Dengeli Bir Kripto Portföyü Nasıl Oluşturulur?

Başlangıç Seviyesi
Dengeli Bir Kripto Portföyü Nasıl Oluşturulur?

Hem geleneksel finans piyasalarında hem de kripto para piyasalarında risk ve maliyetleri azaltmak amacıyla yatırımcılar dengeli bir portföy yapısı içerisinde sermayelerini hareket ettirmektedirler. Oynaklığın ve fiyat hareketlerinin sert şekilde gerçekleştiği kripto para piyasalarında ise dengeli bir portföy oluşturmak ve bunu yönetmek oldukça önemlidir.

Bu makalemizde kripto para piyasalarında dengeli bir portföyün nasıl oluşturulduğundan ve ne gibi kriterlere sahip olması gerektiğini anlatacağız.

Kripto para piyasalarında riski ve maliyetleri azaltmak amacıyla birçok yatırımcı, yatırımlarını farklı kripto para birimleri ile çeşitlendirmektedir. Kripto para piyasasına giren ilk kez giren bir yatırımcı için Bitcoin (BTC) veya Ethereum (ETH) gibi kripto paraları almak oldukça kolaydır. Ancak kripto para piyasası sadece majör kripto paralardan ibaret değildir. Birçok yatırımcı Bitcoin dışında birçok altcoine yatırım yapmaktadır. Bu noktada yatırımcılar kripto dünyası için ayırdıkları sermayelerini dengeli ve sağlıklı bir şekilde yönetmeleri gerekmektedir. 

Varlık Dağılımı ve Çeşitlendirme

Kripto para dünyasında bir portföy oluşturmak, geleneksel finans dünyasındaki portföy kriterlerine oldukça benzer bir şekilde ilerlemektedir. Kripto para dünyasında yatırımcı portföyleri Bitcoin gibi majör kripto para birimlerinin yanı sıra birçok altcoin ve kripto varlık içerebilmektedir. Birçok kripto parayı içerisinde barındıran bu portföylerde varlık dağılımı ve çeşitlendirmesi yapmak oldukça önemlidir.

Varlık çeşitlendirme, sermayenin farklı varlıklara ya da sektörlere dağılımı şeklinde tanımlanmaktadır. Kripto para dünyasında sert hareketlerin olduğu dönemlerde bazı para birimleri veya sektörler düşüşlerden daha az etkilenmektedir. Örneğin DeFi, Metaverse, Web 3.0 gibi kategorilere sermayenin dağıtılması ile Metaverse alanında yaşanan sert düşüşlere karşı yatırımcı kendisini DeFi alanında sağladığı stabilite ve ek gelirler ile koruyabilmektir.

Kripto para dünyasında varlık dağılımı ve çeşitlendirme ile yapılan portföyün risk oranı birçok standart portföy yapısı ile kıyaslandığı zaman oldukça düşük kalmaktadır. Kripto para dünyasında bazı yatırımcılar sadece tek bir coin ya da tokena odaklanıp, bütün sermayeyi o varlık üzerinde değerlendirmektedir. Tek bir varlık ile oluşturulan kripto portföyler oldukça riskli bir yapıya sahiptirler. Yatırımcı tek bir varlık satın alarak bütün sermayesini sert fiyat hareketlerine karşı oldukça riskli bir hale getirmiştir. Bu sebeple kripto para yatırımı yaparken farklı alanlarda faaliyet gösteren birden fazla kripto para birimine yatırım yapmak, hem risk oranını hem de portföyün sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Odaklanmış Portföyler

Kripto para dünyasında yatırım çeşitlendirme oldukça tavsiye edilen bir method olsa dahi kendi içerisinde bazı eksiklikleri vardır. Yatırım çeşitliliği bir portföyün genel riskini ve oynaklığını azaltmasının yanı sıra bazı yatırımlardan doğan kayıpları başka bir alandaki yatırımlar ile dengeleyebilmeyi sağlamaktadır. Kripto para dünyasında birden fazla alana yatırım yapmak, araştırma maliyetini ciddi bir şekilde artırabilmektedir. Yani bir portföy ne kadar çeşitlendirilmişse genel piyasa da o kadar yakından takip edilmelidir. Ancak belirli alanlara odaklanmış ve iyi bir şekilde kurgulanmış bir portföy yapısı ortalamanın üzerinde performans gösterebilmektedir. Kripto para dünyasında belirli alanlar içerisinde hızla gelişen trendleri yakalamak ve takip etmek odaklanmış bir portföy yapısında oldukça kolaydır. 

Modern Portföy Teorisi

Modern Portföy Teorisi, Harry Markowitz tarafından 1952 yılında ortaya atılmış, varlık dağıtımı ve çeşitlendirmenin avantajlarını özetleyen genel bir çerçevedir. Modern Portföy Teorisine göre, herhangi bir yatırım türünde, varlık kategorileri farklı hareket etmeye eğilimlidirler. Bu sebeple belirli varlık sınıfları piyasa koşullarına göre daha iyi performans gösterirken belirli varlık sınıfları kötü bir performans gösterebilemketdirler. Modern portföy teorisinde temel varsayım, bu tarz iyi ve kötü performans gösteren varlıkları birbirini dengeleyecek şekilde bir araya getirilmesine dayanmaktadır.

Modern portföy teorisi, birbirleri ile korelasyon göstermeyen ya da kendi içerisinde nispeten daha düşük korelasyona sahip varlıkların bir araya getirilmesi ile portföyün oynaklığı ve risk oranın azaltılabileceğini varsaymaktadır. Bu sebeple Modern portföy teorisinde yatırımların dağıtımı ve çeşitlendirilmesinin önemine vurgu yapılmaktadır.

Kripto Para Dünyasında Portföy Çeşitlendirmesi 

Oynaklığın ve fiyat hareketlerinin yüksek olduğu kripto para dünyasında portföyün çeşitlendirilmesi oldukça önemlidir. Kripto para dünyasında birçok model portföyün yanı sıra birçok kurum ve kuruluş portföy çeşitlendirmesi için hizmet vermektedir. Kripto para dünyasında bu tarz hizmetlerin yanı sıra yatırımcılara çeşitlendirilmiş bir portföy yapısını tek bir kripto para özelinde sunan sepet tokenlar mevcuttur. 

Sepet Tokenlar içerisindeki birden fazla para birimini tek bir tuş ile kolayca alıp satabilmeye olanak sağlamaktadır. Sepet tokenlar odaklandıkları alanda dengeli ve çeşitlendirilmiş bir yapıya sahiptirler. Bütün bunların yanı sıra sepet tokenlar kripto para ve blok zincir dünyasındaki EFT’ler gibi davranmaktadır. Sepet tokenlar yatırımcılarına, kolay bir şekilde kripto para alım satımı, etkin piyasa takibi, çeşitlendirilmiş bir portföy yapısı ve  düşük risk oranı sunmaktadır. Kripto para dünyasında blok zincir üzerinde şeffaf bir şekilde faaliyet gösteren Token 10, Token 25, Token Metaverse, Token NFT, Token DeFi, Token Play gibi birçok sepet token bulunmaktadır.