Borsa Tarihindeki En Büyük 5 Halka Arz

Başlangıç Seviyesi
Borsa Tarihindeki En Büyük 5 Halka Arz

Bugünlerde herkesin gözü halka arz takvimi ve listesinde, öyle değil mi? Halka arz takvimi ve halk arz listesi, bu hafta halka arz olacak şirketler hakkında bilgi almak için hemen her yatırımcının sık sık başvurduğu araçlar. Sadece geleneksel yatırımcılar değil, kripto para yatırımcıları da halka arzla yakından ilgilenir ve kripto para piyasasında halka arza benzeyen İlk Coin Arzı (ICO) etkinlikleri olur.

Halka arz sayesinde bir şirketin hisselerini borsada işlem görmeye başlamadan önce, taban fiyatından satın alabilirsiniz. Bu süreçte ilgili şirket de önemli bir sermaye artışı elde edebilir. Bu nedenle halka arz takvimi ve listesi, tüm yatırımcıların daima takibindedir. Bu hafta halka arz olacak şirketler arasından biri belki de geleceğin en büyüğü olacaktır. Belki de bu hafta halka arz olacak şirketlerden birinin hisselerini alabilmek için milyonlarca yatırımcı yıllardır bekliyordur ve şirket halka arz edilerek hiç olmadığı kadar büyüyecektir. 

Peki siz borsa tarihindeki en büyük halka arzlar neler, hiç merak ettiniz mi? Bu yazıda, Kasım 2024 itibarıyla dünyanın en büyük 5 halka arzına bakacağız ama bundan önce aşağıdaki sorulara cevap vereceğiz:

    • Halka arz nedir?
    • Halka arz takvimi ne işe yarar?
    • Kripto para halka arzı var mı?

    Hazırsanız başlayalım!

    Halka Arz Nedir?

    Halka arz nedir sorusu, borsaya veya kripto para piyasasına adım atan herkesin ilk sorularındandır. Gerçekten de halka arz nedir?

    Halka arz, bir şirketin hisselerinin halka sunulması ve piyasada işleme açılmasıdır. Bu süreç, şirket hisselerinin önceden ilan edilerek çok sayıda yatırımcıya satışa sunulması olarak da tanımlanabilir. Şirketler ilk defa halka arz edildiklerinde özel şirket olmaktan çıkarak halka açık şirket haline gelirler. Böylece borsada işlem yapma hakkına sahip olan herkes ilgili şirketin hisselerini alabilir ve o şirketin hissedarı olabilir. 

    Bir şirketin ilk defa halka açılması, birincil halka arz veya ilk halka arz olarak adlandırılır. Şirket daha sonra hisselerine tekrar halka satmak isteyebilir. Buna ise ikincil halka arz adı verilir.

    Halka Arz Ne İşe Yarar?

    Yatırımcılar, halka arz edilen şirketlerin hisselerini taban fiyatından alarak ileride kâr etmeyi amaçlar. Halka arz, çoğu zaman bir şirkete yatırım yapmanın en düşük maliyetli yoludur. Bu nedenle, özellikle uzun vadeli yatırım stratejilerini benimseyen birçok borsa yatırımcısı, halka arz takvimi ve halka arz listesi gibi programları yakından izler.

    Halka arzın şirketlere sağladığı en büyük avantaj ise sıcak para girişidir. Şirketler hisselerini satarak önemli miktarda gelir elde edebilir ve bu geliri yatırımlarını genişletmek, günlük operasyonlarını finanse etmek ya da borçlarını ödemek gibi amaçlarla kullanabilir. Başarılı bir halka arz süreci geçiren şirketin hisse değeri, bilinirliği ve itibarı olumlu yönde etkilenebilir. Halka açık şirketlerin bilgileri ve mali tabloları da yasaların belirlediği düzeyde şeffaf olmak durumundadır. Bu durum şirketin güvenilirliğini artırabilir. 

    Kısacası, başarılı bir şekilde halka açılmak bir şirkete sıcak para, güvenilirlik ve prestij katabilir. 

    Halka Arz Takvimi Nedir ve Ne İşe Yarar?

    Borsa yatırımcısı olan herkesin en sık takip ettiği araçların başında halka arz takvimi ve halka arz listesi gelir.

