Hepsi veya Hiçbiri-All or None Order (AON)

İleri Seviye

All or None Order (AON), Türkçe karşılığıyla “hepsi ya da hiçbiri emri” anlamına gelen bir tür borsa emridir.

Koşullu bir emir türü olan AON’da, emrin tüm boyutunun doldurulması gerekir ve kısmi doldurmalar kabul edilmez. Emri tamamen doldurmak için çok az hisse varsa, emir iptal edilir. Bu tip alım ve satım işlemlerinde belirtilen koşullar tam anlamıyla sağlanmalıdır. Belirtilen koşulların sağlanmaması durumunda alım veya satım işlemi gerçekleşmeyecektir. Bu tür emirler özellikle yüksek volatiliteye sahip olan piyasaların gidişatını tahmin etmek ve hesaplamak için kullanılır. Borsada

Emir Nedir?

Borsada emir (order), emir defteri (order book) aracılığı ile alım-satım yapmayı sağlayan hareketlere verilen isimdir. Tek bir emir tipi olmadığı gibi farklı borsalarda farklı tür emir tipleri bulunmaktadır. Temel mantık olarak borsada satış emri giren kişi ile alış emri giren kişinin işlemi kesişiyorsa satış gerçekleşmiş olur. Bunu sağlayan platform olan borsa ise bu işlemlerden komisyon alır. Emri veren kişi alış ya da satış emrine göre market taker (piyasa alıcı) ya da market maker (piyasa yapıcı) olarak adlandırılır.

All or None Emirlerini Anlamak

Trader, komisyoncuya emrin nasıl doldurulması gerektiğine dair talimat verdiği için AON, koşullu bir emir olarak kabul edilmektedir. Bu durum, emrin ne kadar süre aktif kalacağını etkilemektedir. Gönderim esnasında gerçekleştirilemeyen AON emirleri, işlem saatleri içinde doldurulana veya iptal edilene kadar aktif kalmaktadır. AON’un en büyük dezavantajlarından biri normal emirlere göre daha uzun sürebilmesidir. “Gerçekleşmezse iptal et” (FOK) emri, hepsi ya da hiçbiri (AON) emri ile “anında veya iptal et” (IOC) emrini birleştiren bir emirdir. Dolayısıyla bir FOK emri, çok sınırlı bir süreye sahip bir AON emridir diyebiliriz. Bununla birlikte, daha büyük AON emirleri veya likit olmayan piyasalardaki emirlerin yerine getirilmesi genellikle daha zordur çünkü emir, günlük işlem gören hisse sayısının daha büyük bir yüzdesini oluşturmaktadır.

Bir örnekle açıklayalım. Örneğin bir yatırımcı, hisse başına 100 TL’den 200 adet X hisse senedi satın almak için bir AON emri vermiş olsun. Bu durumda 200 adet hisse senedinin tamamı 100 TL’den satın alınmadıkça emir yerine getirilmeyecektir. Yatırımcı, emri yerine getirmek için hem hisse sayısını hem de fiyatı belirlemiştir. 200 hisse senedi, X hisselerinin günlük işlem hacmiyle karşılaştırıldığında satın alınabilecek küçük bir hisse sayısı olduğu için hisseler gün içinde 100 TL’den işlem gördüğünde emir tamamlanabilir.