2022 yılının sonuna geldik. Bu yıl, kripto para ve NFT fiyatları açısından pek de iyi geçmedi. Bununla beraber, yine de birçok yenilikçi blokzincir ve kripto para projesi geliştirildi. Dikkat çekici performanslar gösteren NFT koleksiyonları da yine vardı. Biz de Ocak 2020 ile 20 Aralık 2021 tarihleri arasında en iyi performans gösteren 10 NFT koleksiyonunu sizin için listelemek istedik.
Bu liste, analiz platformu CryptoSlam’in verilerine dayanarak hazırlanmıştır.
10. Axie Infinity (291,1 milyon dolar)
Axie Infinity (AXS), geçen yılın en büyük NFT koleksiyonuydu. Bu yıl ise listeye ucu ucuna girebildi. Bunun nedeni elbette play-to-earn (oyna-kazan) ekosisteminin bu yılı zayıflayarak geçirmesiydi. 2021’de birçok kişi Axie Infinity oynayarak gelir elde etmek istiyordu, bu yıl Axie Infinity’nin token ödülleri cazibesini biraz yitirmiş görünüyor. Bu nedenle, Axie Infinity NFT koleksiyonu da alım satım hacminde bir düşüş yaşadı.
Axie Infinity, ekonomisini düzeltebilmek için oyununda güncellemelere gitse de bu hamleler pek işe yaramadı. Axie Infinity NFT alım satımları yıl boyunca büyük ölçüde azaldı. CryptoSlam, Ocak ayında 126 milyon dolarlık Axie Infinity NFT alım satımı bildirmişti. Bu sayı kasımda 1,5 milyon dolara kadar geriledi.
Anlayacağınız, tüm NFT piyasasında bir gerileme olsa da, Axie Infinity bu gerilemenin katbekat fazlasını deneyimledi. Bir zamanların en popüler NFT oyunu, yeni yılda şaşaalı günlerine dönebilecek mi, göreceğiz.
9. Sorare (318,1 milyon dolar)
NFT fiyatları düşerken bile, Web3 fantezi futbol oyunu Sorare, 2021 yılını görece düzenli alım satımlarla geçirdi. Sonuçta Sorare NFT’leri etrafında bu yıl 318,1 milyon dolarlık bir ekonomi oluştu. Üstelik bu sayı, yalnızca Sorare’nin orijinal sitesi üzerinden gerçekleşen alım satımları kapsıyor.
Bu arada Sorare, bu yıl NBA ve MLB özel platformlarını da piyasaya sürdü. MLB çok ilgi çekmese de Sorare’nin NBA NFT’leri de epey ilgi çekmiş görünüyor. Sorare, gösterdiği performansla, geçen yılın en popüler spor NFT’si koleksiyonu olan NBA Top Shots’ı da geride bıraktı.
8. Doodles (391,6 milyon dolar)
2021 sonbaharında piyasaya çıkan Doodles, Ethereum tabanlı bir generatif profil resimleri (PFP) NFT koleksiyonu. Ünlü müzisyen ve yapımcı Pharrell Williams gibi isimlerle iş birliğine giden proje, büyük hedeflere sahipti. Bu hedeflere ulaşma yolunda da önemli adımlar atmış görünüyor.
Doodles, bu yıl 391,6 milyon dolar değerinde ikinci el alım satım hacmine ulaştı ve ocak ayında 122 milyon dolarlık işlem hacmiyle zirve yaptı.
7. CryptoPunks (575,2 milyon dolar)
2017’de piyasaya çıkan bu profil resimleri koleksiyonu, NFT ekosisteminde ilham verici bir etkiye sahip oldu. Artık zirvede yer almasa da 5 yılın ardından CryptoPunks’ın etkisi hâlâ devam ediyor. Bu yıl CryptoPunks NFT’leri, 575 milyon doları aşkın bir işlem hacmine ulaştı. Üstelik bir CryptoPunk NFT’si şubat ayında 23,7 milyon dolar değerinde ETH’ye satılarak rekor kırdı.
6. CloneX (600,5 milyon dolar)
CloneX, Nike'ın sahibi olduğu Web3 stüdyosu RTFKT ile popüler sanatçı Takashi Murakami arasındaki iş birliğiyle ortaya çıktı. 2021'in sonlarında piyasaya sürülmesinin ardından bu yıl gelişmeye devam eden CloneX, şimdiye kadar 600 milyon doların biraz üzerinde işlem hacmi sağladı.
