5 Soruda Bitcoin Fiyat Hareketleri: BTC Neden Yükseliyor?

Başlangıç Seviyesi
5 Soruda Bitcoin Fiyat Hareketleri: BTC Neden Yükseliyor?

Bitcoin fiyat hareketleri, tüm kripto para piyasası tarafından yakından izlenir. Aslında sadece kripto para piyasasının değil, finans dünyasının her bir parçasının bir gözü mutlaka Bitcoin fiyatındadır. Piyasa değeri en büyük kripto para birimi olan Bitcoin veya kısaca BTC, bu açıdan, yine büyük piyasa değerlerine sahip ETH, SOL, XRP coin’ler dahil bütün altcoin’lerden daha etkildir. 

İşte, tam da bu yüzden ucundan kıyısından kripto para piyasasına adım atan herkesin ilk sorduğu sorulardan biri şudur: Bitcoin fiyatı neden artar? Gelin, BTC fiyat hareketlerinin nasıl gerçekleştiğini 5 soru ve 5 cevapta keşfedelim! 

İşte, bu yazıda cevabını bulacağınız sorular:

    • Bitcoin fiyatı nasıl belirlenir?
    • Bitcoin ATH nedir?
    • BTC dominance ne demek?
    • Bitcoin - faiz ilişkisi nedir?
    • Bitcoin dolar grafiği ne işe yarar?

    5 Soruda Bitcoin Fiyat Hareketleri

    Kripto paraların amiral gemisi olarak görülen Bitcoin, fiyat hareketleriyle sadece kendi yatırımcılarını değil, baştan sona bütün kripto para piyasasını etkiliyor. Herkes açmış Bitcoin grafiğini inceliyor, fiyatlar yükselirken kriptoda ATH ne demek diye soruyor, Bitcoin dolar ilişkisini anlamaya çalışıyor… Kısacası, kripto para piyasasına yıllar önce adım atmış kişiler bile, en doğru yatırım stratejilerini belirleyebilmek için BTC fiyat hareketlerini inceliyor. 

    Biz de şimdi BTC fiyatına dair en çok merak edilen sorulardan bazılarına cevap vereceğiz. Hazırsanız başlayalım! 

    Bitcoin Fiyatı Nasıl Belirlenir?

    Arz - talep ilişkisi. Piyasada bir ürünün fiyatını belirleyen temel unsur, işte budur ve BTC ile diğer kripto paralar da bundan azade değil! Arz - talep ilişkisi nedir diye sorarsanız, onun da cevabı basit: Arz - talep ilişkisi, bir ürünün alıcılarıyla satıcıları arasındaki etkileşimdir. Serbest piyasalarda fiyatlar, temelde arz - talep ilişkisiyle belirlenir. 

    Örneğin, bir fırıncı bir somun ekmek üretti. Bunu satın almak isteyen sadece bir kişi var ve fırıncı ona bu ekmeği 10 TL’ye sattı. Ertesi gün fırıncı yine bir somun ekmek üretir ama ekmeği iki kişi talep ederse, fırıncının ekmeğin fiyatını veya arzını artırması beklenir. Bu, arz - talep ilişkisinin ürün fiyatları üzerindeki etkisine çok basit bir örnektir. 

    Bitcoin fiyatında ise arz - talep ilişkisine üç açıdan bakmak gerekir: i) Bitcoin’in arzı, ii) BTC madenciliği ve iii) talebi belirleyen etkenler. 

    Bitcoin Arzı

    Bitcoin’in arzı sınırlıdır, tıpkı altın gibi! Zaten bu yüzden BTC için “kripto para piyasasının altını” benzetmesi de yapılır. Bitcoin arzı, 21 milyon coin’le sınırlandırılmıştır. Bunun anlamı şudur: asla 21 milyondan fazla BTC olmayacak. Peki ama bunun BTC fiyatı için ne anlamı var?

    Ekmek örneğimize dönelim: Bir somun ekmeğimiz ve iki müşterimiz vardı. Ertesi gün üç, sonraki gün dört müşterimiz olursa ne olur? Ekmek üretimi artmıyorsa, ekmek fiyatı artar. Çünkü arz sabit kalmış ama talep artmıştır. Bununla beraber, elbette böyle bir durumda ekmek üretiminin de artması beklenir. Bitcoin ise ekmekten çok altına benzer. Değil milyonlar, milyarlarca ve hatta trilyonlarca kişi Bitcoin satın almak istese de piyasada en fazla 21 milyon BTC olacaktır. Daha fazla BTC üretilemez. 

