SegWit Nedir?

Orta Seviye

Segregated Witness’ın kısaltılmış hali olan SegWit, Bitcoin çekirdeğinin geliştirici ekibi tarafından ortaya çıkarılmıştır. Bitcoin protokolünün bir güncellemesi olan SegWit, 2015 yılında işlemleri optimize etmek için oluşturulan teknolojik bir özellik olan "ayrılmış tanık mutabakat katmanı" anlamına gelmektedir. SegWit’in temel amacı blok zincir ağında bulunan işlem hacmini iyileştirmektir.

Bir işlemi iki bölüme ayırarak bir blokta bulunan işlemlerin ağırlığını azaltırken aynı boyuttaki bir bloğa dahil edilebilecek işlem miktarını da etkili bir şekilde artırmaktadır. Gerçekleştirilen bir işlemin ilk kısmı gönderici ve alıcının cüzdan adreslerini, ikinci kısmı ise işlem imzalarını içeren “tanık verilerini” içermektedir. SegWit, "tanık verilerini" ana bloktan kaldırarak işlem boyutunu önemli ölçüde azaltmaktadır. Böylece blok başına daha fazla işlem sağlanırken Bitcoin ağının kapasitesi de büyük ölçüde artırılmaktadır.

Normal bir durumda bir bloğa yalnızca belirli sayıda işlem eklenebilmektedir. Bu soruna çözüm arayan Bitcoin geliştircisi Dr. Pieter Wuille, dijital imzanın işlem verilerinden ayrılması gerektiğini öne sürmüştür. SegWit olarak bilinen bu çözüm,  imzayı girişin içinden çıkararak ve bir işlemin sonuna doğru bir yapıya taşıyarak imzaya eklenen veriyi yok saymaya çalışmaktadır. SegWit, blokların kapasitesini artırmanın yanı sıra bir alıcının göndericiden daha fazla para almak için bir teklifte gönderenin işlem kimliğini yakalayıp değiştirebileceği sorununa da çözüm üretmektedir. Dijital imza girişten ayrılacağı için, saldırgan tarafın dijital imzayı geçersiz kılmaksızın işlem kimliğini değiştirmesi mümkün olmayacaktır.

SegWit Güncellemesi Nedir?

SegWit Nedir?

Segwit güncellemesi, Bitcoin blok ziniciri üzerinde gerçekleşen ve kullanıcıların zincire bağlanarak Bitcoin gönderme ve alma işlemlerinde kullandığı yazılımları güncelleme ihtiyacını ortadan kaldıran bir güncellemedir. Bu soft-fork yani bir diğer adıyla kısmi çatallanma olarak da adalandırılmaktadır. Fakat blok zincir üzerinde kullanılması gereken yazılımlarda zorunlu değişiklikler yaşanıyorsa buna da hard-fork yani başka bir deyişle tam çatallanma adı verilmektedir. Bu durumlarda ise blok zincir üzerinde farklı kripto varlıklar ortaya çıkmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Hard Fork ve Soft Fork Nedir?

SegWit'in Avantajları Nelerdir?

SegWit Nedir?

SegWit güncellemelerinin blokchain için sağladığı birçok avantaj bulunur. Gelin şimdi bu avantajlara hep beraber bir göz atalım. 

  • Segwit, bitcoin blok boyutunu 4 milyon birime taşıyabilmektedir. 
  • Her ne kadar bitcoin blok boyutları sabit olsa da Segwit sayesinde blokların taşıyacağı verilerin miktarı artmaktadır.
  • SegWit güncellemesi veri miktarları 1 MB olduğu takdirde onları 0,25 Byte olarak saymaktadır. 
  • Segwit, çok imzalı işlemler söz konuşu olduğunda güvenliği artırır. 
  • Segwit güncellemesi sayesinde önceden Bitcoin transfer işlemlerinde 3 adet madenci onayı gerekirken artık 2 madenci onayı gerekmektedir.

SegWit'in sağladığı başlıca avantajlar bunlardır.