Ad-Hoc

Orta Seviye

Ad-hoc, Latince kökenli bir terimdir ve Türkçede “amaca özel” anlamına gelir. Ad-hoc terimi, belirli bir problem için sunulan belirli bir çözümü ifade eder. Bu çözüm, yalnızca ilgili problemi çözmekte kullanılır. 

Örneğin, bir polis departmanı sadece belirli bir vakayı çözmeye yönelik bir komite oluşturabilir. Bu komiteye "ad-hoc komite" denilir. 

Ad-hoc, yazılım dünyasında da kullanılan bir terimdir. Yazılımcılar, sadece belirli bir sisteme ya da kullanıcıya hizmet eden çözümleri "ad-Hoc çözüm" olarak adlandırır. 

Ad-hoc ağı nedir?

Bir ağ, kendi kendini sağlıyorsa ve internet ağ geçitleri gibi harici hizmetlere bağlandığı yerler dışında önceden var olan bir altyapının kurulu tabanına bağlı değilse ad-hoc olarak tanımlanabilir. Bu nedenle, bir ağdaki "ad-hoc" özelliği genellikle merkezi bir kontrol noktasına dayanmayan merkeziyetsiz ağlarla ilgilidir. Bir ad-hoc ağı, ağdaki "eşlerden" oluşur ve her bir eş, veri paketlerini diğer düğümlere iletmek için bir "düğüm" olarak çalışır.

Ad-hoc ağlar, geçici iletişim ağlarına erişim sağlamak amacıyla eşler arası altyapı kurmak için insanların yazılım ve donanım araçlarını birleştirmesini gerektirir. Günümüzde akıllı telefon uygulamaları, yerel Bluetooth veya WiFi becerileriyle geçici ağlar oluşturabilir. Bu, dijital altyapı aracılığıyla erişim ve koordinasyon için yeni ağ mimarileri sağlar. Uzun süreli olduklarında, bunlar yerel ağlara dönüşebilir.

Ad-hoc ağları ve blok zincir

Ad-hoc ağların blok zinciri gibi diğer teknolojilerle birleşimi, kendi kendini organize etmek üzere yeni sosyal, ekonomik ve politik olanaklar sağlar. Blok zincir tabanlı kripto para ekonomileri, ad-hoc ağlarına bir örnektir. Bunlar kendi kendini organize edip yönetebilen, uyarlanabilir, belirli bir amaca sahip ağlardır. Özellikle, merkeziyetsiz otonom organizasyonlar (DAO) ad-hoc ağlarına güzel bir örnektir.