    Öyleyse, BTC’ye talep arttıkça, BTC fiyatını düşürmek için arzını sürekli artırmak olanaklı değildir. Bir noktada daha fazla BTC üretilemez olacaktır. Bu da, talep arttığı sürece BTC’nin uzun vadede değer kazanmasını sağlayabilir. Nitekim Bitcoin’in enflasyondan korunma aracı olabileceğini düşünen kripto para uzmanlarının argümanları da BTC’nin arzının sınırlı olmasına ve bu nedenle deflasyonist bir para birimi olduğu yorumuna dayanmaktadır. 

    İlginizi Çekebilir: Bitcoin ve Enflasyon İlişkisi Nedir?

    BTC Madenciliği ve Bitcoin Halving

    Nasıl ki altın madenciliğiyle doğada sınırlı sayıda bulunan altın yer altından çıkarılıp piyasaya sürülmek üzere hazırlanır, Bitcoin madenciliği de kripto para piyasasına sürülmek üzere yeni BTC coin’lerin üretilmesi sürecidir. Madenci sayısının artması, daha fazla BTC üretilmesi ve BTC arzının artması demektir. Bu da talep aynı kaldığında BTC fiyatının düşmesine neden olabilir. 

    Bununla beraber, Bitcoin madenciliği zaman geçtikçe zorlaşmaktadır. Bitcoin halving (yarılama) ile aşağı yukarı 4 yılda bir BTC madencilik ödülleri, yani madencilikle üretilen BTC miktarı yarı yarıya azaltılır. Bu da piyasaya giren yeni BTC miktarını düşürerek orta ve uzun vadedde fiyatın yukarı yönlü hareket etmesini sağlayabilir. 

    Talebi Belirleyen Etkenler

    Önceki iki başlık BTC arzıyla ilgiliydi. Ama terazinin bir de diğer tarafı var: talep. Bitcoin talebini belirleyen başat etkenler ise şu şekilde sıralanabilir: 

      • Jeopolitik riskler, 
      • Enflasyon ve diğer ekonomik metrikler,
      • ABD Merkez Bankası (FED) ve diğer merkez bankalarının faiz kararları,
      • Kurumsal yatırımcıların BTC’ye olan ilgisi,
      • Kripto para regülasyonları,
      • Blockchain teknolojisindeki gelişmeler,
      • Medya ve kamuoyu algısı. 

      Bitcoin ATH Nedir?

      Kripto para piyasası genelde son derece dalgalıdır. Bitcoin ise hacmi, fiyatı ve piyasa değerinden dolayı tüm kripto para birimleri arasında (stablecoin’ler hariç) belki de en yüksek fiyat istikrarına sahip olanıdır. Yine de BTC bile günde yüzde 10’ları bulan fiyat hareketleri sergileyebilir. Bu hareket aşağı yönlüyse kripto para piyasasını bir telaş alır; BTC fiyatı yönünü hızla yukarı çevirdiğinde ise herkes şu soruyu sormaya başlar: Bitcoin ATH mı geliyor? Eh, kripto para piyasasında çok yeni olanlar da Bitcoin ATH nedir, merak eder…

      Bitcoin ATH, tüm zamanlardaki en yüksek BTC fiyatıdır. ATH, İngilizcedeki “all-time high”, yani “tüm zamanların en yükseği” ifadesinin kısaltmasıdır. Bitcoin grafikleri incelenirken göz ucuyla hep Bitcoin ATH’ına bakılır ve pek çok yatırımcı, varlıklarının bu rekor fiyat seviyesine tekrar ne zaman erişeceğini hesaplamaya çalışır. 

      BTC Dominance Ne Demek?

      Bitcoin grafikleri incelenir, BTC analizi yapılır ve fiyat hareketleri kestirilmeye çalışılırken birtakım yardımcılarımız vardır. Bunlardan biri de “BTC dominance” ya da “BTC dominansı” olarak bilinen bir ölçüttür. BTC dominance, BTC fiyat hareketlerini anlamak için kullanabileceğimiz en iyi göstergelerden biridir. 

