2021 yılında kripto para piyasasının toplam piyasa değeri 1,6 trilyon doların üzerine çıkmıştı. 2022 yılında ise bu büyük yükselişten bir geri adım yaşandı. Toplam piyasa değeri, 1 trilyon doların altına inerken, Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) dahil birçok kripto para biriminin fiyatlarında sert düşüşler görüldü.
Bununla beraber, kripto paralar hâlâ dünyanın gündeminde yer alıyor. Bu yıl da popüler kripto trendleri vardı. Bu yazımızda, 2022’nin en popüler 5 kripto trendine bakacağız.
Kripto paraların mevcut finansal sistemlerde daha fazla benimsenmesi
Kripto paralar her ne kadar merkeziyetsizlikleriyle tanınsa da bugün çok sayıda ülke, kendi kripto varlıklarını üretmeye çalışıyor. Örneğin Çin Merkez Bankası, yakında dijital Yuan çıkarmayı planlıyor. Bu amaçla testlere başladılar. Bu, gelecekte daha fazla ülkenin mevcut finansal modellerine bir tür kripto para ekleyeceği anlamına geliyor.
2021 sonunda El Salvador, Bitcoin'i yasal para birimi olarak kabul eden ilk ülke olmuştu. Bu da kripto paraların geleneksel finans alanında daha fazla yer bulabileceğinin bir göstergesiydi.
Kripto para biriminin geleneksel finans sistemindeki yaygın kullanımı, potansiyel kripto kullanıcıları arasında güven inşa etmeye ve daha fazla tanıdıklık yaratmaya yardımcı olacaktır.
NFT’lerin kurumsallaşması
Bitcoin gibi token’lar, bir varlığı veya fiziksel şeyleri temsil etmezler. Bu nedenle kolayca alınıp satılabilirler. Öte yandan, benzersiz token’lar olan NFT'ler fiziksel veya sanal varlıkları temsil eder. Bu değiştirilemez token’lar, hem fiziksel hem de sanal mülkiyet için kullanılabilirlikleri nedeniyle büyük bir potansiyele sahiptir. Yakında organizatörler, etkinlik biletlerini seçtikleri bir blokzincirde NFT olarak mint’leyecek ve satacak.
Büyük markaların NFT arayışı ve NFT ekosisteminde kurumsallaşma, 2022 yılında gerçekleşen en önemli gelişmelerden biri olarak kabul edilebilir.
Kripto para alım satımı için zincirler arası köprüler
Blokzincirler arası köprüler, farklı blok zincirlerini birbirine bağlayarak, kullanıcıların bir zincirden diğerine kripto para birimlerini transfer etmesine olanak sağlar. Zincirler arası köprü protokolleri, daha çok eşler arası trading’i kolaylaştırır.
Şu anda, yaklaşık 20 popüler köprü var. 2022 yılında zincirler arası köprülerin kullanımı ve sayıları daha da arttı. Gelecek dönemde de zincirler arası köprülerin olanaklarının artması beklenebilir.
DeFi’ın yükselişi
Merkeziyetsiz finans (DeFi), merkezi aracılar olmadan finansal hizmetler sunar. Bu, blokzincirler üzerinde çalışan akıllı kontratlar sayesinde mümkündür. Akıllı kontratlar, finansal aracılara ihtiyacı gereksiz hale getirir. DeFi ekosisteminin büyük potansiyeli var ve mevcut geleneksel finans sistemini bütünlemekte kullanılabilir.
Geçen yıl DeFi ekosistemi kripto topluluğunda çok popüler hale gelmişti. Merkeziyetsiz finansın büyümesi hâlâ başlangıç aşamasında ve DeFi, şu anda kripto piyasasında yüzde 17'lik bir etki alanına sahip.
Kripto para regülasyonları kaçınılmaz olacak
2022 yılı, kripto para düzenlemelerinin kaçınılmaz olacağını da gösterdi. Bunun sinyalleri 2021’de, kripto para alım satımına yönelik önemli regülasyonların getirilmesiyile verilmişti. Çin, tüm kripto para faaliyetlerini yasaklarken ABD makamları da kripto paraların bazı yönlerini düzenlemişti. ABD makamlarının amacı, kripto piyasasının yüksek volatilitesini azaltmaktı.
2022 yılında Türkiye Cumhuriyeti de bir kripto para regülasyonu üzerinde çalışmalara başladı. Bu regülasyon, 2023 yılı içerisinde açıklanabilir.
Gelecekte, kripto para düzenlemeleri tüm dünyada kaçınılmaz hale gelecektir. Çünkü düzenlemeler sayesinde illegal işler için kripto para kullanımını azalabilir, ayrıca trader’lar devlet güvencesine kavuşur. Bu da dolandırıcılıklardan doğan kayıpların önüne geçebilir. aynı zamanda satışlara ilişkin zararları azaltmaya yardımcı olur.