız her şeyi kaybedebilirsiniz. Bu yüzden güvenilir bir Ethereum sıcak cüzdanı kullanmak çok önemlidir. 
    • Ethereum soğuk cüzdanı: Soğuk cüzdan, sıcak cüzdanın aksine kripto varlık anahtarlarınızı çevrimdışı depolayan cüzdandır. Soğuk cüzdanların sıcak cüzdanlardan daha güvenli olduğu düşünülür ancak kullanımları sıcak cüzdanlar kadar pratik değildir. Soğuk cüzdanlar ile kripto para alıp satmak ya da bir akıllı sözleşmeyle etkileşime girmek istediğinizde fazladan birkaç işlem yapmanız gerekir. Bununla beraber, soğuk cüzdanlarda depolanan anahtarlarınız yalnızca siz istediğinizde çevrimiçi olur. Bu da onların daha güvenli saklanmasını sağlar.

    Kripto varlıklarınıza erişmek için kullandığınız özel anahtarlarınızı sıcak cüzdanda mı yoksa soğuk cüzdanda mı saklayacağınıza karar verdikten sonra ne tür bir cüzdan yazılımı kullanacağınıza karar vermeniz gerekir. Bir Ethereum cüzdanı, bir yazılımdır ve çalışacağı bir ortama ihtiyacı vardır. Buna göre üç tür Ethereum cüzdanı vardır: 

    • İnternet cüzdanları: Tarayıcı tabanlı cüzdanlardır.
    • Bilgisayar cüzdanları: Masaüstü ya da laptop bilgisayarlarda çalışan cüzdanlardır. 
    • Mobil cüzdanlar: Mobil cihazlarda çalışan cüzdanlardır. 

    Donanım cüzdanları

    Donanım cüzdanları, gerçek cüzdanlara benzer ve kullanıcıların özel anahtarlarını fiziksel bir çipte saklar. Bu cihazlar görünüm olarak harici harddiskleri andırır ancak kripto paralar ile çalışmak üzere tasarlanmışlardır. Üst düzey güvenlik sunan bu donanım cüzdanları, bir bilgisayara bağlanarak kullanılır ve bilgisayara bağlandıktan sonra cüzdan, anahtarları anında ve çevrimdışı olarak üretir. 

    Donanım cüzdanları internete bağlanmadığı için siber saldırılara karşı korunaklıdır. Birçok donanım cüzdanı, beraberinde yedekleme seçenekleri de sunar. Böylece donanım cüzdanını kaybetmeniz durumunda sahip olduğunuz kripto varlıklarınızı da kaybetmezsiniz. 

    Bununla beraber, donanım cüzdanları yazılım cüzdanlarının aksine masraflıdır. Ancak kripto varlıklarınızı yüksek güvenlikli şekilde saklamak istiyorsanız donanım cüzdanları, yazılım cüzdanlarından çok daha iyi bir seçenektir. 

    Kağıt cüzdanlar

    Kağıt cüzdanlar, adından da anlaşılabileceği üzere kağıt parçasından ibaret cüzdanlardır. En güvenli cüzdanlar olarak kabul edilen bu cüzdanlar ne bilgisayarlara kurulur ne de internete bağlıdır. Kağıt cüzdanların en önemli avantajı, bu sayede siber saldırılara karşı tamamen korunaklı olmasıdır. 

    Kağıt cüzdan oluşturmak da epey kolaydır. Tek yapmanız gereken MyEtherWallet’tan bir cüzdan oluşturmak, size verilen anahtar dosyasını indirmek ve bu dosyanın içerdiği QR kodunu bir kağıda yazdırmaktır. Kağıt cüzdanlarda her bir anahtar QR kod ile temsil edilir. Kağıt cüzdanınız ile kripto varlıklarınıza erişmek istediğinizde anahtarınızı yazmanız ya da QR kodunu okutmanız yeterlidir. Tabii, bunun için kripto varlıklarınıza erişmekte kullandığınız yazılımın QR desteğinin olması gerekmektedir.