ABD'de Kripto Haftası: Üç Yasa da Meclisten Geçti!

Başlangıç Seviyesi
ABD'de Kripto Haftası: Üç Yasa da Meclisten Geçti!

ABD Temsilciler Meclisi, bu hafta içinde üç kripto para yasasını görüştü: GENIUS Yasası, CLARITY Yasası ve Anti-CBDC Yasası. Bu haftayı "Kripto Haftası" olarak anan Meclis, üç tasarıyı da kabul etti. Böylece, kripto para piyasası için çok önemli bir adım atıldı. ABD, kripto paralar için ulusal düzeyde tutarlı ve sektör dostu bir yasal çerçeve oluşturmak üzere önemli bir eşiği aştı. 

İlginizi Çekebilir: GENIUS Yasası Nedir?

Bununla beraber, Temsilciler Meclisinin tasarıları geçirmesi bunların yasalaştığı anlamına gelmiyor. Daha önce ABD Senatosu tarafından onaylanan GENIUS Yasası, şimdi ABD Başkanı Donald Trump'a sunulacak. Diğer iki tasarı ise ABD Senatosunda görüşülecek ve Senatonun onayını almaları halinde Trump'ın masasına gelecek. Donald Trump, her üç tasarıyı da destekliyor. Öyle ki, Temsilciler Meclisin hafta başında tasarıları önce reddetmiş ama Trump'ın bizzat devreye girmesinin ardından başta ret oyu veren bazı Cumhuriyetçi meclis üyeleri oylarını değiştirmişti. 

Peki bu yasa tasarıları neden önemli? Gelin, ABD'de ve dünyada kripto para endüstrisini güçlendireceği düşünülen bu tasarıların öne çıkan özelliklerine bir bakalım. 

ABD'deki Kripto Para Yasaları Neden Önemli?

Bugüne kadar ABD eyaletlerinin birçoğu kendi kripto para yasalarını geçirdi. Bazıları destekleyici, bazıları önleyici yasal çerçeveler oluşturdu. Şimdi ise ABD, kripto para piyasaları için ulusal bir yasal çerçeve oluşturmaya hazırlanıyor. GENIUS, CLARITY ve Anti-CBDC yasaları işte bu yasal çerçeveyi oluşturmayı amaçlıyor. 

GENIUS Yasası, stablecoinler için federal (ulusal) bir yasal çerçeve oluşturuyor. Bu yeni düzenleme kapsamında ABD'de yalnızca lisanslı ihraççıların stablecoin çıkarmasına izin verilecek ve ihraççı şirketin, ilgili stablecoin karşılığında eşdeğer miktarda nakitin rezerv olarak bulundurması gerekecek. Rezerv varlık olarak nakit paranın yanı sıra kısa vadeli hazine bonoları veya hazine bonolarıyla desteklenen repolar ve ters repolar gibi düşük riskli varlıklar da tutulabilecek.

CLARITY Yasası, hangi kripto paraların emtia ve hangilerinin menkul kıymet sayılacağını netleştiriyor. Bu yasayla birlikte emtia sayılan varlıklar, ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC); menkul kıymet sayılanlar ise ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) denetimine tabi olacak. Ana denetim yetkisi ise CFTC'ye verilecek.

Anti-CBSC Yasası ise ABD Merkez Bankasının (FED) merkez bankası dijital para birimi (CBDC) çıkarmasını yasaklıyor. Yani, FED doğrudan veya dolaylı olarak dijital dolar çıkaramayacak. 

Bu tasarıların üçü de kripto para endüstrisinin büyük bölümü tarafından destekleniyor. Tasarıların yasalaşması halinde piyasanın nasıl etkileneceğini hep birlikte göreceğiz. 

İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.