Bizans Hata Toleransı-Byzantine Fault Tolerance (BFT)

Orta Seviye

Bizans Hata Toleransı (Byzantine Fault Tolerance, BFT), fikir birliği sağlanmasına izin veren bilgisayar sisteminin bazı bileşenlerinin başarısızlığından bağımsız olan özelliği olarak tanımlanmaktadır.


Bizans Generalleri Problemi (Byzantine Generals Problem), özellikle dağıtılmış bilgisayar sistemleriyle ilgili bilgisayar bilimindeki, temel sorunlardan birini göstermeye hizmet eder.


Örnek olarak, birkaç Bizans generalinin bir düşman şehrinin etrafında kamp kurduğunu ve birbirleriyle yalnızca haberciler göndererek iletişim kurduğunu hayal edin. Bu generallerin düşman şehrine saldırmak ya da geri çekilmek konusunda ortak bir karar vermeleri gereksin. Bununla birlikte, generallerin bazıları hain ve bir uzlaşmaya varılmasına karşı gelmeye yönelik çalışabilme ihtimali de olsun. Bu noktada soru şu: Hangi generallerin hain olduğuna dair mevcut bilgilerden bağımsız olarak sadık generallerin ortak bir eylem planına karar vermelerini sağlayacak bir sistem oluşturmak mümkün müdür?


Soru analiz edilirse, böyle bir algoritmanın ancak generallerin üçte ikisinden fazlasının sadık olması durumunda mümkün olduğunu göstermektedir.


Bitcoin (BTC) gibi merkezi olmayan kripto para birimleri özünde dağıtılmış bilgisayar sistemleridir. Başka bir deyişle Bitcoin, ağları, işlemleri işlemek ve bunları blok zincirinin sonuna eklemek için rekabet eden bağımsız kişiler veya kuruluşlar tarafından işletilen bireysel düğümlerden oluşmaktadır. Herhangi bir merkezi otoriteden bağımsız düğümler ile hangi düğümlerin kötü niyetli veya kazara işlemleri hakkında hatalı bilgi sağladığını güvenilir bir yolla bilmek imkansızdır.


Bizans Hata Toleransı, dağıtılmış bir bilgisayar sisteminin, bu sorunun üstesinden gelmesine ve bazı düğümlerin geri kalanıyla aynı fikirde olmamasına bakılmaksızın tutarlı bir şekilde fikir birliği oluşumuna izin veren özelliğini ifade etmektedir. Bu fikir birliği, Bitcoin’in Proof of Work algoritması gibi teknik çözümlerle değil ancak yalnızca düğümlerin üçte ikisinden fazlasının sisteme sadık kalması durumunda başarılabilir.