      BTC dominance, Bitcoin piyasa değerinin kripto paraların toplam piyasa değerine oranıdır ve Bitcoin'in kripto para piyasasının geri kalanına karşı gücünü gösterir. BTC dominance yüksekse kripto para yatırımcılarının BTC’ye ilgisi artıyor demektir. Bu, altcoin’lere talebin azalacağı anlamına gelebilir. BTC dominance düştüğündeyse yatırımcıların Bitcoin’den ziyade altcoin’lere ilgi gösterdiği anlaşılır. Altcoin rallileri genelde BTC dominansının düşük olduğu dönemlerde yaşanır. 

      Bununla beraber, BTC dominansının düşmesi ve altcoin’lere talebin artması, her zaman Bitcoin fiyatının düşmesi anlamına gelmez. BTC’ye talep sabitken altcoin’lere talep artabilir ve bu da altcoin’lerin kripto para piyasasındaki gücünü artırarak BTC dominansının düşmesine neden olabilir. Aynı şekilde, BTC’ye talep artarken altcoin’lere yönelik talep daha fazla artarsa da BTC dominance gerileyebilir. Bu gibi durumlarda BTC fiyatı bırakın düşmeyi, artabilir de! 

      Tam da bu yüzden kripto para fiyatlarını çok sayıda etkenin yönlendirdiğini ve iyi bir kripto para analizi yapmak için bu piyasaya olabildiğince bütüncül yaklaşmak gerektiğini her zaman vurguluyoruz. 

      Bitcoin - Faiz İlişkisi Nedir?

      FED’in faiz indirimi yapacağının söylendiği bir dönemde, “Faiz düşerse Bitcoin ne olur?” sorusuna detaylı bir cevap vermiştik. Bu yazıda Bitcoin - faiz ilişkisini güncel tartışmalar ışığında incelemiştik. BTC fiyat hareketlerini ele aldığımız bu yazıda da Bitcoin - faiz ilişkisine değinemkte fayda var. Çünkü bu ilişki, BTC fiyatını belirleyen önemli etkenler arasında yer alıyor. 

      Faiz, bir borçlunun alacaklısına ödediği maliyettir. Bir ülkede faiz oranları düşükse, teoride para arzı artar; herkes daha kolay para bulurken, şirketler yatırımlarını hızlandırabilir ve bireyler daha fazla tüketim yapabilir. Çünkü düşük faiz oranları, ucuza borçlanmayı olanaklı kılar. Elbette, düşük faiz oranları başta Bitcoin olmak üzere kripto para yatırımlarını da artırabilir çünkü düşük faiz, daha ucuza para bulmak demektir. Bu da en azından kağıt üstünde yatırımcıların risk iştahını artırır. 

      Düşünün bir: 100.000 TL krediyi 150.000 TL olarak geri ödemeniz gerektiğinde mi daha rahat para harcarsınız, 110.000 TL olarak geri ödemeniz gerektiğinde mi? 

      Bitcoin Dolar Grafiği Ne İşe Yarar?

      Bitcoin grafikleri, Bitcoin analizi yapmak ve BTC fiyat hareketlerini öngörmek için olmazsa olmaz araçlardır. Bunlar arasında belki de en önemlisi Bitcoin dolar grafiğidir. 

      ABD doları, uluslararası rezerv para olduğundan, dünya çapında kripto para piyasasındaki varlıklar genelde dolar cinsinden işlem görür. Doğal olarak, BTC/USD grafiği, küresel ölçekte arz-talep ilişkisini en iyi şekilde yansıtır. Bu nedenle pek çok yatırımcı, BTC hesaplamalarında Bitcoin dolar grafiğinden yararlanır. 

      Bitlo’nun BTC al-sat sayfasında Bitcoin dolar grafiğini bulabilir ve bu grafik üzerinde dilediğiniz indikatörlerle BTC analizi yapabilirsiniz. 

      Bitcoin Nereden Alınır?

      Türkiye’de Türk lirası ile Bitcoin satın almak çok kolaydır, ABD dolarıyla da öyle! Bunun için tek yapmanız gereken Bitlo’ya üye olmak… Bitlo’da BTC/TRY ve BTC/USDT paritelerinde dilediğiniz gibi işlem yapabilirsiniz.

      İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kâr/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.