Yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da kripto para alıp satarak gelir elde edebilir. Bitcoin (BTC) ve altcoin satın almak dünyanın her yerinden mümkündür. Bu yazımızda yurt dışında yaşayanların Türk lirası ile Bitcoin satın almak ya da altcoin satın almak için yapması gerekenleri anlatacağız.
Bitcoin nereden alınır? Kripto para nasıl alınır?
Kripto para piyasası, geleneksel piyasalar ile birçok benzerlik taşısa da önemli ölçüde farklıdır. İki piyasa arasındaki belki en büyük fark ise kripto para piyasalarının günün her saati ve dünyanın her yerinden erişilebilir olmasıdır. Bir başka deyişle, internete erişiminiz olduğu sürece herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda kripto para satın alabilirsiniz.
Peki nereden kripto para alacaksınız? Kripto para alım satımı yapabileceğiniz kripto para borsaları var. Merkezi ve merkeziyetsiz borsalar üzerinden kripto para al sat işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Bununla beraber, kimi ülkelerde kripto para alım satımının yasak olduğunu unutmamak gerek. Bu ülkelerin başında Çin geliyor. Çin Merkez Bankası, 2021’de aldığı kararla ülkede kripto paralarla yapılan tüm işlemleri yasa dışı ilan etmişti. Öte yandan, temelde, Çin’de yaşıyorsanız bile elinizde kripto para bulundurabilirsiniz çünkü kripto paralar ile merkezi borsalardan işlem yapmadığınız sürece anonimliğinizi korursunuz.
Türklerin çoğunluklu yaşadığı Fransa, Almanya, Belçika gibi ülkelerde ise kripto para alım satımı yapmak yasaldır.
Yurt dışında Türk lirası ile kripto para almak
Yurt dışında ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Bitlo gibi yerli kripto para borsaları üzerinden Türk lirası ile kripto para alım satımı yapabilirler. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türk kripto para borsalarında işlem yapmasının önünde bir engel bulunmamaktadır.
Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, TC Kimlik No’ları ya da Türkiye Cumhuriyeti’nin verdiği Yabancı Kimlik No’ları ile Bitlo’ya üye olarak Türk lirası ile kripto para alabilirler. Bitlo’da Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve Tether (USDT) dahil 70’in üzerinde kripto para listelenmektedir.
Aynı zamanda USDT market paritelerini kullanarak ABD doları ile kripto para al sat işlemi de yapmak mümkündür. Örneğin BTC/USDT al sat ya da ETH/USDT al sat işlemleri yapabilirsiniz. USDT, fiyatı ABD dolarına endeksli bir stablecoin olduğundan kripto piyasalarında güvenli ve ucuz şekilde dolar kullanmak için USDT market tercih edebilirsiniz.
Yurt dışında kripto para vergileri
Günümüzde kripto paraların vergi sistemine nasıl dahil edileceği birçok ülkede hâlâ tartışma konusu. Birçok ülke kripto para regülasyonları üzerinde çalışmalar yapıyor. Kimi ülkelerde ise kripto para alım satımından elde edilen kazançlar çeşitli gelir vergisi sınıflarına dahil ediliyor.
Yurt dışında yaşıyorsanız, kripto para alım satımı yapmaya başlamadan önce yaşadığınız ülkenin vergi sistemini mutlaka incelemelisiniz. Rehberimizin bu bölümünde, Türklerin yoğunluklu yaşadığı bazı ülkelerde kripto paraların nasıl vergilendirildiğine değineceğiz.
Almanya
Almanya, milyonlarca Türk’ün yaşadığı bir ülke. Almanya’da yaşayan Türkler, Bitlo’ya üye olarak Türk lirası ile kripto para alım satımı yapabilir. Bununla beraber, Almanya devleti kripto paralardan elde edilen kazançları belirli şartlar dahilinde vergilendirmektedir.
Almanya’da elinizde kripto para bulundurduğunuz için vergi ödemeniz gerekmez. Ancak kripto paralardan elde ettiğiniz kazançlar, gelir vergisi kapsamında değerlendirilmektedir. Şu üç durumda kripto para alım satımlarınız vergiden muaftır:
- Bir kripto para biriminin en az 1 yıl elde tutulduktan sonra satılması ya da harcanması,
- 1 yıldan az süreli yatırımlardan kazanılan toplam yıllık kârın 600 avrodan az olması,
- Mali yıl boyunca kripto paralardan ilave gelir olarak 256 avrodan daha az kâr elde edilmesi.
Fransa
Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Eylül 2022’de yaptığı açıklamayla 2023’te kripto paraların vergi sistemindeki yerini yeniden değerlendireceklerini duyurdu. Aynı açıklamada Ethereum’un Proof-of-Stake konsensüs mekanizmasına geçerek daha enerji verimli oluşunu öven Le Maire, yeni vergilendirme konusunda tüm paydaşlarla görüşeceklerini ifade etti.
Şu an Fransa’da kripto paralar, gayri maddi varlık olarak nitelendiriliyor ve bir itibari para birimine dönüştürüldüklerinde vergiye tabi tutuluyor. Bireysel yatırım kârı doğrusal vergilendirme kapsamında değerlendiriliyor ve bu gelirden yüzde 30 oranında vergi alınıyor. Ticari kazançlar ise yüzde 45’e varan artan oranlı gelir vergisine dahil ediliyor.
Belçika
Belçika, kripto paraları 2017 yılında vergilendirme sistemine dahil etti. Belçika’da bugün kripto paralardan elde edilen gelirler gelir vergisi kapsamında “çeşitli gelirler” sınıfında değerlendiriliyor.
Ülke, kripto para işlemlerinden elde edilen sermaye kazançlarına yüzde 33’lük vergi uyguluyor. Profesyonel gelire yönelik ise Belçika, artan oranlarda yüzde 25 ila yüzde 50 oranında vergi uyguluyor.
Hollanda
Hollanda'da kripto sermaye kazancı vergisi yoktur. Aksine, kripto bir varlık olarak değerlendirilir ve vergilendirilir. Varlıklarınızın (kripto ya da kripto dışı) vergiye tabi taban değeri 50 bin avrodan fazlaysa, yüzde 31 oranında varlık vergisine tabi olursunuz.