EOS

Orta Seviye

EOS, iş uygulamalarını veya merkeziyetsiz uygulamaları (dApp) geliştirmek, barındırmak ve çalıştırmak için kullanılan blok zinciri tabanlı, merkeziyetsiz bir platformdur.

EOS, platformda kullanılan EOS.IO adlı açık kaynak kodlu yazılımı geliştiren Block.one şirketi için 4,1 milyar dolarlık kripto para toplayan ilk coin teklifinin ardından Haziran 2018'de piyasaya sürülmüştür.

EOS kripto para tokenleri, ağ üzerinde bir ödeme sistemi olarak kullanılır.

EOS, işletmelerin ve bireylerin internet tabanlı uygulamalara benzer şekilde blok zinciri tabanlı uygulamalar oluşturmasına olanak tanıyan temel işlevleri destekler. EOS, güvenli erişim ve kimlik doğrulama, izinler, veri barındırma, kullanım yönetimi ve merkeziyetsiz uygulamalar ile internet arasında iletişim sağlar.

EOS, sorunsuz uygulama geliştirmeyi hedefleyen bir internet araçları seti tarafından desteklenir.

EOS.IO ve EOS tokenlerinin temelleri

EOS ekosistemi iki temel unsurdan oluşur: EOS.IO yazılımı ve EOS tokenlerı.

EOS.IO, bir bilgisayarın işletim sistemine benzer ve EOS blok zinciri ağını yönetir. Yazılım, merkeziyetsiz uygulamaların dikey ve yatay ölçeklendirilmesi için blok zinciri mimarisini kullanır.

EOS token ise EOS ağının kripto para birimidir. 

Bir geliştiricinin, ağ kaynaklarını kullanmak ve merkeziyetsiz uygulamalar oluşturup çalıştırmak için token harcaması değil, yalnızca EOS tokenlarını elinde tutması gerekir. Herhangi bir uygulama çalıştırmayan token sahipleri ise bant genişliğini ihtiyacı olan diğer katılımcılara tahsis edebilir veya kiralayabilir.

Şu anda Block.one şirketine ait olan EOS, Bitshares ve Steem gibi yerleşik platformların kurucusu ve yaratıcısı olan Dan Larimer tarafından başlatılmıştır.

EOS neden benzersizdir?

EOS, daha büyük, daha iyi ve daha hızlı olma tutkusuyla Ethereum'a doğrudan bir rakip olarak görülüyor. Ethereum saniyede 15 ila 45 işlem gerçekleştirebilirken, EOS saniyede milyonlarca işlem gerçekleştirmeyi hedefliyor. Tabii bunun mevcut durum değil; yalnızca bir hedef.

Blok zincir ağlarında her gün artan merkeziyetsiz uygulamalar ekosisteminin boyutuyla, kaynakların sınırlı kullanılabilirliği önemli bir sorun haline geldi. EOS.IO, benzersiz mekanizması aracılığıyla daha fazla ölçeklenebilirlik, esneklik ve kullanılabilirlik sunarak bu sorunları çözmeye çalışıyor.

EOS.IO'nun Özellikleri

EOS.IO, ağ genelinde paralel yürütme ve eşzamansız iletişim metodolojisi kullanarak performans darboğazlarına çarpmadan binlerce ticari ölçekli merkeziyetsiz uygulamayı destekleyebileceğini iddia ediyor.

EOS.IO’da verimlilik, merkeziyetsiz uygulamaların ayrı modüller halinde çalışmasıyla daha da artırılır. Örneğin, kimlik doğrulama işlemi, yürütme işleminden ayrı olarak gerçekleşir.

EOS, arayüz geliştirme için bir internet araçları takımı, kendi kendini tanımlayan arayüzler, kendi kendini tanımlayan veritabanı şemaları ve bildirime dayalı bir izin şeması dahil olmak üzere temel kullanılabilirlik özelliklerine sahiptir. Bunların tümü, geliştiricinin uygulamaları oluşturma ve sürdürme işini kolaylaştırır.

EOS Ekonomisi

EOS, Bitcoin tarafından kullanılan ve artık herkesçe bilinen madencilik konseptini kullanmaz. Bunun yerine EOS’ta, blok üreticileri gerekli sayıda bloğu üretir ve ürettikleri her blok için yeni EOS tokenlerıyla ödüllendirilir.

EOS’ta blok üreticileri ödeme için istedikleri rakamı yayınlayabilir ve blok üreticilerinin oluşturduğu token sayısı, tüm blok üreticileri tarafından yayınlanan beklenen ödemenin medyan değerine göre hesaplanır.

Blok üreticileri açıkça daha yüksek ücret arzulayacağından bu özellik kolaylıkla kötüye kullanılabilir. Bunu engellemek için bir mekanizma, token arzındaki toplam yıllık artışını yüzde 5 ile sınırlar. Token sahipleri, daha fazlasını talep eden blok üreticilerinin aleyhine oy kullanma yetkisine de sahiptir.

Bu mekanizma, tüm token sahipleri yıllık enflasyonun bir kısmıyla EOS ağında dosya depolaması için ödeme yaptığından, EOS depolamasını tamamlayıcı şekilde çalışır. Ağda bir dosya sakladıkları sürece token sahipleri EOS tokenlerını ellerinde tutmuş olacak ve tokenları enflasyon oranında değer kaybedecektir.

Daha fazla depolama alanı gerektikçe blok üreticilerinden daha fazla blok talep edilecektir. Depolama talebi azalırsa, enflasyon daha düşük olacak ve depolanan EOS tokenlerından kaynaklanan değer kaybını azaltacaktır.

EOS tokenlerı Ethereum Wallet, MyEtherWallet ve MetaMask dahil olmak üzere birden fazla cüzdanda tutulabilir.