Birden Fazla Metaverse Olabilir mi?

Başlangıç Seviyesi
Birden Fazla Metaverse Olabilir mi?

Geleceğin teknolojisinden bahsederken artık aklımıza ilk gelen metaverse oluyor. Son yıllarda, özellikle kripto para, blokzincir ve sanal gerçeklik teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde metaverse iyiden iyiye popülerlik kazandı. Peki metaverse nedir ve birden fazla metaverse olabilir mi? Gelin bu soruların cevabını beraber bulalım. 

Metaverse nedir?

Metaverse, kullanıcıların birbiriyle ve çevrimiçi uygulamalarla doğrudan etkileşime geçebildiği sanal dünyaları ifade eden bir kavramdır. Birçok uzman, metaverse’ün gelecekte gerçek dünyaya alternatif olabileceğini öngörmektedir. 

Metaverse’ün uygulanabilir olmasında özellikle blokzincir ve kripto para teknolojilerinin payı büyüktür. Metaverse uygulamalarının blokzincirler üzerinde yaratılması tesadüf değil! Bununla beraber, metaverse kavramının tarihi, ilk blokzincir ve kripto para birimi olan Bitcoin’den çok daha önceye dayanmaktadır.

Metaverse tarihi

Metaverse kavramı ilk defa Neal Stephenson’ın 1992 tarihli Snow Crash romanında karşımıza çıkmıştır. Ardından The Matrix başta olmak üzere birçok başka film ve kitap bu kavramı ana akıma sokmuştur. 

Ultima Online, Knight Online, World of Warcraft gibi çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunları (MMORPG) ilk metaverse örnekleri olarak kabul edilebilir. Bir başka çok oyunculu çevrimiçi oyun olan Second Life ise gerçek dünyaya alternatif olmak bakımından bugüne dek metaverse kavramını en iyi karşılayan işlerdendi. Ancak sanal gerçeklik ve blokzincir teknolojilerinin gelişmesiyle metaverse çok daha uygulanabilir, gerçek yaşama dokunan, gerçekçi görünen bir yapıya kavuştu. 

Günümüzde metaverse denince akla Decentraland (MANA) gibi blokzincir tabanlı projeler geliyor. NFT teknolojisi sayesinde kullanıcılar metaverse’te gerçekten mülk ve öğe sahibi olabiliyor. Sahip olduklarını platformlar arasında aktarabildikleri gibi pazar yerlerinde satarak gelir de edebiliyorlar. H&M gibi dünya çapında firmalar bile günümüzde metaverse mağazaları açıyor ve ürünlerini NFT biçiminde satışa sunuyor. 

Birden fazla metaverse olabilir mi?

Dünyamız tek, peki metaverse de tek bir platform mu? Bunun cevabı basit: Hayır, tek bir metaverse platformu yok. Bugün birden fazla metaverse bulunuyor ve gelecekte de böyle olabilir. Ancak bu, bu metaverse platformları birbiriyle bağlantı kuramaz demek değil. 

Blokzincir teknolojisi, metaverse platformlarının birlikte çalışabilirliği konusunda benzersiz olanaklar sunar. Kripto para birimlerini, NFT öğeleri ve diğer dijital varlıkları metaverse platformları arasında taşımayı sağlayacak projeler halihazırda geliştiriliyor. Enjin Coin (ENJ) ve Gala (GALA), bu tür projelere örnek gösterilebilir. 

Aslında, metaverse birlikte çalışabilirliği bu konseptin hayata geçebilmesi için büyük önem arz ediyor. Metaverse, esasından birden fazla platformun farklı işlevler üstlendiği kolektif bir yapıdır. Metaverse’ün gerçek dünyaya alternatif olabilmesi için gerçek dünyanın işlevlerini üstlenebilmesi gerekir. Bu da ancak farklı işlevlere sahip platformların bir arada çalışabilmesiyle mümkündür. 

Sosyal medya platformlarını düşünelim. Bugün bir Instagram gönderimizi Twitter’da paylaşabiliyoruz. İdeal metaverse ekosistemi için bu, olmazsa olmazdır. Sahiplik kanıtı sunan NFT’lerin ya da kripto paraların farklı metaverse platformları arasında taşınabilmesi, kolektif bir metaverse ekosistemini mümkün kılacaktır. 

Metaverse coin’ler nereden alınır? 

Metaverse projelerinin kripto para birimleri, metaverse coin ya da metaverse token olarak anılır. Bu yazıda adı geçen MANA, ENJ, GALA dışında SAND, AXS, ALICE, TLM, CHR en popüler metaverse coin’ler arasında yer alır. Bitlo’nun çıkardığı Token Metaverse (TMETA) sepet token’ı ise en iyi metaverse token’larına tek bir token üzerinden yatırım yapmanızı sağlar. 

Gelecek vadeden metaverse coin’lerini Bitlo üzerinden Türk lirası ile alıp satabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken, bitlo.com üzerinden bir Bitlo hesabı oluşturmaktır!