En Yaygın KYC Sorunları ve Çözümleri

Başlangıç Seviyesi
En Yaygın KYC Sorunları ve Çözümleri

Müşterini Tanı (KYC), bankalar ve kripto para borsaları gibi finans kuruluşlarına üye olurken tamamlanması gereken ileri seviye bir kimlik doğrulama süreci. Potansiyel mali suçları ve dolandırıcılık ya da kimlik hırsızlığı gibi kötü niyetli faaliyetleri engelleyerek kullanıcılara daha güvenli bir platform sunmayı amaçlıyor. Ne var ki yüksek güvenlik, daha kapsamlı bir doğrulama sürecini gerektiriyor ve bu da kimi kullanıcıların kimlik doğrulamasını tamamlarken zorlanmasına neden olabiliyor. Çok küçük, çözülmesi belki de işten bile olmayan sorunlar, KYC doğrulamasının uzadıkça uzamasına yol açabiliyor. Halbuki bir KYC doğrulaması yapmak en fazla birkaç dakikanızı alır. Yeter ki sorunların önüne nasıl geçebileceğiniz bilin!

İşte bu yüzden bu yazıda en yaygın KYC sorunlarını ve onların çözümlerini bir araya getirdik. Bu yazıda sadece Bitlo'da KYC doğrulaması yaparken karşılaşabileceğiniz sorunların çözümünü değil, genel olarak nasıl daha hızlı kimlik doğrulaması yapabileceğinize dair ipuçları da bulacaksınız. 

İlginizi Çekebilir: KYC Nedir ve Nasıl Yapılır?

KYC Sorunları Nasıl Çözülür?

Havalimanında yurt dışına çıkış harcınızı yatırmadığınız için uzun bir pasaport sırasının en sonuna dönmek zorunda kaldığınızı bir düşünün. Ne sinir bozucu! Kredi kartınızı okutmaya çalışırken metrobüsü kaçırıp, elinizdekinin kredi kartınız değil de İstanbul Kart'ınız olduğunu fark etmek. Arabanızın cantına sıkışan bir taşın tüm yol boyunca kafanızı ütülemesi. Küçücük sorunlar, kolayca çözülebilecekleri yerde çözülmedikleri zaman çok rahatsız edici olmuyor mu? 

Bu örnekler gibi KYC sorunları da genelde en başta doğru hazırlanarak hiç karşınıza çıkmayacak veya kolaylıkla, saniyeler içinde çözülebilecek sorunlardır. Kimi donanım kaynaklı olabilir, kimi ortam veya belge eksikliği... Şimdi bu sorunlara ve çözümlerine göz atacağız. Bunun için önce kripto para borsalarında KYC doğrulaması nasıl yapılır, adımlarıyla hatırlayalım:

  1. T.C. kimlik kartınızın ön ve arka yüzünü telefonunuzun kamerasıyla tarayın.
  2. Telefonunuzun NFC özelliğiyle kimlik kartınızın çipini tarayın. NFC özelliğiniz yoksa istenilen bilgileri manuel olarak girin.
  3. Yüzünüzü taratarak canlılık kontrolünü tamamlayın. 
  4. E-devlet üzerinden yerleşim yeri (ikametgah) belgenizi indirin ve sisteme yükleyin.
  5. Müşteri temsilcisiyle kısa bir canlı görüşme yapın.


Bu adımların her birinde karşılaşabileceğiniz en yaygın sorunları ve çözümlerini derledik. 

Kimliğinizi taratırken yaşayabileceğiniz sorunlar

En yaygın KYC sorunları arasında, doğrulama sürecinin ilk adımı olan kimlik taratma aşamasında karşılaşılan sorunlar başı çekiyor. Peki bu sorunlar neden kaynaklanıyor olabilir ve nasıl çözülebilir?

Kameranız kimliğinizin ön ve arka yüzlerini okumuyorsa,

  1. Telefon kameraları, toz ve parmak iziyle kolayca kirlenebilir. Kirli bir kamera yeterli netliği sağlayamayabilir. Bu da kimliğinizin ön ve arka yüzündeki bilgilerin sistem tarafından okunamamasına neden olabilir. Bunun önüne geçmek için KYC doğrulamasına başlamadan önce telefonunuzun ön ve arka kamerasını yumuşak bir bezle silmeniz önerilir.
  2. Kimlik kartının ön ve arka yüzlerinin taranması sırasında sistemin kimlik bilgilerinizi algılayabilmesi gerekiyor. Eğer kimlik kartınız çok renkli veya desenli bir zemindeyse algılanamayabilir. Bu yüzden KYC doğrulamasına başlamadan önce kimlik kartınızı düz ve tek renkte bir zemine koymanızı öneriyoruz.
  3. Birçok durumda pasaport veya ehliyet (sürücü belgesi) gibi belgeler kimlik kartı yerine kabul edilebiliyor. Ancak bu, kripto para borsalarındaki KYC doğrulaması için geçerli değil. Kripto para borsalarında kimlik doğrulaması yalnızca T.C. kimlik kartıyla yapılabiliyor. Kimliğinizi taratırken sorun yaşamamak adına KYC doğrulamasına başlamadan önce lütfen çipli T.C. kimlik kartınızı hazırlayın. 
  4. Kripto para borsalarında KYC doğrulaması yapabilmek için kimlik kartınızdaki fotoğrafın canlılık kontrolü ve görüntülü görüşme aşamalarında yüzünüzle eşleşmesi gerekiyor. Bu saniyelik bir iş ama fotoğrafınız ve yüzünüz eşleşebilecek kadar net olmalı. Bu yüzden kimlik kartınızda fotoğrafınızın net görünmeli, silik veya yanlış olmamalı.

