Pasif Gelir Yöntemi Olarak Staking

Başlangıç Seviyesi
Pasif Gelir Yöntemi Olarak Staking

Kripto para dünyasında gelir elde etmenin çeşitli yolları vardır ve bir pasif gelir yöntemi olan staking, bunlardan biridir. En popüler pasif gelir yöntemi olan staking, bir çeşit faiz getirisi sistemidir. Aynı zamanda, Proof-of-Staking (PoS) konsensüs mekanizması da staking yöntemine dayanır. 

Bu makalemizde, bir pasif gelir yöntemi olarak staking sistemine değineceğiz. 

Kripto paralarda staking nedir? 

Staking, kripto para yatırımcılarına, sahip oldukları kripto paraları işletmenin ve satmaya gerek kalmadan pasif gelir elde etmenin bir yolunu sunar. En basit tanımıyla staking, yatırımcıların kripto varlıklarını dondurarak faiz ya da ödül getiri elde ettikleri bir sistemdir. Kripto paralarda staking, geleneksel bankacılıktaki mevduat hesabına benzetilebilir.

Staking aynı zamanda Proof-of-Stake (PoS) konsensüs mekanizmasının da temelini oluşturur. Bu açıdan staking, PoS blok zincir ağlarının güvenliğini ve işlemlerin doğrulanmasını sağlamada rol oynayan bir sistemdir. 

PoS konsensüs mekanizmasının çalışması için ağdaki işlemleri doğrulamak isteyen kullanıcılar olması gerekir. Bunu teşvik etmek için ağda doğrulayıcı olacaklara staking ödülü verilir. Doğrulayıcı olmak isteyen kullanıcılar belirli miktarda kripto para birimi stake ederler ve işlemleri doğrulamaları karşılığında staking oranlarına göre kripto para ödülü kazanırlar. 

Staking nasıl çalışır?

Kripto staking sistemi, bir pasif gelir yöntemidir. Yani yatırımcılar, stake ettikleri kripto parayı işletmez. Onunla alım satım yapmaz. Belirli bir süreliğine kripto parayı ağda dondurur.  Ağ ise yatırımcıların stake ettiği bu kripto paraları blok zincirde yeni bloklar oluşturmak için kullanır. Yatırımcılar ne kadar yüksek miktarda kripto para stake ederse, o kadar yüksek staking geliri elde eder. Staking ödüllerini miktarı ağdan ağa değişiklik gösterebilir.

Bazı platformlarda staking havuzlarına kripto para stake edilerek de gelir elde edilebilir. Bu gelir ise, platformun stake edilen varlıkları işletmesine dayanır. Bir başka deyişle, kripto para stake ederek ilgili platforma varlıklarınızı borç vermiş olursunuz. Bunun karşılığında belirli bir faiz geliri elde edersiniz. Her staking havuzunun faiz getiri oranı farklı olabilir. 

Staking yönteminin avantajları ve dezavantajları

Staking yönteminin en büyük avantajı, kripto piyasalarında en risksiz gelir elde etme yöntemlerinden biri olmasıdır. Staking, uzun vadeli yatırımlarla getiri elde etmek isteyen ve fiyattaki kısa vadeli dalgalanmalardan rahatsız olmayan yatırımcılar için çok iyi bir seçenektir. Çünkü bir kripto para birimini stake ederek, onu hiç işletmeden faiz geliri elde edersiniz. 

Bununla beraber, staking yönteminin önemli bir dezavantajı vardır: Stake ettiğiniz kripto paraları belirli süreliğine dondurmuş olursunuz ve o süre boyunca onları işletemezsiniz. Eğer uzun vadeli yatırım yapıyorsanız bu sizin için sorun olmayabilir. Ancak fiyat dalgalanmalarını değerlendirmek istiyorsanız kripto para stake etmek sizin için dezavantajlı olabilir. 

Staking blok zincir ağları

Kripto para borsaları ya da başka bazı platformlar üzerinden hemen her kripto para birimini havuzlarda stake etmek mümkündür. Ancak her kripto para blok zincir ağında staking yapmak mümkün değildir. PoS mekanizmasına sahip olan ve staking yapabileceğiniz önde gelen blok zincirleri Ethereum (ETH), Cardano (ADA), Polkadot (DOT), Cosmos (ATOM), Solana (SOL) olarak dikkat çekmektedir. 

Ethereum Merge ve ETH’nin stakinge geçişe

2014 yılında kurulan Ethereum, aslında bir Proof-of-Work (PoW) blok zinciriydi. Ancak Ethereum Merge ile beraber artık ETH de PoS konsensüs mekanizmasına geçiyor. Artık Ethereum madenciliğinin yerini Ethereum doğrulayıcılığı alıyor. Ethereum doğrulayıcısı olmak isteyenlerin ise en az 32 ETH coin stake etmesi gerekiyor. ETH doğrulayıcıları, yaratılan her bir blok için stake ettikleri coin oranında ise staking ödülü elde edebiliyor.

Sonuç

Kripto para piyasalarında en popüler pasif gelir yöntemi staking sistemidir. Staking, kripto paranızı belirli süreliğine dondurarak ondan faiz geliri elde etmenizi sağlar. Bu yüzden, özellikle uzun vadeli yatırımcılar için staking çok avantajlı bir yöntemdir.