    Halka arz listesi, halka arz olacak şirketleri gösterir. Halka arz takvimi ise sürecin zamanlamasını belirtir. Halka arz listesindeki şirketlerin hangi tarihlerde talep toplayacağı, halka arz sonuçlarının ne zaman açıklanacağı ve şirket hisselerinin borsada işleme açılacağı gün gibi bilgiler halka arz takviminde yer alır. 

    Gelmiş Geçmiş En Büyük 5 Halka Arz

    Şimdi gelelim borsa tarihine damgasını vurmuş halka arzlara. Bunlar şirketlerine o kadar büyük bir para girişi sağladı ki, duyan herkesin dudağı uçukladı. Bu listedeki şirketlerden bazılarının isimlerini duyduğunuza eminiz. İşte Kasım 2024 itibarıyla gelmiş geçmiş en büyük 5 halka arz!

    Saudi Aramco ($25,6 milyar)

    Listemizin zirvesinde Suudi Arabistan'ın petrol şirketi Aramco'nun ilk halka arzı yer alıyor. Dünyanın en büyük petrol şirketleri arasında yer alan Aramco’nun kuruluşu Suudi Arabistan devletiyle ABD şirketi Standard Oil Company of California arasında 1933 yılında imzalanan bir imtiyaz anlaşmasına dayanıyor. 1973 yılında Suudi Arabistan devleti şirketin yüzde 25 hissesini satın aldı ve on yıl boyunca hissesini kademeli olarak artırdı. 1980 yılına gelindiğinde devlet, şirketin yüzde 100'üne sahipti.

    2019 yılında tüm dünyadaki borsa yatırımcılarının gözü kulağı Suudi Arabistan'daydı çünkü Saudi Aramco'nun halka arz edileceği duyurulmuştu. Sonuçta şirket, 5 Aralık 2019'da halka arz oldu ve yaklaşık 3 milyar hisse satarak 25,5 milyar dolar gelir elde etti. Bu bir rekordu ve gelmiş geçmiş en büyük halka arz olarak kayıtlara geçti.

    Alibaba Group ($21,7 milyar)

    Aramco'dan önce halk arz rekoru Çin merkezli Alibaba Group'taydı. Dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden AliExpress'in yanı sıra Freshippo ve Youku'nun da sahibi olan Alibaba Group, 19 Eylül 2014 tarihinde halka arz oldu ve 21,7 milyar dolar değerinde hisse satışı gerçekleştirdi.

    Bu arada, o dönem Alibaba Group'un seçtiği borsa da epey konuşulmuştu. Teknoloji şirketleri genelde NASDAQ'ta işlem görmeyi tercih etmesine karşın Alibaba hisseleri New York Stock Exchange'de (NYSE) işleme açılmıştı.

    SoftBank Corp ($21,3 milyar)

    SoftBank 18 Aralık 2018'de halka arz edildiğinde, 21,3 milyar dolar değerinde hisse satarak Japonya'nın tüm zamanlardaki en büyük halka arzı olmuştu. Japonya'dan çıkan ve endüstri devi haline gelen şirketlerin ve holdinglerin sayısı düşünüldüğünde bu büyük bir başarı. Gerçi SoftBank hisse senedi fiyatı, işleme açıldığı ilk gün yüzde 14,5 oranında dramatik bir düşüş yaşamış ama daha sonra görece toparlanmıştı.

    NTT Mobile ($18,1 milyar)

    SoftBank'tan önce NTT Mobile vardı. NTT Mobile, 25 Aralık 1998 tarihinde halka arz edildi ve Japonya'nın o güne kadar gördüğü en büyük halka arza imza attı. Şirket, tam 18,1 milyar dolar değerinde hisse sattı ve o dönemde piyasa değeri açısından Japonya'nın en büyük üçüncü şirketi oldu. 

    Visa ($17,86 milyar)

    Visa'yı duymayan var mı? En büyük rakibi Mastercard ile beraber, çıkardıkları kredi kartları ve banka kartlarıyla hepimizin cüzdanındalar! Visa, 19 Mart 2008'de halka arz edildi, toplam 17,86 milyar dolar değerinde hisse sattı ve bugün hâlâ bir ABD şirketinin en büyük halka arzı konumunda bulunuyor. 

    Evet, 19 Mart 2008. İlginç bir tarih, öyle değil mi? O sırada dünya, ABD kaynaklı büyük bir finansal krizin ortasındaydı. Buna karşın, 44 dolardan fiyatlanan Visa hisseleri kapış kapış alındı.

    İlginizi Çekebilir: 2008 Finansal Krizi ve Bitcoin (BTC)

    İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.