NFC taraması tamamlanmıyorsa, 

  1. Kimlik kartınızın çipi, telefonunuzun NFC tarayıcısına yakın olmalı. Kimlik kartınızın telefonunuza temas ettiğinden emin olun.
  2. Telefonların NFC tarayıcıları genelde ön kameranın etrafındadır. NFC taraması sırasında kimlik kartınızın doğru konumda olmasını sağlayın.
  3. Telefonla kart arasında telefon kılıfı dahil hiçbir cismin bulunmadığından emin olun.

Canlılık kontrolünde yaşayabileceğiniz sorunlar

Canlılık kontrolü ve canlı görüşme, kimlik fotoğrafınızla yüzünüzü eşleştirmeyi ve gerçek bir kişi olduğunuzu doğrulamayı amaçlıyor. Bu aşamalarda karşılaşılan sorunlar genelde doğru ön hazırlığın yapılmamasından ve yeterli görüntü kalitesinin sağlanamamasından kaynaklanıyor. Kolayca da çözülüyor. Bu aşamalardan önce şunları yaparak olası sorunların önüne geçebilirsiniz:

  1. Yeterli ortam ışığının olduğu ve yüzünüzün net bir şekilde görülebildiği bir yerde bulunun.
  2. Arka planınızın düz ve tek renk olmasına özen gösterin.
  3. Telefonunuzun yüzünüzü net bir şekilde algılayabilmesi için ön kameranızı yumuşak bir bezle temizleyin.
  4. Canlılık kontrolü sırasında sistem sizden başınızı sağa, sola, yukarı ve aşağı oynatmanızı isteyecek. Talimatları uyguladığınızdan emin olun.
  5. Yüzünüzü çerçeveye yerleştirmeye ve çerçeve içinde tutmaya özen gösterin.

Bu önlemleri uygulamanıza rağmen sorun yaşıyorsanız internet bağlantınızı kontrol edin. Zayıf internet bağlantısı, baş hareketlerinizin algılanmasını güçleştirebilir. Sorun yine düzelmezse Bitlo'nun müşteri destek ekibiyle iletişim geçin.

KYC için gereken belgelerle ilgili sorunlar

KYC doğrulaması, kullanıcıların gerçek kişiler olduğunu doğrulamayı amaçlıyor. Türkiye Cumhuriyeti'ndeki yasalar ve yönetmelikler, kripto para platformlarında hesap açacak kullanıcıların KYC doğrulaması sırasında kimlik bilgilerini ve barkodlu yerleşim yeri (ikametgah) belgelerini paylaşmalarını gerektiriyor. Bu belgelerin doğruluğu, sürecin sorunsuz ilerlemesi ve KYC onayının verilebilmesi için önemli. KYC için gereken belgelerle ilgili sorunların önüne geçmek adına aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  1. Yalnızca kendi adınıza T.C. kimlik kartı ve yerleşim yeri belgesiyle KYC doğrulaması yapabilirsiniz. Kimliğinizdeki bilgilerle yerleşim yeri belgenizdeki bilgilerin çelişmesi halinde KYC onayı alamazsınız. KYC doğrulaması yaparken kendi kimlik kartınızı ve yerleşim yeri belgenizi kullanın. Başkası adına hesap açmaya çalışmayın. 
  2. Sisteme yüklemeye çalıştığınız yerleşim yeri belgesinin PDF formatında olması gerekiyor. Yerleşim yeri belgenizi e-devlet üzerinden PDF formatında indirebilir ve sisteme yükleyebilirsiniz
  3. Yerleşim yeri belgesi yerine pasaport, fatura, sigorta belgesi, ehliyet, diploma gibi başka evrak kullanmayın. Yalnızca, e-devlet üzerinden indirdiğiniz barkodlu yerleşim yeri belgesiyle KYC doğrulaması yapabilirsiniz. 
  4. KYC doğrulama sistemi, ekran görüntülerini, görüntü işleme programlarıyla üzerinde oynanmış dosyaları veya fotokopi ve tarama gibi basılı belge türlerini algılayarak reddeder. Lütfen, yalnızca orijinal kimlik kartınızı ve e-devlet üzerinden indirdiğiniz PDF formatındaki barkodlu yerleşim yeri belgenizi kullanın. 
  5. Süresi dolmuş belgeler sistem tarafından reddedilir. KYC doğrulaması sırasında paylaştığınız belgelerin resmi geçerlilik süresinin devam ettiğinden emin olun.

Bitlo'da KYC Doğrulama Süreci Çok Kolay!

Türkiye'de kripto para yatırımı yapacaksanız KYC onayı almanız gerekiyor. KYC doğrulamasını tamamlamayan, yani KYC onayı bulunmayan hesaplara erişim 25 Nisan 2025 tarihinden itibaren mümkün olmayacak. Bu nedenle Bitlo olarak tüm kullanıcılarımızdan ve yeni üyelerimizden, sadece birkaç dakika süren KYC doğrulamasını tamamlamalarını rica ediyoruz.

Bitlo mobil uygulamasını kullanarak çok hızlı bir şekilde KYC doğrulaması yapabilirsiniz. KYC onayı aldıktan sonra kripto para alım satım ve para yatırma - çekme işlemlerinize güvenle ve kesintisiz devam edebilirsiniz.

Sorularınız için Bitlo'nun Şikayetvar A.C.E. ödüllü müşteri desteği ekibine 7/24 ulaşabilirsiniz.

İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.