Chainlink ve SWIFT Ortaklığı Ne Anlama Geliyor?

Başlangıç Seviyesi
Chainlink ve SWIFT Ortaklığı Ne Anlama Geliyor?

En popüler Web3 projeleri arasında gösterilen Chainlink (LINK) ile uluslararası finans işlemlerinin güvenle yapılabilmesini sağlayan bankalar arası mesajlaşma sistemi SWIFT, ortak bir projeye imza atacaklarını duyurdu. Bu sürpriz işbirliği, SmartCon 2022 konferansında, Chainlink kurucularından Sergey Nazarov’un da katıldığı bir etkinlikte açıklandı. 

“SWIFT nedir?” sorusunun cevabını öğrenmek için buraya tıklayın. 

Bu işbirliği kapsamında Chainlink, SWIFT için bir Kavram Kanıtı (Proof-of-Concept - PoC) mekanizması geliştirecek. PoC, Chainlink’in Zincirler Arası Birlikte Çalışabilirlik Protokolünü (Cross-Chain Interoperability Protocol - CCIP) kullanacak. Böylece bankalar arası işlemlerde blok zincir kullanımını sağlanacak.

CCIP nedir?

Chainlink (LINK) yol haritasının 2022’deki en önemli adımlarından olan CCIP, geliştiriciler için zincirler arası birlikte çalışabilirlik sağlayan bir protokoldür. CCIP, akıllı sözleşme geliştiricilerine, farklı blok zincir ağları arasında veri ve akıllı sözleşme komutları aktarabilecekleri genelleştirilmiş, hesaplama özellikli bir altyapı sağlar. Bu protokol, kullanıcıların tokenlarını blok zincirler arasında güvenli, ölçeklenebilir ve düşük maliyetli şekilde taşımasını sağlayacak Chainlink Programlanabilir Token Köprüsü gibi çeşitli zincirler arası hizmetleri de destekler. 

Merkeziyetsiz uygulama geliştiriciler, farklı blok zincirlerinin özelliklerini tek bir akıllı sözleşmede bir araya getirmek için Chainlink CCIP'den yararlanabilir. CCIP, blok zincirler arasında gerçek bir iletişim yaratır. CCIP sayesinde blok zincirler birbirlerinin olanaklarından yararlanabilir. Buna güvenlik altyapısı ya da ölçeklenebilirlik altyapısı da dahildir. Daha açık bir ifadeyle, CCIP, bir uygulamanın tüm özellikleriyle zincirler arası çalışabilmesini sağlar.

SWIFT ve Chainlink işbirliğinde CCIP

SWIFT ve Chainlink işbirliği, CCIP kullanacak bir PoC mekanizması yaratacak. Bu PoC mekanizması ile SWIFT, aslında, blok zincirlerin kapılarını uluslararası bankalara açacak 

Yapılan basın açıklamasına göre bu işbirliği, SWIFT’in neredeyse her blockchain ortamında token transferleri talimatı vermesine olanak sağlayacak. Chainlink, bunun, geleneksel finansal kurumların yüksek ön maliyetler ve geliştirme zorluklarıyla karşılaşmadan blok zincirleri kullanabilmesini sağlayacağını belirtiyor. Daha açık bir ifadeyle, Chainlink ve SWIFT işbirliği, bankaların farklı ağların avantajlarından yararlanarak blok zincir işlemleri yapabilmesini sağlayacak.

SmartCon 2022’de yaptığı açıklamada Sergey Nazarov, projenin "bir dizi farklı kurum arasında token iletişimi ve hareketi sağlayacağını" ifade etti. SWIFT Strateji Direktörü Jonathan Ehrenfeld Solé ise bunun Chainlink ve SWIFT arasındaki ilk işbirliği olmadığını anımsattı. Yaklaşık 5 yıl önce de Chainlink ve SWIFT, tahvil ihracı ve itfa ile ilgili başka bir PoC üzerinde çalışmıştı. Solé, bu çalışmanın "oldukça başarılı" ve "Chainlink ile SWIFT arasındaki bugün de devam eden ilişkinin ilk adımları" olduğunu söyledi.

Chainlink’e göre SWIFT ile olan bu işbirliği, finansal kurumların yeni sistemi eski sistemler yerine geçirmeden ya da ikisini birbirine entegre etmeden blok zinciri yeteneği kazanmasına olanak sağlayacak. Böylece SWIFT kapsamındaki kurumlar, yeni bir sistem oluşturmak için yüksek maliyetler altına girmeden blok zincir avantajlarından faydalanabilecek. 

Chainlink ile SWIFT arasındaki işbirliğinin blok zincir teknolojisinin benimsenmesini artırması bekleniyor.

LINK token nasıl alınır?

En popüler kripto paralar arasında yer alan LINK token, Chainlink projesinin yerel kripto para birimidir. LINK token kripto para borsalarından alınıp satılabilir. Türkiye’de Türk lirası ile LINK token satın almak da çok kolaydır. Bitlo’da kolayca ve güvenle TRY/LINK al sat işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.