Dikkat çekici şekilde stilize edilmiş avatarlardan oluşan CloneX NFT koleksiyonu, sahiplerine, Nike'ın CryptoKicks dijital giyilebilir ürünlerinin airdrop’u gibi airdrop’lara erişim dahil çeşitli avantajlar da sunuyor.
5. Moonbirds (613,4 milyon dolar)
Girişimci Kevin Rose’un start-up projesi PROOF, 10 bin adet baykuş avatarından oluşan Moonbirds NFT koleksiyonunu nisanda piyasaya sürdü. Piyasaya çıkışını takip eden 2 gün içerisinde proje, 280 milyon dolarlık mint’leme ve işlem hacmini gördü. Projenin hızı sonraki aylarda yavaşlasa da Moonbirds, seneyi 613 milyon doların üzerinde bir işlem hacmiyle bitirmeyi başardı.
4. Azuki (849,9 milyon dolar)
Kendisini “Web3 anime evreni” olarak tanımlayan Azuki, yılın en başarılı NFT projelerinden biri. Ocak ayında piyasaya sürülen bu NFT koleksiyonu, NFT piyasası mayıs ayında çökene kadar aylarca başarı gösterdi. Sonuçta bugüne kadar yaklaşık 850 milyon dolar değerinde Azuki NFT’si alınıp satıldı.
Bu arada, Azuki yardımcı NFT’leri Beanz koleksiyonu da tek başına 233 milyon dolarlık işlem hacmi sağladı. Beanz NFT’leri, Azuki sahiplerine airdrop yöntemiyle dağıtılmıştı. Azuki, yakın zamanda, fiziksel ürünlerle NFT’lerini eşleştirmeye de girişti. Physical Backed Token (PBT) adı verilen bir token türü duyurdu. Açık kaynaklı PBT protokolü sayesinde zincir üstü varlıklar, fiziksel varlıklarla ilişkilendirilebilecek. Bu yenilik, Azuki’nin geleceğini daha da parlak kılabilir.
3. Otherside (1,1 milyar dolar)
The Bored Ape Yacht Club'ın metaverse oyunu Otherside, 2022 yılına damga vuran NFT projelerinden oldu. Daha piyasaya çıktığı gibi, 24 saat içinde yaklaşık 561 milyon dolarlık işlem hacmini gördü.
2022'nin en büyük yeni NFT lansmanı, ilk darphane ve ikincil satışların toplu olarak 24 saat içinde yaklaşık 561 milyon dolar değerinde olmasını sağladı. Otherside, bu hızını kesmedi de ve seneyi 1 milyar doları aşkın bir işlem hacmiyle kapadı.
Otherside NFT’leri, aslında Otherdeeds olarak anılıyor. Otherdeed’ler, Otherside metaverse evreninin sanal arazileridir. Otherdeed’lerin işlevsel hale gelmesi biraz zaman alabilir ama şimdiden Otherside için testler başladı.
2. Mutant Ape Yacht Club (1,14 milyar dolar)
Mutant Ape Yacht Club, Bored Ape Yacht Club’ın daha vahşi görünen avatarlardan oluşan ama daha ucuz bir muadili. Bored Ape’lerden iki kat daha fazla Mutant Ape var. Bu yüzden daha ucuzlar. Yine de en az Bored Ape’ler kadar popülerler. Zaten bu yüzden bu yılı 1,14 milyar dolarlık işlem hacmiyle, en popüler ikinci NFT koleksiyonu olarak tamamladılar.
1. Bored Ape Yacht Club (1,57 milyar dolar)
Aslında, bu yıl hangi NFT koleksiyonunun zirvede yer alacağı daha baştan belliydi. Beklenen oldu ve en iyi performansı, maymun avatarları koleksiyonu Bored Ape Yacht Club gösterdi. Bored Ape Yacht Club, 1,57 milyar dolarlık işlem hacmine erişti.
Bored Ape Yacht Club’ın bu üstün performansında elbette ekosistemini genişletmesinin büyük payı vardı. Özellikle bu yıl piyasaya çıkan ApeCoin (APE) ve yeni geliştirilen metaverse oyunu Otherside, Bored Ape Yacht Club NFT’lerinin popülerlik kazanmasına çok yardımcı oldu.