Algoritma-Algorithm

İleri Seviye

Algoritma (algorithm), bir dizi eylemi tanımlayan bir dizi adımdır. Aynı zamanda belirli bir hedefe ulaşmak veya belirli bir sorunu çözmek için tasarlanmış bir dizi komut olarak da tanımlanabilir.

Algoritmalar esasen matematik ve bilgisayar bilimleri alanlarında kullanılmakta ve incelenmektedir. Ancak biyolojik sinir ağları ve elektronik cihazlar gibi başka alanlarda da kullanılabilir.

Bilgisayar biliminde algoritma, çeşitli görevleri yerine getirmek için bilgisayar programlarını yürüten bir dizi kesin talimattan oluşmaktadır. İki sayıyı çıkarmak gibi basit bir işlemi veya iki veya daha fazla coğrafi konum arasındaki en iyi rotayı bulmak gibi daha karmaşık işlemleri hesaplamak için kullanılabilmektedir. Bu nedenle bilgisayar algoritmaları, hesaplamalardan veri işlemeye ve hatta mantıklı karar vermeye kadar her türlü görevi gerçekleştirmek için son derece kullanışlıdır.

Her algoritmanın önceden belirlenmiş sabit bir başlangıç ve bitiş noktası bulunmaktadır. Karmaşık işlemler için birden fazla algoritmayı birleştirip kullanılabilir ancak daha karmaşık işlemler daha fazla bilgisayar donanımı ve işlem gücü gerektirdiğinden dolayı masraflı olabilir. Algoritmalar doğrulukları ve verimlilikleriyle ölçülmektedir. Bir algoritmanın doğruluğu ona sunulan problemi çözüp çözemediğiyle orantılıdır. Algoritmanın verimliliği ise problemi çözerken ne kadar kaynak kullandığı ve çözme hızına bağlıdır. Dolayısıyla bir algoritma ne kadar az kaynak kullanıp ne kadar hızlı çözüm yaparsa bu algoritmanın verimliliği o kadar fazladır.

Birçok bilgisayar mühendisi programlama dili veya donanım fark etmeksizin farklı algoritmaları birbirleri ile kıyaslamak için asimptotik olarak bilinen bir matematik analiz tekniği kullanmaktadır.

Kripto Para Piyasasını Kontrol Eden Algoritmalar

Algoritmalar, günlük hayatta kullanılan ve işleyişini pek fazla bilinmeyen sistemlerin çoğunu göz önünde olmayacak şekilde kontrol ederek 21. yüzyıl yaşamının merkezinde yer almaktadır. Yaygın algoritmalar, eğlence kaynaklarını (Netflix, Spotify), okuma bilgilerini (Google) ve haber takip sitelerini (Facebook, Twitter) belirlemektedir. Karmaşık ve sürekli gelişen algoritmaların temel işlemleri yönettiği kripto para dünyasında da durum farklı değildir.

Algoritmik coinler

Algoritmik olarak kontrol edilen kripto paralar arasında Tether (USDT) ve USD Coin (USDC) gibi itibari para destekli stablecoinler öne çıkmaktadır. 

Algoritmik coinler, piyasa davranışını yansıtmak için coinin dolaşımdaki arzını algoritmik olarak genişleten ya da daraltan ve fiyat istikrarını koruyan kripto para birimleridir. Bu kripto para birimlerinin arzı, bir algoritma tarafından yönetilir. Örneğin USDT, daima bir 1 ABD dolarına eşit olacak şekilde tasarlanmıştır ve şirket kasalarında tutulan dolar kadar USDT arzı vardır. USDT miktarı ile şirket kasalarındaki dolar arasındaki denge, algoritma tarafından otomatik olarak ayarlanır.

Algoritmik Trading Stratejileri

Geçmişte borsacılar borsa işlem katlarında toplanarak telefonlarda konuşur ve birbirleriyle el işaretleriyle iletişim kurarak işlem yapardı. Elektronik piyasaların icadıyla, işlemler artık insanların eski usül tekniklerinin yerine algoritmalarla yürütülmeye başladı. Bu tür algoritmalar, borsacıların alım satım hacmi, günün belirli bir saati ve piyasanın durumu gibi faktörleri hesaba katarak alım satımlarını en uygun fiyattan işlemelerini sağlamıştır. Yüksek frekanslı işlemler (HFT), borsada olduğu kadar kripto para dünyasında da popüler bir stratejidir. Algoritmik tradingin bir alt kümesi olan yüksek frekanslı işlemlerde borsacılar, piyasalardaki uygun fiyat farklılıklarından yararlanmak için algoritmik programlar kullanır.

Algoritmik trading, kripto yatırıcımlarının bir varlığı belirli bir süre boyunca kademeli olarak sabit miktarda alıp satmaya çalışmasından emirlerinin gerçek değerini piyasanın geri kalanına açıklamadan büyük miktarda varlık alıp satmaya kadar çok çeşitli stratejileri kapsamaktadır. Algoritmalar olmadan işleyen modern bir finansal piyasanın var olması pek mümkün değildir.