SPK'nın Yeni Kripto Para Borsaları Düzenlemesi Yayımlandı!

Orta Seviye
SPK'nın Yeni Kripto Para Borsaları Düzenlemesi Yayımlandı!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye’de faaliyet gösterecek kripto para borsaları ve diğer kripto varlık kuruluşları için uzun zamandır beklenen düzenlemelerini açıkladı. 13 Mart 2025 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan iki tebliğle yürürlüğe giren bu düzenlemeler, kripto varlık kuruluşlarının Türkiye'de faaliyet göstermek için karşılaması gereken şartları belirliyor.

İlk kripto para düzenlemeleri geçen yıl yapılmıştı

Türkiye Cumhuriyeti, birkaç yıldır kripto para düzenlemelerine yönelik çalışmalar yürütüyordu. Geçen yılın temmuz ayında, ilk kripto para yasası resmen yürürlüğe girmişti. Bu yasa, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının SPK'den lisans almasını ve lisans başvurularını bir ay içinde yapmasını zorunlu kılıyordu. SPK, başvurusunu uygun bularak değerlendirmeye aldığı kripto para borsalarını geçici bir listede kamuya açıklamış ve bunların, ikincil bir düzenlemeyle faaliyet şartları belirlenene kadar Türkiye'de faaliyet göstermesine izin vermişti. Bitlo da SPK'nin faaliyetlerine izin verdiği kripto para borsaları arasında yer alıyor.

SPK, bugün ise merakla beklenen yeni kripto para düzenlemelerini açıkladı. Resmî Gazete'nin bugünkü (13 Mart 2025) sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemelerde kripto varlık hizmet sağlayıcıların kuruluşuna ve faaliyetlerine ilişkin esaslar belirtildi.

Kullanıcıların çıkarları esas alınıyor

“Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ” başlığını taşıyan III-35/B.1 no’lu tebliğ, Türkiye'deki kripto para borsaları ve kripto varlık saklama kuruluşlarının hangi şartlara tabi olduğunu belirliyor. Bu tebliğde, kullanıcılarının çıkarlarının esas olduğu “Kripto varlık hizmet sağlayıcılar, yetkili oldukları hizmetleri sunarken müşterilerinin çıkarını ve piyasanın bütünlüğünü gözeterek adil ve dürüst davranır,” maddesiyle ifade ediliyor. Ayrıca kripto varlık hizmet sağlayıcıları için “müşterilere ait nakitler için bir bankada hesap açılmış olması” zorunluluğu getiriliyor.

İlgili belgedeki bir diğer dikkat çekici maddede ise SPK'ye, gerekli görmesi halinde hizmet sağlayıcıların bilgi sistemlerini denetleme yetkisi veriliyor. SPK'nin bunun için “TÜBİTAK, bakanlıklara bağlı, ilgili, ilişkili kurum ve kuruluşlar ile diğer kamu kurumlarıyla birlikte" çalışabileceği de belirtiliyor.

Bu belgede bankaların kripto para faaliyetleri de ele alınıyor. Kripto varlık saklama hizmeti sunmak isteyen bankaların, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (BDDK) "ön görüş" alması şart koşuluyor. BDDK'nin uygun olduğunu belirttiği bankaların SPK nezdinde kripto varlık saklama hizmeti başvurusu yapmasına izin veriliyor.

Kripto para borsaları için asgari sermaye tutarı belirlendi

“Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarının Çalışma Usul ve Esasları ile Sermaye Yeterliliği Hakkında Tebliğ” başlığını taşıyan III-35/B.2 no’lu tebliğ ise kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulabilmesi için gereken asgari sermaye tutarını belirliyor. 

Buna göre, kripto para alım satım hizmeti sunacak platformların kuruluşu için asgari 150.000.000 TL sermaye gerekiyor. Saklama kuruluşlarının kurulabilmesi için belirlenen sermaye tutarı ise 500.000.000 TL. Ancak bu tutarlar, “her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca ilan edilen yeniden değerleme oranı dikkate alınarak" güncellenebilecek.

İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.