Ocean Protocol Projesini Özel Kılan Ne?

Orta Seviye
Ocean Protocol Projesini Özel Kılan Ne?

Yapay zeka (AI) ve veri paylaşım alanında birçok blokzincir projesi geliştiriliyor. Bunların başında ise Ocean Protocol (OCEAN) geliyor. Ocean Protocol, veri kümelerini kripto varlıklara dönüştürerek onlardan güvenli şekilde gelir elde edebilmenin önünü açıyor. Ethereum (ETH) tabanlı bir blokzincir platformu olan Ocean Protocol, özellikle yapay zeka alanında araştırma yapan bilim insanları için veri erişimini çok daha kolay ve maliyetsiz hale getiriyor.

Peki Ocean Protocol projesini özel kılan nedir? 

Ocean Protocol Nedir?

Ocean Protocol, verileri finansal varlıklara dönüştüren ve veri erişimini kolaylaştıran bir blokzincir platformudur. 2017 yılında kurulan Ocean Protocol, Ethereum blokzincirinin güvenlikli ve hızlı yapısı sayesinde veri sağlayıcıları ile veri tüketicilerini bir araya getirir. 

Veri sahipleri, bir yandan gizlilik ve veriler üzerindeki kontrollerini korurken verilerinden para kazanmak için Ocean Market uygulaması aracılığıyla onları satabilir. Tüketiciler ise daha önce erişemedikleri özel verileri satın alabilir. 

Bu, özellikle daha fazla veriye erişim, kripto güvenceli kaynak ve gelir fırsatlarından yararlanan yapay zeka uygulayıcıları ve veri bilimcileri için çok yararlıdır. Compute-to-data özelliğiyle Ocean Protocol, özel verilerin yapay zeka modellerinde kullanılmasına ve doğrudan paylaşılmadan araştırmalara yardımcı olmasına olanak tanır. Ocean Protocol kullanıcıların veri stake ederek kripto para kazanmasına da izin verir. Bu arada, geliştiriciler Ocean Libraries’i (Ocean Kütüphanesi) kendi merkeziyetsiz pazar yerlerini ve cüzdanlarını oluşturabilir.

OCEAN token nedir?

OCEAN token, protokolün yerel fayda token’ıdır ve Ocean Market'te veri alıp satarken kullanılır. Ayrıca OCEAN token stake edilerek staking geliri de kazanılabilir. Bu arada Ocean Protocol’de veri üretmek isteyenlerin bir likidite havuzuna OCEAN token stake etmesi gerekmektedir. Böylece OCEAN token staker’ları, birer likidite sağlayıcısı haline gelir.

OCEAN token maksimum arzı ise 1.410.000.000 token olarak belirlenmiştir. 

Ocean Protocol Projesini Özel Kılan Ne?

Ocean Protocol, verileri finansal varlıklara dönüştürmek için benzersiz datatoken’ları kullanır. Bu, daha önce veri piyasasında bulunmayan pek çok fayda sağlamaktadır. Veri sahipleri yalnızca token’laştırma yoluyla verilerinden para kazanmakla kalmaz, aynı zamanda protokol, herkesin normalde erişemeyecekleri ya da güçlükle erişebilecekleri verileri açık bir pazardan satın alabilmesine olanak tanır. Böylece Ocean Protocol, veri paylaşımını demokratikleştirir.

Ocean Protocol, yapay zekayı geliştirmeye ve faydalarını yaymaya önem vermektedir. Veri bilimciler, Ocean Python kütüphane kaynakları ve araçları aracılığıyla verilerle doğrudan arayüz oluşturabilir. Blokzincir teknolojisinin kullanılmaya başlanması, yapay zeka uygulayıcılarının kripto güvenceli kaynaklardan faydalanması anlamına da gelmektedir.

Bu arada OCEAN token staking süreci, diğer birçok kripto para biriminin stake edilmesinden farklıdır. Ocean Protocol’de staker’lar, AMM havuzlarına OCEAN token stake ederek likidite sağlayıcıları haline gelir. 

Dahası, datatoken'lar, yani token’laştırılmış veriler, ERC-20 token'larıdır. Bu da ERC-20 cüzdanlarının veri cüzdanları ve kripto borsalarının veri pazarları olarak kullanılabileceği anlamına gelir.